Вестник Труд

„Данъчна аванта за пощите и БДЖ”

Кретащите на ръба на фалита БДЖ и “Български пощи” получиха нов щедър подарък от държавата - данъчна аванта. За разлика от всички частни фирми, които вече свързаха касовите си апарати с Националната агенция за приходите, двете държавни фирми получават отстрочка за връзката до 30 септември и няма да бъдат санкционирани.

Как се прокарва авантата? Днес в Държавен вестник Министерството на финансите ще обнародва промени в Наредба №18. Според тях не е необходимо да регистрират продажбите си с касов апарат търговците, които разполагат с повече от 2000 обекта (какъвто е случаят с “Български пощи”) или извършват “вътрешни и международни превози на повече от 15 млн. пътници годишно и имат над 400 бр. превозни средства за тези услуги” (това изискване покрива БДЖ).

Крайният срок за връзка на фискалните устройства с НАП за всички търговци бе 31 март, събота. Понеже не е работен ден, срокът на практика изтича в полунощ в първия работен ден, т.е. понеделник срещу днешния вторник. Тази сутрин обаче в Държавен вестник ще се появи поправената наредба с отсрочката.

“МФ ще обнародва утре (днес - б.р.) поправки в Наредба 18, така че двете компании няма да нарушат срока за свързване”, потвърди пред “Труд” говорителят на НАП Росен Бъчваров. Ако поредицата от юридически трикове не се бе случила в последния момент, БДЖ и “Български пощи” трябваше да платят глоба от по 10 000 лв. и да затворят касите си.

Вестник Капитал Daily

„София иска да подарява общинска собственост”

Столичната община ще прехвърля на живеещите в блокове правото на собственост върху пространствата около сградите им, ако в продължение на 10 години са се грижили за него. Прехвърлянето ще става, като се разпределят квоти спрямо идеалните части от общите на сградата. "Подаръкът" ще е за собствениците, които са поискали от кмета на съответния район да поддържат и използват т.нар. прилежаща към блока им площ.

Това е записано в редактирания проект за наредба за предоставянето на прилежащата земя собственост на столичната община на етажните собственици в големите жилищни квартали в София, предложена от главния архитект Петър Диков. Такива наредби трябва да бъдат приети във всички общини в страната според Закона за етажната собственост. Промените ще засегнат местата, където има регистрирана етажна собственост и домоуправител. Възможни са два варианта за прехвърлянето на отговорността: доброволно или задължително - в зависимост от наредбата, която изготви всяка община.

24 часа

„ЕС завиши безработицата ни до 12,4% през февруари”

Статистическата служба на ЕС Евростат вчера завиши с почти процент безработицата у нас през февруари до 12,4 на сто.

Според обявените в средата на март данни на българската агенция по заетостта тя е 11,5%. Разминаването се дължи на различната методика.

Агенцията по заетостта брои за безработни само регистрираните в бюрата по труда, докато за Евростат това са тези, които нямат, но активно търсят работа.

България е сред страните с най-висока безработица в ЕС, показват данните. Тя е по-висока само в силно закъсали държави като Испания, Гърция, Португалия, Ирландия. (Виж графиката - б. р.)В съседна Румъния показателят е едва 7,1 на сто.

Средно за целия ЕС безработицата е била 10,2%. Без препитание през февруари са били 24,5 млн. европейци, което е увеличение с 1,874 млн. спрямо същия месец на миналата година.

Вестник Стандарт

„За Великден – скъпи козунаци и евтини яйца”

Великден ще дойде със скъпи козунаци, но пък яйцата се очаква да поевтинеят преди празника. Цената им вече падна с 10 ст., похвали се земеделският министър Мирослав Найденов. Той прогнозира, че преди Великден черупките ще поевтинеят още. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата цената им на едро е паднала с 2 ст. за последната седмица до 0,29 лв. Обредните хлябове обаче вероятно ще поскъпнат с около 10%, съобщиха производители. Причините са две - поскъпването на пшеницата и на горивата. Житото тръгна нагоре в последните дни както в САЩ, така и в Черноморския регион, който е определящ за цените и у нас. Хлебното зърно в Русия поскъпна с около 12%. Засега поскъпването в Русия и САЩ не се отразява у нас и цената на житото продължава да е около 350-360 лв. без ДДС, сочат данните на Софийската стокова борса. В същото време обаче само за последната седмица брашното у нас скочи с 10%, или приблизително 9 ст. на килограм на едро. Вчера цената за кило беше 97 ст. по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Това неминуемо ще се отрази и върху крайната цена на хлебните продукти, коментираха хлебопроизводителите.

Вестник Класа

„Всяка трета корпорация в света - жертва на измама”

Напук на кризата и свитата бизнес активност, икономическите престъпления са в разцвет. От 2009 г. до 2011 г. те са се увеличили с 13 на сто, сочат данните от проучване на консултантската компания PricewaterhouseCoopers. През миналата година 34%, или всеки трети, от 3877 участници в изследването са потвърдили, че са станали жертва на икономическо престъпление, което е 13% ръст спрямо данните от последното проучване през 2009 г. Един на всеки десет е понесъл щети за над 5 млн. долара от това. Оказва се още, че за две години е нараснал и броят на мениджърите, които изобщо не са наясно дали са били „ужилени“ – от 7 на сто на 11% през миналата година.
За обема на злоупотребите не влияе икономическото развитие на съответната страна. Така в групата с най-голям дял на икономически престъпления има и развиващи се икономики, и развити. Води Кения, където през миналата година 66% от мениджърите признават, че са станали жертва на злоупотреба, при 57% през 2009 г., следвана от Южна Африка с 60% през 2011 г. и 62% преди две години и Великобритания – с 51% и 43% съответно. В Испания и Австралия през миналата година 47% от анкетираните са претърпели икономическо престъпление, във Франция – 46%, в САЩ – 45 на сто.