Вестник Капитал Daily

„Гладни за дълг”

Глобалните облигации, които правителството емитира през юли, продължават да привличат силен инвеститорски интерес. В резултат на това цената вече е доста над номинала, а доходността им се е свила наполовина. В момента на вторичния пазар основни купувачи са български институционални инвеститори, които през лятото не бяха допуснати до аукциона.

В началото на юли България излезе отново на международните пазари след дълго отсъствие, като пласира петгодишни облигации за 950 млн. евро при 4.436% доходност. С парите от тях ще се погасят глобалните книжа с падеж през януари 2013 г. за 818.5 млн. евро. Емисията през юли беше пласирана при сериозен интерес, като поръчките надхвърлиха предлагането над пет пъти, а веднага след това цената им започна да расте.

Очевидно този интерес расте, а факторите за него освен високата ликвидност и сравнително ниския риск и бюджетен дефицит на страната са и последните събития около дълговата криза в еврозоната. В момента доходността по облигациите е 2.22%, която се изчислява, като от фиксираната им купонна лихва 4.25% се приспадне по-високата от номиналната им стойност текуща цена. Последно те се търгуват около 108.6% от номинала, което означава, че инвеститор, закупил облигациите при първичното предлагане, ще получи над 8% доходност, ако ги продаде днес на вторичния пазар.

Вестник 24 часа

„Разправии в ГЕРБ за финалното разпределение на бюджета”

"Интересничко, напрегнато, а на моменти и бурно". Така описаха пред "24 часа" депутати последното заседание на парламентарната група на ГЕРБ от вторник вечерта.
На него дошъл и финансовият министър Симеон Дянков. Основната тема било пресяването на всички предложения за промени в бюджет 2013. Законът за държавните финанси влиза на второ четене в бюджетната комисия днес.

Финансовият министър Дянков, заедно със заместника си Владислав Горанов, отново дойде в стаята на ГЕРБ в парламента, но отказа всякакви коментари.

"Трябваше да доизчистим недорешени от снощи неща", лаконичен бе депутат от ГЕРБ. Три били спорните теми на горещата вторнишка среща, разказаха негови колеги: последно разпределение на бюджетните пари по ведомства и общини, даването на специално разрешение на МВР да събира и харчи парите от продажба на имотите си. Недоволства предизвикали и публични изявления на Дянков от предните дни. Според източниците ни депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев бил доста засегнат от факта, че пред БНТ Дянков обяви, че след като на първо четене отрязали 400 хил. лв. от бюджета на КЗК, Червенкондев внесъл предложение 400-те хил.лв. да се върнат на комисията. Дянков определи това като "приятелска поправка", спомена, че имало и други такива. И се закани всички те да не бъдат подкрепени от групата.

„Зам.-министър ходатайствал за свои фирми, искал си 10%”

Зам.-министър изпраща списък с имена на пътища, църкви, мостове, читалища, одобрени за ремонт с държавни пари, по автобус до Варна.

Получател на ценния плик е ромският бос и собственик на две фирми от с. Игнатиево Бако Стоянов. Той е натоварен с отговорната задача да се свърже с кметовете на десетина села и градове и да лобира фирми, близки до зам.-министъра, да спечелят обществените поръчки за ремонт.

Случката се разиграва на 23 март 2009 г.

Три месеца и половина по-късно в София гърми новината, че след разследване на ДАНС е арестуван поредният висш чиновник у нас. Задържан е Александър Филипов, тогава заместник (от квотата на НДСВ) на Емел Етем в министерството за борба с бедствията и авариите. С него е прибран и Бако Стоянов. Двамата са обвинени за купуване на гласове и търговия с влияние.

Днес - 3 години и половина по-късно, те ще се изправят пред Софийския градски съд с председател Атанас Атанасов, но не по тези обвинения, а за злоупотреба със служебното положение.

Вестник Сега

„ЕК заплаши България със съд заради изоставане в транспорта и сметищата”

Брюксел предупреди България, че лошото изпълнение на проекти в транспорта и екологията могат да доведат до поредната наказателна процедура в съда на ЕС. Този път грешките на властта са в забавянето на интелигентните транспортни системи и закриването на незаконните сметища. Това съобщиха вчера от пресцентъра на Европейската комисия (ЕК).

Управляващите имат два месеца, за да оправят за пропуските си. Според ЕК страната ни е лош пример, тъй като срокът за евродирективата за пътния транспорт е бил до 27 февруари т.г. Мотаенето на България забавя прилагането на интелигентните системи в цялата транспортна мрежа на ЕС.

"Интелигентни транспортни системи" е общото наименование на електронните системи за събиране на пътни такси, "зелените вълни" на светофарите, системите за наблюдение на трафика, за навигация и др. Освен България порицани в тази сфера бяха също Кипър и Португалия, които също имат 2 месеца, за да се поправят.