Вестник Сега

„Ръстът на пенсиите ще е двойно по-нисък от обещания”

След множеството експертни критики и управляващите все пак признаха, че реалното увеличение на пенсиите догодина ще е далеч от обещаните 9.3%. Като се отчете инфлацията, ръстът ще е едва 5.9%, пише в проектобюджета на НОИ за догодина. Освен това за втора поредна година през 2012 г. пенсиите губят от реалната си стойност - макар и само 0.2%, сочат още изчисленията на осигурителния институт.

През 2011 г. за първи път беше отчетено обезценяване на парите за старост с 2.1% заради рестриктивната политика на ГЕРБ и липсата на индексиране за всички пенсии от 2010 г. досега. Последното индексиране беше през 2009 г. и бе гласувано от тройната коалиция. Тогава реалното изменение на пенсията на един пенсионер отчете ръст с 21.3%. Още през 2010 г. обаче ръстът се стопи до едва 4%.

Средната пенсия намалява въпреки увеличението на минималния размер от 136 лв. на 145 лв. от 1 юни, с което бяха подпомогнати около 700 000 души. Вдигането на вдовишките добавки от 1 септември 2011 г. от 20% на 26.5% от пенсията на починалия съпруг също не успява да покрие инфлацията.

В изборната 2013 г. за първи път през мандата си ГЕРБ предвижда индексиране средно с 9.3% на всички пенсии. Това ще стане от 1 април вместо, както е по закон, от 1 юли. Според сметките на НОИ това ще доведе до реален ръст от само 5.9% през 2013 г. спрямо 2012 г. при прогнозна стойност на средногодишната инфлация от 2.5% догодина.

Вестник Капитал Daily

„Булгартабак е напът да спечели павилионите в Кюстендил”

Пазарната логика сочи, че когато плащаш наем само на един обект, ще платиш много повече, отколкото ако плащаш наем на няколко обекта с един собственик и освен това предплатиш вноските за години напред. Подобна беше логиката и на общинарите в Кюстендил, когато преди по-малко от месец отхвърлиха инвестиционно предложение на "Булгартабак трейдинг". Идеята на търговската фирма на цигарения холдинг беше да се организира търг за 22 павилиона за цигари, вестници и захарни изделия, като победителят предплати наема за 10 години напред. Началната цена по думите на кмета Петър Паунов е 200 хил. лв., което на практика означава, че всеки павилион ще плаща 75 лв. месечен наем.

Тогава обаче местните търговци, които стопанисват общо около 40 подобни обекта и плащат наем на общината, който е драстично по-висок, се възпротивиха и идеята беше отхвърлена. Както се очакваше обаче, съвсем слабо модифицирана, тя беше внесена отново и одобрена. Така търг ще има, началната цена е 13 лв. на кв.м, сумата за 10 години трябва да се плати веднага, а разликата в документите е само една – в тях фигурира "подобрено" предложение на "Булгартабак" - ако спечелят търга, са готови да дарят на посочена от общината спортна фирма 5000 лв.

Вестник 24 часа

„Чакат до края на месеца оферта за „ВМЗ – Сопот”

Агенцията за приватизация е приела поисканите разяснения от единствения останал кандидат за "ВМЗ Сопот" - "Емко" ЕООД. Само за компанията, която е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, бе преценено, че отговаря на условията в стратегията за раздържавянане на дружеството.

В началото на месеца от конкурса бяха отстранени другите двама кандидати, подали документи - "Сейдж консултантс" и "Дунарит". От "Емко" бяха поискани разяснения заради текущи публични задължения. Условието бе компанията да ги плати и да представи доказателства за това, тъй като стратегията изисква кандидат-купувачът да няма такива. "Емко" ще има 20 дни, за да подаде обвързваща оферта. В края на октомври, когато работниците от ВМЗ обявиха, че са в стачна готовност заради неплатени заплати, министърът на икономиката Делян Добрев поиска приватизацията да бъде ускорена и да приключи до 30 ноември, след като бъдат скъсени сроковете.

Вестник Стандарт

„Южен поток изцяло назаем”

Българският участък от газопровода "Южен поток" ще бъде изграден изцяло със заемни средства. Така държавата няма да вкарва собствени пари в проекта и да носи риска от осъществяването му. Той ще бъде за сметка на проектната компания "Южен поток България", където акционери с по 50% са БЕХ и "Газпром". Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Делян Добрев пред Нова ТВ. Той обясни, че първоначално при създаването на проектната компания е било уговорено 70% от инвестицията да е със заемни средства, а останалите 30% да бъдат платени от акционерите. По предварителни оценки строежът на тръбата в България ще струва 3,3 млрд. евро.

Това означава, че 30% собствена инвестиция са около 1 млрд. евро. Така БЕХ трябвало да осигури около 500 хил. евро. "Такива средства ние не само нямаме готови, но и не можем да носим риска за 1 млрд. лева", каза Добрев. Затова е решено делът на привлечения капитал да не бъде 70%, а по-голям, обясниха по-късно пред "Стандарт" запознати с проекта. Консултантът по проекта "Портланд Адвайзърис" ще изгради финансовия модел и тогава ще се види какъв заем ще търси проектната компания. Той може да стигне и 100% от инвестицията, обясниха експертите. След като това бъде уточнено, ще има конкурс за банка или консорциум, който да отпусне парите за строежа. Когато газопроводът заработи, с част от транзитните такси ще бъде погасяван и заемът. Той ще трябва да бъде изплатен за 15 години.