Данъчна проверка ще бъде направена на имотите на председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов, съобщиха от приходната агенция. Освен неговите доходи, ще бъдат проверени и доходите на членовете на семейството му.

Стандартната процедура при проверка за съответствие на имущество и доходи включва изследване на всеки доход, получен в последните пет години, детайлна оценка на стойността на недвижимото и движимо имущество на проверявания, всички разходи на домакинството, включително тези за издръжка, пътувания в страната и чужбина, покупки на движими вещи и други. Ако в хода на проверката се установи разминаване между оценката на имуществото и официално декларираните доходи пред Националната агенция за приходите, се възлага ревизия, чиято цел е да обложи с данъци укритите доходи.

Средният срок за извършване на проверка на физическо лице е три месеца.
В началото на месеца самият Андрей Иванов отговори на обвиненията, отправени от политическа партия „Ред, законност и справедливост”, че притежава 60 имота. Той ги определи като „донос и компромат, с който се цели ГЕРБ да бъде разцепен”.

Иванов коментира, че да притежаваш имоти в България не е престъпление, не крие нищо и цялата му собственост може да се види в публичната му декларация, подадена пред Сметната палата. Той заяви, че имотното му състояние не се е променяло, откакто заема публична длъжност от края на 2007 г. Председателят на СОС допълни, че от началото на 1999 г е работил в МВР, след което - до края на годината, е бил и в ръководството на НАП. По-късно, до избирането му за поста в Столичния общински съвет, е работил в частния бизнес.