Вестник Капитал Daily

 

Търговците на електроенергия - малки фирми с големи печалби. През последните години приходите плавно, но сигурно се покачват. Кризата в енергийния сектор, която се задълбочава все повече в последните няколко години, сякаш оставя незасегната търговията с електроенергия на свободния пазар и износ. Това поне сочат финансовите резултати на основните дружества в този сектор. През последните пет години (от 2009 до 2013 г. включително) приходите и съответно печалбите на търговците на електроенергия плавно, но сигурно се покачват. Разбира се, в общата картина има и малки изключения от общия тренд. Като цяло обаче спокойно може да се направи заключението, че Националната електрическа компания постепенно започва да освобождава място и за частните търговски субекти в продажбите на свободния пазар и износа. Трябва да се отбележи, че в случая резултатите на НЕК не са отчетени, тъй като поради множеството функции, които компанията съчетава, резултатите й от продажби на свободен пазар включват и приходите, които тя реализира на този сегмент и като производител на енергия. В случая обаче разглеждаме само частните компаниите, които се занимават само с търговия на електроенергия. Сред тях се открояват основно няколко фирми, чиито резултати са впечатляващи на общия фон. Техните приходи и печалби за разгледания период са значително по-високи, отколкото на останалите фирми в сектора. Компанията, реализирала най-голяма печалба през 2013 г., е Енергийна финансова група.

 

Вестник Сега

 

Горанов прехвърли пенсионната реформа на социалното ведомство. Все още не е ясно кога реално ще влязат в сила поправките за избор на фонд за втора пенсия. След като инициира и прокара пенсионните промени за възможността за избор къде да се осигуряват хората - в НОИ или и в частните пенсионни фондове, финансовият министър сега прехвърля топката към социалното ведомство. Владислав Горанов обяви, че обсъждането на цялостната визия за пенсионната реформа започва през следващата седмица, а разговорите ще бъдат водени от вицепремиера Ивайло Калфин. Срокът, поставен в края на миналата година, за да има пълен пакет с мерки за всички параметри в осигурителната система, е 31 март. Калфин не бе запознат с готвените пенсионни промени и се обяви против скандалния начин, по който те бяха представени - в неделя за няколко часа, без участието на работодателите, без мотиви и дебат. Горанов не спомена нищо за нормативните актове, с които ще се регламентират редът и начинът, по който родените след 1959 г. ще могат да избират къде да се осигуряват за втора пенсия. Докато Министерският съвет не приеме текстовете, записаният в Кодекса за социално осигуряване избор на практика не може да се упражни. От Реформаторския блок, които бяха категорично против измененията в осигурителния модел, подготвят промени, но те все още не са известни. Въпреки че упорито отричаха това при дебатите в НС, управляващите вече признават, че приетите набързо текстове представляват промяна в осигурителния модел.

 

Депутат прави опит да принуди болниците да не работят избирателно. Лечебниците ще бъдат задължени да поемат и спешни случаи, ако искат пари от НЗОК. Законови поправки с дисциплиниращ характер за болниците, които бягат от най-тежките случаи и работят избирателно - само по удобни и доходоносни клинични пътеки, готви зам.-председателят на здравната комисия в парламента Георги Кючуков. Докторът от АБВ ще предложи промени в Закона за лечебните заведения. С тях всички болници, без значение дали са частни, държавни или общински, ще се подчиняват на еднакви правила. В противен случай ще бъдат орязани парите им от здравната каса. Не е ясно обаче дали с измененията няма да се прегазят нормите в други закони, но е сигурно, че ще предизвикат бурни дебати в НС.

 

Вестник Монитор

 

Духалката надува сметката за ток със 72 лв. Спират поскъпването на еленергията със 7 мерки. Министерството на енергетиката е изготвило 7 спешни мерки за стабилизиране на енергетиката. За да не поскъпне токът от 1 юли или още от 1 април, те трябва да са факт до края на март. Две от тях предвиждат занапред българинът да не плаща високите цени на тока, произвеждан от заводските централи и от топлофикациите с неефективни когенерационни мощности. Това ще стане, като производството на заводските централи и неефективните топлофикации бъде изключено от енергийния микс. При топлофикациите мярката ще засегне основно тези, които използват като гориво въглища. Става въпрос за дружествата в Перник, Сливен и Русе. Столичната топлофикация няма да бъде засегната и ще продължи да получава преференциална цена за тока от когенерацията си, тъй като законът казва, че когато е в процес на изграждане на високоефективна инсталация, се приема, че отговаря на изискванията. Друга от спешните мерки е свързана с предоговоряне на условията по изкупуване на тока от двата американски ТЕЦ – а с дългосрочни договори ­ "AES Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Плановете са енергийното ведомство да приключи преговорите с US централите до края на февруари.

 

Харчовете за лекарства скочили три пъти. Харчовете за лекарства, отпускани безплатно или с намаление от Националната здравноосигурителна каса, са нараснали три пъти за по-малко от три години. Сумата, отделяна за медикаменти за домашно лечение, е скочила от 250 млн. лева на 750 млн. лева. Това съобщи за "Монитор" д-р Димитър Ленков – главен секретар на Българския лекарски съюз. Парадоксално е, че за същото време разходите за медицински дейности, тоест за плащания на лекарите и изследвания, както и по клинични пътеки, са се увеличили по-малко от 10 на сто, допълни д-р Ленков. По думите му високите разходи се формират най-вече от оригиналните лекарства които изписват лекарите.

 

Вестник Новинар

 

БДЖ спира до 90 влака. Като начало холдингът ще спре 38 композиции от следващия понеделник, но ако се наложи от 1 февруари ще извади от разписанието още влакове. Това съобщи пред "Новинар" изпълнителният директор на холдинга Владимир Владимиров. Освен това от 12 януари ще се съкратят маршрутите на други 8 композиции и поетапно ще бъдат освободени над 1000 служители. Най-много влакове другия понеделник ще бъдат спрени по направлението Габрово – Царева ливада, обявиха от холдинга. Ще бъдат спрени още композиции по късните разписания на маршрута София – Карлово, Горна Оряховица – Бяла и др. Отпада и движението в някои часове на деня от Враца до Плевен, от Сливен до Димитровград, от Пловдив до Зимница, от Монтана до Бойчиновци и др.