Труд

 

Държавата забрани на частния бизнес да пенсионира служителите си, събрали стаж и възраст, но "забрави" да въведе тази реформа за чиновниците, алармират експерти по човешки ресурси пред "Труд". От няколко дни са в сила поправки в Кодекса на труда, според които работодателят няма да има право да освобождава по свое усмотрение хората, навършили пенсионна възраст. Това ще става само ако те пожелаят. Мярката е в унисон с европейската концепция за активно стареене - човек сам трябвало да прецени до каква възраст е трудоспособен.

 

В интервю за вестника Драгомир Стойнев, председател на социалната комисия в парламента, засяга друг проблем, обвързан с пенсиите. Той го формулира така: "Кражбата на века - Сребърният фонд. Г-н Симеон Дянков за мен е един страхливец! Парите от Сребърния фонд са предназначени за финансиране на пенсионната система. Те изцяло покриват дефицита в НОИ. Трябва да се харчат след 10 години. Правителството прави всичко възможно постъпленията от приватизацията да не влязат в Сребърния фонд. Парите в този фонд не могат да се умножат чрез печалба и да бъдат обект на рискови начинания.

 

Европейската комисия (ЕК) е започнала проверка за недопустима финансова помощ от страна на българската държава към Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от писмо на Главна дирекция "Конкуренция" на ЕК до постоянното представителство на България в Брюксел от 21 декември м. г. В документа, с който "Труд" разполага, се посочва, че страната ни трябва да отговори на 13 въпроса за отношенията на държавните фирми с КТБ в срок от 20 работни дни (въпросите виж долу). ЕК е предприела разследване по анонимен сигнал, че огромна част от парите на държавните компании са депозирани в КТБ, изпратен в Брюксел още през есента на 2010 г. От писмото става ясно, че комисията почти през цялата минала година е събирала информация по въпроса.


Дума

Ръстът на БВП по-нисък от всички прогнози, констатира "Дума". Най-далеч от истината е Симеон Дянков, най-близо - МВФ. За цялата 2011 г. номиналното равнище на БВП възлиза на 76,170 млрд. лева. Преизчислен по съпоставими цени на 2005 г., БВП се е увеличил с 1.6% спрямо предходната година. Този ръст е по-малък от всички предварителни прогнози. С една трета са по-малко и преки инвестиции за 2011 г., уточнява изданието. Размерът им е 1,0645 млрд. евро, година по-рано те са били 1,7785 млрд. евро.

Икономическата преценка на "
Класа" обобщава данните така: "Със скромен ръст от 1,6% икономиката ни не оправда прогнозите за 2011 г." Икономиката на България не успя да оправдае прогнозите на правителството и приключи годината с растеж от 1,6 на сто на БВП. Данните са драстично по-ниски както от първоначално заложените в бюджета за миналата година 3,6 на сто растеж, така и от ревизираните оценки в края на годината от 2,8 на сто ръст на БВП. МВФ през декември обяви, че очаква 1,9% увеличение на БВП, такава бе и оценката на Световната банка.

Класа

"Парите са най-малкият проблем пред младежите с увреждания", обяснява пред "Новинар" Марина Стефанова, програмен директор на фондация "Каузи". "
Трудно може да се говори за предприемчивост в област, в която младежите се третират като неравноправни, "специални" или различни по някакъв начин. Получава се разделяне на две общности – тази на хората с увреждания и тази на хората без. Нужни са ни повече оптимизъм, подкрепа от институциите и кураж", изброява г-жа Стефанова.


Правителството спря вчера процедурата по присъединяването на България към търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA), отразява новината "Класа". "С приемането на това решение
практически се оттегляме от позицията си по ACTA и затова вече мога да поема и цялата политическа отговорност на нашия кабинет", заяви премиерът Бойко Борисов пред министрите. От стенограмата на заседанието става ясно, че премиерът е укорил министъра на икономиката, енергетиката и туризма, за великодушното поемане на вината за присъединяването ни към АСТА ден по-рано. Борисов упрекна БСП и лично Сергей Станишев, че няма как да не са знаели за хода на преговорите по присъединяване на България към споразумението - от 2006 година до октомври 2010 година са проведени 11 кръга преговори. Станишев е участвал в заседанието на Европейския съвет. Българският еврокомисар Меглена Кунева пък е участвала в заседанието на Европейската комисия, където са обсъждани тези въпроси.

 

Стандарт

Потопът идва в неделя – с характерен оптимизъм пише вестникът на първата си страница. Причината е, че температурите в последния почивен ден ще са над нулата, а в южните райони живакът ще удари 8-10 градуса. Топлото време ще отприщи топенето на снеговете и може да доведе до преливане на язовири и реки, алармираха експерти. Заради катаклизмите на времето спешно започна източването на част от водоемите. „Нека хората не изпадат в паника“.

 

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов разпореди на шестте държавни горски предприятия да пуснат за продажба по 200 куб. м дърва за огрев, съобщават от земеделското министерство. Количествата трябва да бъдат осигурени за местата с недостиг в страната. Дървата ще бъдат освободени от задържаните в предприятията конфискувани от нарушения количества и ще бъдат пуснати на преференциална цена от 50 лева.

 

Сега


Със 110 млн. евро фонд „Козлодуй“ ще финансира „зелени" проекти – информира изданието.
До края на март държавни и общински институции, компании и общини могат да кандидатстват за финансиране от Международния фонд "Козлодуй" с проекти в областта на енергийната ефективност. Средствата от т. нар. неядрен прозорец на фонда са 110 млн. евро и ще се използват в шест направления, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков. За високоприоритетни проекти в секторите електро-, топлоенергетика и газоснабдяване са предвидени 61.5 млн. евро безвъзмездна помощ. По него могат да кандидатстват НЕК, ЕСО, "Мини Марица-изток", "Топлофикация София", "Булгартрансгаз". За енергийната ефективност в общински сгради в София, Бургас, Варна, Плевен, Стара Загора, Пловдив, Русе има 7.5 млн. евро. За останалите градове е определен бюджет от 12.5 млн. евро. 15 млн. евро са за "зелени" проекти в държавни сгради, 10 млн. евро се отпускат за ефективно улично осветление и 3 млн. евро - за ефективност при разпределението и преноса на топлинна енергия. Извън тези суми фондът ще отпусне 10 млн. евро за газификацията на домакинствата в страната.