След вчерашната борсова сесия в САЩ, за пръв път от 1996 г. International Business Machines /IBM/ изпревари Microsoft по пазарна капитализация – съобщава Bloomberg.

IBM се оценява от пазара на 214 млрд. долара, докато компанията на Бил Гейтс – само на 213.2 милиарда долара. Според анализаторите това е повече от моментна прищявка на пазара – демонстрация, че технологичната индустрия се променя и важността на персоналния компютър намалява.

Сега IBM е четвъртата по пазарна стойност компания в САЩ, както и втората в технологичната индустрия. Номер едно е Apple, която впрочем в момента е най-скъпата компания в света изобщо.

Още преди шест години IBM продаде своя бизнес с компютри на Lenovo и се ориентира към софтуер и услуги. И макар междувременно Microsoft да опита пазарна експанзия в посока онлайн реклама и игри, по-голямата част /60%/ от приходите идват от продажбата на операционната система Windows и Office пакета, използвани главно в PC.

IBM отиде отвъд технологиите – коментира анализатор. „Те рано разбраха, че изчисленията излизат извън тези кутии на бюрата ни”. От началото на тази година акцията на IBM е поскъпнала с 22%, докато акцията на Microsoft е паднала с 8.8%. Един лот на IBM вчера поскъпна до 179.17 долара, а един лот на Microsoft поевтиня до 25.45 долара.

Впрочем Apple, които дълго се конкурираха и с IBM, и с Microsoft в компютърния бизнес, изпревариха основаната от Бил Гейтс фирма още миналата година и сега са с пазарна капитализация от 362.1 млрд. долара.

„Международните бизнес машини” след 2005 г. са инвестирали 25 млрд. долара в софтуер и консултантски бизнес за корпорации и правителства. Вече 30 последователни тримесечия печалбата на акция нараства. Без да променя разходите за персонал /сега наброяващ 426 хиляди души/, IBM за последните 10 години увеличи продажбите си с 20%.

Приходите миналата година са били 100 млрд. долара, повече от половината са от услуги. Плановете са до 2015 г. приходите да нараснат с още 20 милиарда. Директорът Сам Палмисано инвестира в анализатори от нововъзникващите пазари, в „облачни изчисления”, както и в инициативата Умна Планета, която свързва инфраструктура като пътища и електрически мрежи с Интернет.

По отношение на Microsoft, през януари 2000 г. компанията беше с три пъти по-голяма капитализация от IBM. Според анализаторите, в новите сфери на технологична конкуренция Microsoft няма да могат да повторят феноменалния си успех с Windows.