„Сменят зам.-шефове във Фонд „Земеделие”

 Вестник "Труд"

Земеделският министър Димитър Греков се готви да смени поне двама от тримата зам.-шефове във фонд "Земеделие", потвърдиха пред "Труд" от кабинета му.

Не е ясно кои ще "изгорят". Във ведомството като зам.-директор обаче ще се върне Деян Недялков, който в момента има консултантски бизнес по агропрограмата, научи "Труд". Той бе сред първите служители, назначени в агенция САПАРД при старта на предприсъединителната програма.

Недялков е кум на Ивайло Тодоров, който доскоро бе шеф на Асоциацията на земеделските производители в България. Съпругите и на двамата работят в агрофонда.
Другото готвено назначение е на Велин Велев, бивш шеф на дирекция "Прилагане на мерките за развитие на селските райони".

 

„Пенсионерите пътуват най-много в чужбина”

Вестник „24 часа”

Пенсионерите пътуват най-много в чужбина. Това показаха данните на НСИ от проучването за второто тримесечие на 2013 година.  

Статистиката показва, че 17,3% от пътуванията са осъществени от пенсионерите (българи на възраст над 65 години). При пътуванията в страната пък най-висок е относителният дял на българите на възраст 15 - 24 години - 84,9%. 

През второто тримесечие на тази година с цел туризъм са пътували близо 900 хиляди нашенци. Четири пети от тях са в страната, 14,5% е делът на пътуванията в чужбина. Като цяло, най-много туристически пътувания са реализирали лицата между 25 и 44 години.

Средният разход на лице, пътуващо в страната с лична цел е бил 214 лева, спрямо 433 лева на лице, пътуващо в чужбина.

 

„Цветелина Бориславова купи имението на Кюлев”

Вестник „Стандарт”

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на Българо-американска кредитна банка, е новият собственик на култовия имот, познат като малката резиденция на Емил Кюлев в санданското село Хотово.

В имота с площ от 500 дка има параклис, построен по заръка на покойната леля Ванга, разказват местните жители. Сделката е извършена на 5 юни. Цената й не е обявена, но се коментира цифрата от 1,8 млн. евро. Имотът през 2011 г. се продаваше за рекордните 10 милиона. Тогава апетити да го купи имал турски бизнесмен, близък до Ахмед Доган, но до сделка не се стигнало, разказват местните.

Малката резиденция, изградена през 2004 г. от покойния банкер Емил Кюлев, е съборена преди няколко дни по заръка на Цветелина Бориславова. Освен параклисът, е оставена само избата, изкопана в земята. В имота има лозови масиви. Вече тече кампанията по прибиране на реколтата на белите десертни сортове, но тази година реколтата е по-слаба.

Легенди се носят сред местните жители, че леля Ванга лично заръчала на Кюлев да построи на баира параклис, който да се вижда от всички краища - от Македония, Гърция и Българско. Работници разказаха, че по времето, когато събаряли малката резиденция, на няколко пъти лично е присъствала Цветелина Бориславова. "Мила, добра и отзивчива е с хората, с които се среща и разговаря. Облича се спортно, предпочита черния цвят", разказаха те.

 

„По-евтино море с 15%”

Вестник „Стандарт”

Евтиното море започна. Цените в Слънчев бряг паднаха от вчера, след като започна междинният туристически сезон. Хотелите предлагат за българи и чужденци по-ниски цени на нощувките с около 10 до 15%.

В момента двойна стая с отлична морска панорама и всички екстри в четиризвезден хотел е между 170 и 190 лева, в петзвезден ол инклузив офертата е 200-240 лв. Пакетът ол инклузив в тризвезден хотел е 70-75 лева на човек, като за сравнение  във високия сезон за двойна стая цената е била 190 лева. Това означава, че за 10-дневна почивка можем да спестим 500 лева.

Две седмици ще продължи междинният сезон, а след 5 септември цените ще падат още.