10 милиарда евро може да получи страната ни от европейските инвестиционни и структурни фондове до 2020 година. Това предвижда одобреното днес от Европейската комисия споразумение за партньорство с България. 

7 милиарда и 600 милиона евро са по линия на политиката за сближаване, 2 милиарда и 300 милиона - за развитие на селските райони, и 88 милиона - за морско дело и рибарство. 

Парите ще бъдат разпределени в общо 7 оперативни програми, които имат за цел да повишат икономическия растеж и заетостта у нас, да стимулират малкия и средния бизнес, научните изследвания и иновациите, както и да подобрят енергийната ефективност, здравеопазването, образованието, управлението и обществените услуги, съобщи БНР. 

Уилър категорично отрече връзка между одобряването на споразумението и смяната на властта у нас - по думите й, днешното решение на комисията е не политическо, а техническо. 

До 2020-а година броят на хората, живеещи в бедност трябва да намалее драстично, заетостта трябва да се повиши до 76 на сто при сегашен дял от 63,5, а младежката безработица да спадне близо 4 пъти – до 7 процента. Срещу парите, които ни отпуска, Брюксел ще изисква още енергийната ефективност да бъде увеличена с 25 на сто, делът на възобновяемите източници – до 16 на сто, както и България да инвестира значително повече в научни изследвания и иновации. Броят на децата, които отпадат от образователната система ще трябва да намалее, този на младите висшисти да се увеличи, а времето за предоставяне на административни услуги да се съкрати наполовина.

Комисарят по заетостта и социалната политика Ласло Андор обърна внимание, че България ще получи за заетост, квалификация и борба с бедността 1.5 милиарда евро от социалния фонд, което е с 20 на сто повече от досега.

Колегата му Йоханес Хан, който отговаря за регионалното развитие, нарече одобреното днес споразумение жизненоважен, стратегически план, който поставя България на пътя на заетостта и икономическия растеж. По думите на Хан занапред ще е важна не скоростта, а качеството на усвояване на парите. 

Говорителката на Йоханес Хан - Ширин Уилър коментира за БНР, че Европейската комисия планира най-късно до края на годината да бъдат утвърдени и оперативните програми, с което ще започне и реалното усвояване на парите.