Google обяви, че от септември Chrome няма да пуска Flash по подразбиране. Т.е. потребителите сами ще трябва да включат приложението, ако искат. Mozilla също спря Flash в браузъра си Firefox.

Програма, която постоянно се чупи, забива и освен това представлява сериозен риск за сигурността. Това е Adobe Flash Player. Той натоварва процесора на компютъра ви повече от нова игра, а в същото време технологията, по-която кешира информация, предполага постоянно забиване на браузъра при всяка по-стара машина.

Въпреки това доскоро Adobe Flash беше част от почти всяка уеб страница в интернет. Това, което обаче го прави особено неприятен за потребителите са пропуските в сигурността. Без Adobe Flash браузърите и операционните системи просто стават по-сигурни.

Все повече компании мигрират към други системи за възпроизвеждане на динамично съдържание. Стандартът HTML5 дава възможност това да става без да се налага инсталиране на допълнителни приложения. Silverlight също предлага алтернатива, която обаче не се разглежда като много по-добро решение.

Дори в Adobe се опитват да пренасочват бизнеса към други приложения, вероятно за да намалят разходите, свързани с постоянната нужда от поправки на Flash.

Въпреки всичко това над 80% от рекламните банери в интернет използват именно Adobe Flash.

Приложението обаче среща все по-малко одобрение, като въпреки че е интегрирано в новия Windows 10 на Micrososft, потребителите сами трябва да изберат дали да го използват. По подразбиране то е изключено.