Вестник Капитал Daily

"Години на рефинансиране"

Има по-голям риск рефинансирането на падежиращия държавен дълг през следващите три години да се затрудни. За това предупреждават експерти от Министерството на финансите, които са изготвили стратегията за управление на държавния дълг през 2012 - 2014 г., която бе утвърдена от Министерския съвет в сряда и стана официален документ на правителството.

Документът препоръчва усилията през следващите три години да са насочени към различни форми на рефинансиране, така че държавата да не се затруднява с окончателни плащания в значителен обем, преди икономиката да се съвземе напълно и приходите в бюджета да отбележат устойчив растеж. Анализът показва също и че обслужването на дълга ще увеличи лихвените плащания през 2013 г., след което те ще намалеят до равнище под сегашното.

Вестник Сега

"Хората без здравни осигуровки няма да могат да продават имоти"

Безсилието на ГЕРБ в областта на здравеопазването е на път да доведе до поредното дело в КС за ограничаване на ключови конституционни права. Във вторник в опит да повишат приходите на Националната здравноосигурителна каса депутатите от мнозинството решиха да забранят сключването на сделки за продажба на имоти и автомобили за неплатени здравни вноски. Забраната засяга около 1.3 млн. неосигурени българи, част от тях трайно безработни, и според опозицията е противоконституционна.

"Икономиката може да отбележи ръст от 2% към края на 2012 г."

Няколко месеца след като икономическият екип на Райфайзенбанк (България) предупреди за негативни тенденции в българската икономика експертите виждат светлина в тунела и очакват до 2% ръст през третото и четвъртото тримесечие на 2012 г. В последния си редовен обзор те отбелязват, че след спадовете през първите два месеца, през март и април износът на стоки нараства на годишна база, макар и с минимални темпове - съответно 1.9 и 2.5%. Те отчитат, че до юли някои отрасли бележат съживяване, а при други се наблюдава спад, но това едва ли ще попречи на ръста на икономиката.

Вестник 24 часа

"Държавата дава 17,5 млн. за реклама на частен монопол"

Десетки милиони левове се кани да похарчи държавата за реклама на частен монопол, стана ясно вчера, след като правителството прие план за цифровизацията на ефира. По закон тя трябва да е факт от 1 септември 2013 г.

През следващата седмица ще бъде обявена и обществена поръчка за информационна кампания, съобщи зам.-министърът на транспорта Валери Борисов. Изключително важно било населението да е информирано. Според плановете на правителството за кампанията ще бъдат похарчени 17,5 млн. лв.

В същото време мултиплексите, които ще разпространяват цифровия сигнал, бяха дадени само на две фирми - "Хану про" и "Таурком". Според публикации двете компании са свързани, а зад тях стоят интересите на мажоритарния собственик на Корпоративна банка Цветан Василев. Именно заради липсата на конкуренция Европейската комисия образува наказателна процедура срещу България за мултиплексите.

Вестник Труд

"Общински преференции за частния "Булгартабак"

Частният "Булгартабак" наема ударно места за будки в големи градове при изключително ниски цени и с "подаръци" от общините. В павилионите освен цигари ще се продават и вестници.

Холдингът беше купен в края на миналата година от руската банка VTB, която не отрече, че действа за свой неназован клиент. Упорити слухове свързват собствеността на "Булгартабак" с мажоритарния собственик на Корпоративна банка Цветан Василев, медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски и "Винпром Пещера" (който държи "Кингс табако").

Първата инвазия с павилионите беше в Благоевград и предизвика скандал. 140 търговци от града съдят общинския съвет заради "подарени" без търг или конкурс места за 28 будки на "Булгартабак".

"Данък сгради расте с инфлацията?"

Данък сгради да се индексира спрямо инфлацията, обсъждат в Столичната община. Идеята бе лансирана вчера на среща на консултативния съвет за финансите на града, в който участват общинари и представители на бизнеса. Това съобщи пред "Труд" зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов.

"Ще разгледаме възможността данъкът да се променя спрямо инфлацията, докато обсъждаме концепцията за зониране на града", обясни Барбалов.

Ако идеята бъде приета от градския парламент, налогът за сградите в столицата ще се увеличава с покачването на цените.