2013-та ще бъде година на бавно възстановяване на икономиките в новите еврочленки от Централна и Източна Европа. България, Чехия, Румъния, Полша и Унгария не могат да разчитат на засилено вътрешно търсене, което да движи икономиката.

Трудно ще бъдат достигнати и нивата на преки чуждестранни инвестиции отпреди кризата, като инвестициите ще бъдат много по-селективни. Петте страни трябва да потърсят алтернативи за стимулиране на растежа като ускореното усвояване на еврофондовете и нови структурни реформи.

Това се изтъква в доклад на рейтинговата агенция Fitch за средносрочните перспективи пред икономиките на петте държави.

Според доклада в най-добра позиция за догонване на доходите в ЕС е Полша, следвана от Румъния, България, Чехия, Унгария.В доклада България е похвалена за постигната консолидация на публичните финанси и се сочи като единствената в групата, способна да понесе фискално по-сериозни външни икономически шокове.

От агенцията все пак прогнозират, че планираният дефицит за тази година у нас леко ще бъде надхвърлен заради по-сериозния натиск за разходи в предизборната година.България и Румъния са изключение и от отчетения спад във вътрешното търсене през 2012 г. благодарение на ръста на доходите - 6.3% за България и 1.6% за Румъния.

Въпреки това е малко вероятно вътрешното търсене да задвижи възстановяването на икономиката. Данните от началото на 2013 година за нагласите на домакинствата са обезкуражаващи, в целия регион безработицата расте, изтъкват от Fitch.

Прогнозата за 2014 година е по-обещаваща заради очакваното възстановяване на еврозоната, съживяването на инвестициите и ръста на износа.

За България и Румъния - двете най-бедни държави в групата, обаче това се оценява като недостатъчно за реално догонване на доходите. Двете страни страдат едновременно от силните си икономически връзки с ударени от кризата страни като Италия и Гърция и едновременно с това търпят последиците от кредитния и потребителския бум отпреди кризата, се изтъква още в доклада.