Вестник Капитал Daily

„Мат с цената на тока”

В шаха няколко грешни хода обикновено водят до мат. Поредицата погрешни, но свързани ходове с цената на електричеството доведоха именно до това. В мат са както регулаторът (ДКЕВР), който е обвинен, че е допуснал повишение, но и енергийните дружества, които отново ще трябва да орязват разходи, така и потребителите, които за две години ще трябва да понесат увеличение на цената на тока с почти 20%.

Така в България се стигна до ситуацията, в която безразборно раздаваните разрешителни за присъединяване на възобновяеми мощности, както и лошо формираните преференциални цени, доведоха до огромен дефицит от средства, който все някой трябва да плати. Тази дупка ще трябва да бъде покрита с поредното по-сериозно покачване на цените на eлекторенергията. Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев вчера прогнозира, че цената й ще се увеличи най-малко с 3-4% от средата на следващата година. По думите му скокът ще дойде от зелената добавка, която всички потребители плащат към сметките си за ток за използваната възобновяема енергия. 

В досегашната практика на ДКЕВР след всяко първоначално обявяване на бъдещето повишение на цените се намесваше премиерът Бойко Борисов и регулаторът намираше някаква резерви - дали през орязани приходи на НЕК или на електроразпределителните предприятия, за сметка на което те бяха принудени да правят по-малко инвестиции. Като се има предвид, че изборите вече са на хоризонта, тепърва ще се редактира реалното увеличение.

Вестник 24 часа

„Турция строи АЕЦ на 12 км от общата ни граница”

Турция е обявила официално, че ще строи ТЕЦ от другата страна на Резово. Но местните хора се опасяват, че плановете са други и че туризмът в региона ще бъде съсипан. 3000 души започват протести от утре, съобщи bTV.

„Засега имаме информация, че ще строят топлоелектрическа централа, но сме сигурни, че проектът ще прерасне в ядрена централа. Те ще убият цялата природа. Всичко ще умре и тук и при вас, защото Резово е само на няколко стотин метра от мястото, където вече се строи инфраструктурата", казва Тахир Ъшък от турския курортен град Инеада.

От няколко година властите в Анкара убеждават, че всъщност ще се строи пристанище. Хората се опасяват, че това е съпътстваща инфраструктура за бъдещата атомна централа.

Държавната турска агенция в Анкара, която отговаря за развитието на атомната енергетика нито потвърждава, нито отрича плановете за строеж на ядрена мощност на 12 километра от Резово. Такава информация нямат и в българското екоминистерство и ядрения регулатор в София.

Турция обаче не е част от конвенцията, която изисква при строеж на централи в гранични зони да се прави международна оценка за въздействие върху околната среда.

„Руската „Атомстройекспорт” дължи 205 млн. евро на НЕК за „Белене”

Руската държавна компания "Атомстройекспорт" дължи 205 милиона евро на Националната електрическа компания (НЕК), съобщи днес директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Теменужка Петкова.

Пред парламентарната Анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене" тя представи неизвестни досега документи.

Според тях на 28 ноември 2007 г. "Атомстройекспорт" е подписал рамков договор с НЕК за изкупуване на оборудването, намиращо се на площадката в Белене, което няма да бъде интегрирано в новата електроцентрала.

За да се продадат активи на НЕК обаче е нужно разрешение на министъра на икономиката и енергетиката. Към датата на подписване на документа, такова разрешение не е налице.

Едва на 13 декември тогавашният министър дал съгласие за продажбата, обясни Петкова.

От АДФИ не са наясно как точно е определена цената при положение, че по оценки на "Уорли Парсънс" оборудването струва 295 млн. евро.

Вестник Стандарт

„8 бизнес акули били агенти на ДС”

8 бизнес акули се оказаха агенти на бившата Държавна сигурност. Това показват резултатите от проверка на Комисията по досиетата сред 44 души от ръководството на работодателската организация на едрия капитал у нас КРИБ.
Собственикът на превозваческата фирма "Карат С" Миролюб Столарски например бил агент с псевдоним Митко. На него столична община се гласеше да даде преди дни повече от 2 милиона лева под формата на лихви по договор, който иска да развали. Грешката обаче бе хваната в последния момент от кмета на София Йорданка Фандъкова. Ден по-късно пък Столарски заяви, че лихвите му не били 600 000 лева, както твърдят от кметството, а ставало дума за 6 милиона лева. Столарски бил вербуван през 1988 г. и не е ясно кога е свален от оперативен отчет.

С картонче се оказа и собственикът на "Арома" Лукан Луканов, както и директорът на "Албена" Красимир Станев. Той бил известен с псевдоним Борис.
Основателят на "Домейн Бояр" Маргарит Тодоров също се оказа с агентурно минало. Според документите псевдонимът му е бил Николов. Изпълнителният директор на "Метро Кеш енд Кери" Емилиян Абаджиев пък е работил за бившата Държавна сигурност като агент с кодовото име Стефанов. Илиян Василев, председател на "Делойт България", се е подвизавал като агент с псевдоним Сашо-11. Директорът на ЕЦЕ Проджектмениджмънт Пламен Илчев пък е с два псевдонима Пирински и Балканев. Седемте бизнесмени са проверени в качеството си на членове на Управителния съвет на КРИБ. Последният бивш агент от организацията - Евгений Иванов, е бил разследван като член на Надзорния съвет на КРИБ. Той е бил щатен служител на Първо главно управление и бивш посланик на България в ЕС (1993-1997). Името му е излизало и при предишна проверка на Комисията по досиетата.