Софийският университет Св. Климент Охридски предлага най-качествено обучение по специалността "право".

Това стана ясно на представянето на рейтинговата система на висшите училища в България. Системата ще заработи в интернет в полунощ и ще помага на бъдещите студенти да се ориентират за качеството на преподаване във ВУЗ-овете.

Макар Софийският университет да е събрал най-много точки по общата категория качество на обучението по право. Данните сочат, че по-добре платени са обаче завършилите право в Университета за национално и световно стопанство.

Най-ниска е безработицата пък при завършилите Нов български университет. Въпреки това Софийският университет е първенец в почти всички 25 професионални направления, които предлага.

Така, според образователния министър Сергей Игнатов, в бъдеще Алма Матер ще получава и по-добро финансиране. За другите висши училища пък субсидирането ще се намалява постепенно, като идеята е в бъдеще държавата да спре да ги финансира.

"Които произвеждат трайно безработни, мисля, че не бива да бъдат финансирани. Тъй като там има студенти, които учат, естествено докато изтече цялата тази програма, те ще останат", обясни министърът.

Увеличаването и съответно намаляването на средствата за университетите ще започне от средата на следващата година. За целта ще бъдат направени съответните промени в Закона за висшето образование.