"24 часа"

Нов вид бизнес се появи в кризата и натрупването на все повече неразплатени дългове. Става въпрос за продажбата на задължения на физически лица. Досега сделките, познати като цесии, се сключвали основно за дълговете на компании. Увеличаването на неплатените сметки за телефон, ток, вода, парно и непогасените заеми обаче карали кредиторите да търсят купувачи на задължения. Първата голяма подобна сделка е сключена през миналия месец, пише . Става въпрос за десетки хиляди дългове, натрупани от клиенти на GLOBUL. Те са били продадени на българската фирма "Ес Джи груп". Компанията се занимава със събиране на вземания. От "Виваком" обясниха, че също работят с фирми за събиране на вземания и не изключват възможността да прибегнат до продажбата на дългове. От "М-Тел" нямали такива намерения.През миналата година ЧЕЗ обяви, че продава на търг задължения на свои абонати. Сумата е между 3 и 4 млн. лв.

Христо Илиев, председател на Сдружението на фамилния бизнес в България, пред "24 часа" заявява, че бизнесът ще върви, ако има адекватна грижа за образованието на децата. На икономическите си страници изданието съобщава за приетия план на Германо-българската индустриално-търговска камара, съставен от 101 точки. Този план предлага промени в законовата уредба, идеи за решения в икономиката, които да гарантират гъвкаво преодоляване на кризата, измерващо се с позитив от 6,6 млрд. евро. Кабинетът приема тези идеи.

 

"Класа"

Русия с алтернативи на "Южен поток", ако проектът срещне проблеми. Вариантът е тръба, успоредна ва "Син поток", съобщи Путин в София. Думите му стават ясни от разпространена стенограма. Към "Син поток" може да се добави тръба за Гърция и Италия. Транзитът на газ към Германия пък може да се увеличи с дублиращ газопровот по трасето на "Северен поток".

Пред вестника Божидар Данев, председател на БСК, заявява: Тежките регулации продължават да са сериозна спънка пред бизнеса. Срещу 50 млн. евро Естония изгради електронно правителство, у нас харчим 350 млн. лв. в стари технологии. Управляващите имат едно голямо задължение към бизнеса, защото все още не е въведено електронното правителство. Няма и обществен контрол върху действията на правителството. От 2003 година до сега няма публичен регистър, който да обобщава всички регистрационни, разрешителни, лицензионни режими. Общините си въвеждат множество незаконни режими и всъщност там е големият проблем. По никакъв начин не е изключена и столицата. Защо например са различни цените на правата на строеж в София? Според закона цената на съответните разрешителни е равна на административните разходи. Как така в пъти са различни тези разходи в отделните райони? Драмата е, че размерът на таксите се определя не според закона, а според нуждата на общинския бюджет.


"Стандарт"

"Империята на Божков на тезгяха", съобщава вестникът. Кредитори разпродават имоти и бизнес за милиони, показват справки в имотния регистър. На търг са предложени автомобил за 10 000 лв, парцел от 317 хил. кв м. с първоначална цена от 19.96 млн. лв. Имотите не са собственост само на "Мостстрой", но и на други компании на бизнесмена. Общата стойност на обявените за продажба имоти е 47 млн. лв.

На летище София удрят през ръцете крадчи на багаж. Проверяват всеки, които излиза от столичния аеропорт. Става дума за работещите на летището - служители, товарачи и др. Служител на фирма е заловен с две бутилни минерална вода, пълна с керосин.

 

"Сега"

Агенцията по вписванията връща касите, ако има пари, съобщава вестникът. Ведомството готви нова тарифа за таксите. С връщането на касите ще се спестят време и пари, които сега хората губят за преводи по банков път. В проектобюджета на агенцията за 2011-13 г. е планирано разкриване на 40 каси.

В енергийното поле е разположен коментарът на "Атака": 230 хил. души в София се подписаха и протестираха срещу високите цени на ЕРП-тата, топлофикациите и ВиК дружествата, които непрозрачно определят високи цени на своите услуги.



"Пари"

Растежът се върна, но кризата остана, констатира изданието. Новината за края на рецесията остава засенчена от спадащото потребление - 7% - и намаляващите инвестиции. Неприятният извод е, че кризата в страната ни се проточва.

Божурище ще става център за високи технологии, оповестява вестникът. Първият високотехнологичен парк у нас ще привлича компании, работещи в пет направления: информационни технологии, науки за живота, нанотехнологии, енергетика, роботика и механика.



"Дума" установява - кризата "удари" раждаемостта. 5075 по-малко са новородените, но ГЕРБ очаква 10-процентен ръст. Тази статистиката потвърждава прогнозата на вестника, че нарастването на раждаемостта може да продължи най-много до пролетта. Намалението й ще е за сметка на второто дете.