Ново увеличение на цената на въглищата в „Мини Марица-изток" вероятно ще има от началото на 2014 година, прогнозира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Позицията му обаче се размина с очакванията на синдикатите в държавното дружество, според които това трябва да стане до края на тази година. Министър Стойнев присъства на откриването на нов претоварен пункт в Рудник „Трояново-север" като част от програмата за Деня на миньора.

Внимателен съм с обещанията, обясни министър Стойнев. По думите му в момента и ръководството на държавното дружество, и миньорите са доволни от спазените обещания отпреди месец, сред които и увеличената вече цена на въглищата от 75 лева за тон от началото на септември.

„За евентуално увеличаване можем да мислим от началото на януари догодина. Нека да видим какво ще се случи през тези месеци, как ще заработи новият модел. Не бива да се забравя, че тази цена влиза и в цената на модела, по който се изчислява електроенергията. Именно от 1 август се постигна нещо, което до сега не се е случвало, и за което никой не говори-намалена беше цената на тока освен за бита и за индустрията", каза той.

Според синдикатите обаче близо 105 лева за тон условно гориво е реалната цена, която трябва да се достигне до края на 2014 година. „Увеличението от 1 септември не ни удовлетворява, но това е стъпка в правилна посока. След проведени разговори има индикации, че до края на годината ще има повторно вдигане на цената на въглищата", бе мнението на лидера на КНСБ в мините Валентин Вълчев. Въпреки това оставаме в стачна готовност, категоричен беше синидкалистът.

На площадката на новия претоварен пункт на Рудник „Трояново-север" министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира и въпроса с рестаррта на АЕЦ „Белене" така:"Прекалено много се спекулира с темата. Знаете, че в момента ние сме на арбитраж и всяко едно публично изявление се използва като доказателство. Нека арбитражът прецени коя страна е права и коя не и тогава ще мога да ви дам по-категоричен отговор. Ние обаче трябва да преценим много внимателно какво ще е бъдещето на българската енергетика".