Втора рейтингова агенция предупреди, че кредитният рейтинг на САЩ може да загуби своя най-висок, ААА статус. Според Moody's има заплаха от краткосрочен фалит, заради засилената поляризация на американските политици по проблема за лимита на дълга.

Ако тази ситуация остане без промяна в следващите седмици, Moody's ще постави рейтинга на САЩ под наблюдение“ - гласи изявлението на агенцията. Поставянето на даден рейтинг под наблюдение е първата „процедурна стъпка“ преди понижението му.

Според федералния бюджет, таванът на дълга не може да се увеличава над настоящите 14.3 трилиона долара. Слабите приходи в хазната заради удължения срок на данъчните облечения, както и мащабните разходи на правителството включително за отбрана и войни, изчерпаха законовия лимит за привличане на нов дълг.

В тази патова ситуация министерството на финансите предупреди, че ако не се намери решение до началото на август се очертава фалит на правителството.

Решението на проблема като просто се вдигне таванът на дълга засега се осуетява от опозицията на Републиканската партия, която в момента контролира долната камара на Конгреса. На 31 май Камарата на представителите отхвърли законопроекта на администрацията на Барак Обама, според който таванът на дълга можеше да се вдигне с нови 2.4 трилиона долара.

Републиканците настояват разходите да се приведат в съответствие с данъчните приходи, това е тяхното условие да позволят по-висок държавен дълг. От друга страна Обама е обещал, че ще запази своите скъпи социални програми.

Moody's обяви, че ще запази рейтинга на САЩ на ниво AAA, ако политиците се договорят да вдигнат тавана на дълга и заедно с това направят значителни съкращения на дефицитите си.

Още през април рейтигновата агенция Standard & Poor's предупреди САЩ, че рейтингът на дълга ще бъде понижен, ако не се изработи план до 2013 г. за намаляване на бюджетните дефицити и националния дълг. Настоящият бюджетен дефицит е около 1.5 трилиона долара.

Финансовият министър Тимъти Гайтнър предупреди, че ако не се вдигне таванът на дълга до 2 август, когато по негови изчисления ще бъде достигнат лимитът, ще се стигне до катастрофални последици за икономиката, както и рязко поскъпване на цената на кредита.

Всъщност таванът на кредита беше достигнат още на 16 май, но сложни финансови операции позволиха на министерството да отложат датата на фалита с няколко месеца. При това Гайтнър няколко пъти тази година отправя подобни предупреждения, като през пролетта отложи съдния ден заради по-високи от очакваното данъчни приходи.

Според експерти, Камарата на представителите всъщност не иска да разруши икономиката, за да представи опонента си Обама в по-лоша светлина преди изборите – а да „извие ръцете“ на Белия дом и да направи демократите по-отстъпчиви за очертаващите се икономии в разходите.

Предупреждението на Moody's идва в ключов момент: серия слаби икономически данни от САЩ, включително спад на фабричните поръчки през април и слаби продажби на дребно през май, както и вероятно забавяне на подобрението на трудовия пазар, за което ще разберем днес.

Икономиката на САЩ в този – предизборен – момент не може да си позволи да загуби правителствените икономически стимули, таванът на дълга ще бъде вдигнат в тази връзка, но очевидно за сметка на здравеопазването.