Стандарт

„Монопол над ефира”

Ефирът ни е монополизиран. Свързани фирми ще управляват всички мултиплекси у нас. Това стана факт вчера, след като Комисията за регулиране на съобщенията хариза поредния лиценз за цифрово разпространяване на националните радио и телевизия на "Хану про". Комисарите решиха да изберат за победител в конкурса "Хану про", въпреки че офертата на тази фирма нарушава скандално Закона за радио и телевизия и е технически неточна, както "Стандарт" вече предупреди. Взетото вчера решение на КРС не бе официално оповестено, но от пресслужбата го потвърдиха. Мотивите към вота на комисарите обаче останаха забулени в тайна за обществеността.

„Форсират Тракия”

Ще се опитаме да изпълним Лот 3 на магистрала "Тракия" (отсечката от Нова Загора до Ямбол) за по-малко от заложените 25 месеца. Това обявиха шефовете на избраната за изпълнител гръцка фирма "Актор" при подписването на договора. От "Актор" ще започнат строителството още през летния период. До 20 дни ще сключим договор със строител и за Лот 4 - отсечката от Ямбол до Карнобат, каза шефът на пътната агенция Божидар Йотов. Документацията вече е в министерството на транспорта, което трябва да се произнесе в 5-дневен срок. След това възложителят разполага с 5 дни да вземе решение и ако в 10-дневен срок няма обжалване, пътната агенция ще се произнесе за избрания строител. До края на годината от агенцията възнамеряват да стартират работата по Лот 1 и 2 на АМ "Марица", както и на лотове 1 и 4 на АМ "Струма".

„Продават на търг къмпинг Каваци”

Частният съдебен изпълнител от Бургас Тодор Мавродиев слага на тезгяха 35 декара от къмпинг "Каваци". Цената на парцела до морето, от която евентуалните кандидати ще започнат наддаването, е 8 732 362 лв. В началото на годината Мавродиев обяви на публична продан 2475 кв. м пак от къмпинг "Каваци". Тогава не се явиха кандидати и съдебният изпълнител свали цената на парцела с около 80 000 лв. Първоначално имотът, собственост на Николай Банев и фирмата му "Хелио-Тур-С", беше оценен на 478 502 лв.

Сега

„България смая Брюксел с финансови нередности”

Брюксел класира вчера България на първо място в ЕС по изповядани финансови грехове през 2009 г. Предната година държавата бе уличена, че крие до последно нередностите с еврофондове, докато не бъдат изкарани наяве от брюкселските чиновници. Сигналите за нередности (включително измами) в България са се увеличили със 134% през 2009 г. спрямо 2008 г. Отчетът се съдържа в приетия от Еврокомисията доклад за "Защита на финансовите интереси и борба с измамите през 2009 г.". В него се посочва, че засечените нередности не са непременно злоупотреби и измами, но са нарушения на финансовата дисциплина в ЕС. 67% от всички засечени казуси за България са по програма САПАРД, по която страната ще трябва да върне 41 млн. евро. Всички други страни ще връщат общо 20 млн. евро по същата програма.

„Премиерът прати одита на ЕРП-тата на прокурор”

Одитът на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, EVN и E.ON, който ДКЕВР засекрети онзи ден, вчера публично бе резолиран от премиера Бойко Борисов за пращане на главния прокурор. Това стана в Гранитната зала на Министерски съвет пред журналисти и в присъствието на шефа на комисията Ангел Семерджиев, който онзи ден заяви, че одитният доклад ще бъде пратен на прокуратурата "само ако органите го поискат".

„България ще поиска от Русия газ на цена под $ 300”

България ще се стреми да получи от Русия цена на газа под $ 300 за 1000 куб. метра. Това стана ясно вчера от изявления на премиера, шефа на "Булгаргаз" Димитър Гогов и председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев, проведено под формата на разпит. Въпросите задаваше Бойко Борисов, отговорите даваха двамата енергетици, а журналистите се оказаха в ролята на зрители.

Монитор

„Храните менте в позорен списък”

Имената на фирмите, които произвеждат храни менте, ще бъдат качвани на стената на позора - това каза вчера земеделският министър Мирослав Найденов. Списъкът с нарушителите ще стои в сайта на аграрното ведомство и ще бъде достъпен за всички потребители. За да се намали броят на тарикатите, които правят лоши храни, се налага държавата да засили контрола. В момента тече преструктуриране на лабораториите, които от стотина ще останат само шест, но в тях ще може да се прави анализ на храните от А до Я. Всеки производител, който бъде хванат да мами потребителите, ще си плати за дяволъка, категоричен е министърът.

„Замразиха проекти за 243 хил. кв. м офиси в столицата”

Обемът на офис площите в процес на изграждане в София е намалял с 243 хил. кв. м в края на юни спрямо края на 2009 г., сочи доклад на консултантската компания GVA Sollers Solutions. През първите шест месеца на 2010 г. на територията на София са завършени около 189 хил. кв. м oфис площи, а в процес на изграждане са още над 750 хил. кв. м. Благодарение на това през следващите 1-2 години общата отдаваема площ в София ще продължи да нараства. Новоизградените офиси представляват 9,17% увеличение над наличните до момента повече от 1 млн. кв. м офис площи в столицата и значително ще допринесат за увеличаване на коефициента на незаетост.

Труд

„Губернатори ще продават имоти за милиони”

Нов закон със съмнения за лобизъм си пробива път в парламента. Става въпрос за промените в закона за приватизация, който депутатите подхванаха вчера. Внесените от Делян Добрев (ГЕРБ) текстове предвиждат имотите частна държавна собственост с данъчна оценка под 500 хил. лв. да се продават от областните управители. Така 28-те губернатори, до един от ГЕРБ, ще получат правото да се разпореждат с огромен брой имоти. “Това е абсурд”, скочи шефът на икономическата комисия Мартин Димитров. “Не е нормално да се дават такива големи правомощия на областните управители. У нас действа специализиран орган като Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, в която са представени различни политически сили”, каза Мартин Димитров. Ако предложението на Делян Добрев бъде прието, за приватизационното ведомство ще останат само имоти с данъчна оценка над 500 000 лв. В София имало два такива обекта, единият бил НДК.

„Депутати оттеглиха спорен агрозакон”

Проектът на депутати от ГЕРБ за промени в закона за земята бе оттеглен вчера от неговите вносители, стана ясно на заседание на парламентарната комисия по земеделие. Проектът предвиждаше, че когато собственик на нива я продава, задължително я предлага първо на арендатора и едва ако той откаже да я купи, може да я обяви на свободния пазар.