Идеалната средна годишна температура за успешното икономическо развитие на една страна е 13 градуса по Целзий, установиха американски учени. В държавите с по-горещ климат, чийто брой непрекъснато нараства, производителността на труда намалява, се твърди в изследването, публикувано в сп. Nature.

Учените са сравнили икономическите показатели на страните по света в периода от 1960 г. до 2010 г. В годините, когато средната температура е надхвърляла 13 градуса, икономическите показатели са били по-слаби. Когато средната температура е била малко под 13 градуса, резултатите са се подобрявали.

Изследователите са изключили влиянието на външни фактори, като колебания в цената на петрола или въвеждането на нови технологии.

„Тази корелация действа фактически като физически закон. През последните 50 години връзката между температурните колебания и икономическата производителност въобще не се е променила”, коментира един от авторите на проучването, Соломон Сян.

Сега в три четвърти от държавите на планетата, почти всички от които са бедни, средногодишните температури са по-високи от 13 градуса. Колкото по-горещо е, толкова повече спада производителността на труда.

Нещо повече, глобалното затопляне прави богатите държави още по-богати, а бедните - още по-бедни. Ако процесът не бъде спрян, загубите, нанесени на световната икономика, ще бъдат равни на 23% брутния вътрешен продукт на света през 2010 г..

Държавите с най-голямо население ще пострадат най-много - Бразилия, Индия, Индонезия и Нигерия. Във

Великобритания и Германия средната годишна температура все още е малко под 13 градуса. Климатичните промени ще помогнат най-много на северните държави като Русия и Канада. /БТА/