Вестник Tруд

Служебният кабинет все пак ще тегли заеми. През август и септември финансовият министър Румен Порожанов ще пусне книжа на родния пазар в размер на над 500 млн. лв., става ясно от емисионния календар, публикуван на страницата на ведомството му. От интернет страницата на институцията не става ясно дали календарът е разписан от кабинета “Орешарски” или от новото правителство. Бившият зам.-министър на финансите Людмила Елкова не можа да си спомни кой е правил календара. Други представители на бившия или настоящия екип на ведомството вчера не бяха открити за коментар. По принцип календарът се публикува няколко седмици предварително, за да могат инвеститорите да подготвят стратегиите си. Заради извънредната емисия на книжа на 30 юни в подкрепа на банковата система в размер на 1,2 млрд. лв. Министерството на финансите спря предварително планираните търгове за юли, които бяха на стойност малко над 100 млн. лв.

Ревизори разкриха игри с ДДС при използването под наем на скъпа апаратура в областната болница във Велико Търново. Злоупотребата е за поне 148 066 лв. Проблемът е, че доставката на апаратите е договорена без ДДС, а лечебницата е плащала всичко с данък и така наемът е излязал “златен”. Ревизорите засекли и документи с невярно съдържание за собствеността на доставчика на оборудването. Оказало се, че системата за хирургични интервенции не е на дружеството, спечелило обществената поръчка и затова то въобще не е имало право да участва в търга. В докладите инспекторите класифицирали това като “индикатор за измама”. Проверките започнаха миналата година след сигнали до прокуратурата, Агенцията за обществени поръчки, Министерството на здравеопазването, Сметната палата и Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Излезлите наяве нарушения в здравното заведение са от времето на бившия директор д-р Людмил Гецов.

в. Монитор

Компенсирането на земеделските производители, които са засегнати от руското хранително ембарго, ще бъде обсъдено на извънредното заседание на Европейския съвет по земеделие и рибарство, за което настоява аграрният министър Васил Грудев. Той е изпратил писмо до италианския си колега Маурицио Мартина, който е ротационен председател на съвета, в което настоява за спешна сбирка, на която да бъде обсъдена забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти, риба и други стоки от страните членки на Европейския съюз. Министър Грудев смята, че е необходима единна позиция на Европейския съюз, както и предприемането на бързи и адекватни мерки, които да защитят фермерите. Ембаргото от страна на Русия ще се отрази негативно както на българските производители така и на европейското земеделие като цяло, твърди в писмото си Грудев. Към искането на нашия аграрен министър вече са се присъединили неговите колеги от Чехия, Полша, Австрия, Финландия, Белгия и Естония. 

Стопаните в Добричка област прибраха повече пшеница от миналата година въпреки тежката жътва. По данните на Областната дирекция на земеделието към края на миналата седмица жътвата в областта бе приключена за 99,54 на сто от засетите с пшеница площи. Пожънати са 1,225 млн. дка, а произведеното количество е 590 хил. т в цялата област. За сравнение общото произведено количество зърно в Добричко миналата година сред края на кампанията е било 579 хил. тона, заявиха още от земеделската служба. Средният добив в региона е 481 кг от декар. Най-висок добив са регистрирали стопаните на територията на община Добрич - 520 кг/дка, а най-нисък - община Крушари - 440 кг/дка.

в. Капитал Daily

Напрегнати отношения покрай кризата в Украйна, обезценяване на руската рубла и украинската гривна, фалити на туроператори, лошо време, наводнения, политически и банкови проблеми в България. Поредицата от негативни събития, които се случиха през последните месеци, логично започват да дават отражения върху летния туризъм по Черноморието, а той носи над 70% от приходите в сектора, които надхвърлят 3 млрд. лв. годишно. За пръв път от 2009 г. насам морските курорти влязоха в най-активния месец за почивки с отбелязан спад. Надеждите и предварителните прогнози са, че през август ще има повече почиващи, но това едва ли ще компенсира натрупаното до момента намаление. Като резултат - за първи път от четири години насам летният сезон се очаква да завърши на минус, т.е. с по-малко туристи.