„Държавата излиза от БТК”

Вестник „труд”

Държавата ще се откаже от златната си акция в БТК. Решението за отмяната на изключителните права е първа точка от дневния ред на извънредно общо събрание на телекома, което е насрочено за 16 септември т.г. "Златната акция" в БТК дава възможност за вето от страна на държавата на някои решения на мениджмънта на компанията, но досега това право не е ползвано.

Ще направим пълен преглед на приватизационния договор до 16 септември, каза пред "Труд" зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров. Именно неговото ведомство е държател на акцията с изключителни права. Тодоров не потвърди дали вече е постигнато споразумение между държавата и собствениците на БТК за златната акция, но уточни, че ще бъде поискано и становище от финансовото министерство.

Предстоящото решение за обезсилване на специалните права идва, след като в бюджета са влезли плащания по засекретеното споразумение между служебното правителство и бившите собственици на БТК. С него беше постигнато извънсъдебно решение по арбитражните дела, които българската държава заведе срещу приватизаторите на телекома "Вива венчърс" и "Адвент интернешънъл".

„Правителството ще затваря болници, но още не е ясно кои”

Вестник Капитал Daily

Проектът за Национална здравна стратегия 2014 - 2020 не предвижда здравна реформа през следващите поне три години и в него е посочено, че средствата за здраве не само няма да се увеличат, но и ще намаляват – от 4.88% до 4.68% и 4.85% от брутния вътрешен продукт (БВП), стана ясно на общественото й обсъждане с екипа на здравното министерство, касата, съсловни и пациентски организации. Това ниво е най-ниското в ЕС, където средно вложените средства в здравеопазване са около 8% от БВП.

В допълнение няма детайлна стратегия и за премахване на корупционните и нерегламентираните доплащания за лечение. Според пациентските организации в момента българинът доплаща 49% от необходимите средства за медицинска помощ, което от своя страна е най-високото ниво в ЕС.

Засега здравната вноска няма да се увеличава, съобщи министърът на здравеопазването Таня Андреева по време на общественото обсъждане на стратегията. От следващата година ведомството отново ще покрива плащанията за ваксините от задължителния имунизационен календар и процедурите по инвитро оплождане, които през тази година бяха прехвърлени на здравната каса.

Под въпрос обаче е дали държавата ще има достатъчно средства, за да поеме отново заплащането на интензивните грижи (реанимацията). От тази година тя също се покрива от здравната каса, но средствата за спасяване на тежкоболните са недостатъчни и това е една от причините болниците да трупат дългове.

„Харчим парите си в чужбина”

Вестник „Стандарт”

65,5 млн. евро похарчиха българите с банкови карти Visa при пътуванията и пазаруванията си в чужбина през юни и юли тази година. Плащанията в търговски обекти извън страната с карти, издадени от родни финансови институции, се увеличават с 23% през юни и юли спрямо същия период на миналата година, съобщиха от Visa Европа.

Броят на транзакциите пък расте с 28% на годишна база до общо 1,23 млн. плащания. Това прави средно по 53,2 евро на едно картово плащане в търговските обекти в чужбина. Основните държави, в които българските картодържатели са правили своите покупки, са Великобритания, САЩ, Италия, Франция, Унгария, Германия, Гърция и Испания.

Само за юли притежателите на карти Visa, издадени от български финансови институции, са направили покупки в чужбина на стойност 33,9 млн. евро, което е със 7% повече от предходния месец. "Сравнението показва, че юли е по-активен от юни. Вероятната причина за това е, че хората традиционно планират летните си пътувания за периода след средата на юни", коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България. Трябва да се отбележи, че в общата сума от 65,5 млн. евро са включени и покупките, осъществени чрез онлайн магазини, регистрирани в чужбина.

„Оглеждат пловдивчанин за зам.-шеф на НАП”

Вестник „24 часа”

Георги Търновалийски е оглеждан за зам.-шеф в Националната агенция за приходите, на когото да бъде възложено да повиши събираемостта, научи "24 часа". В момента той е зам.-председател на общинския съвет на Пловдив.

Роденият през 1963 г. Търновалийски има опит в данъчната администрация. Той влиза в пловдивското подразделение през 1991 г., а през 2006 г. бе и директор на НАП в Пловдив.

През миналата седмица на извънредно заседание на бюджетната комисия финансовият министър Петър Чобанов обяви, че готви за НАП нов заместник, на когото да разчита за повече приходи. Самият Чобанов бе в пловдивската листа на БСП за изборите.

Очаква се сегашният и.д. шеф на НАП Бойко Атанасов да запази поста си. Той бе назначен от служебния министър на финансите Калин Христов, след като титулярят тогава Красимир Стефанов влезе в депутатските листи на ГЕРБ.