Стандарт

 

„10% лихва за фирмите, ако им бавят европари”

 

Наказателна лихва в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 10 пункта ще получават фирмите и институциите, които не получат в срок от 3 месеца одобрените разходи по европроекти. Лихвата ще се дава, ако за закъснението е виновна администрацията, реши кабинетът по предложение на министъра по еврофондовете Томислав Дончев. За август тази лихва е 10,17%. Наказателните суми ще се взимат от ведомството, което е забавило плащането, обясни Дончев. Дали чиновниците, които са виновни за закъсненията ще бъдат наказвани с орязване на заплатите или по друг начин, ще може да решава всеки министър за конкретния случай. Благодарение на строгите изисквания за съхранение на документацията по проектите ще е ясно кой точно чиновник не си е свършил работата и трябва да понесе отговорността, обясни Дончев.

 

„Данъчен капан за пачки в каси”

 

Куфарчетата с пари в брой остават в историята. Данъчните затягат контрола върху пачките в касите на фирмите и в джобовете на богаташите. Това ще стане с подготвените промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс. Целта е да се удари сивата икономика и да се извади бизнесът на светло. Първото предложение е да се забрани плащането в брой над 5000 лв., а заплатите да се превеждат задължително по банкова сметка на работника. Голяма сума в брой човек ще може да държи само, ако я изтегли от собствената си банкова сметка.

 

„По-евтин газ с добив от Каварна”

 

10-годишна концесия за добив на природен газ от находището "Каварна" даде кабинетът на "Мелроуз Рисорсиз", съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков. От находището годишно могат да се добиват 250-300 млн. куб. м газ, което е около 10% от потреблението в страната. Тези количества са с по-ниска цена и влизайки в общия микс, ще допринесат до намаление на цената на природния газ, каза министърът.

 

„Дянков поема контрола за корумпирани митничари”

 

Лично вицепремиерът Симеон Дянков ще контролира коректното изпълнение на задълженията от страна на данъчни и митничари. Правителството вчера обедини инспекторатите на Агенция "Митници" и на Националната агенция за приходите с инспектората на Министерството на финансите. Инспекторатът проверява всички сигнали за корупция. С промените се намалява численият състав. Сега инспекторатът на НАП е с 41 щатни бройки, а на митниците - с 33 щата. Инспекторите в МФ са 8. След обединяването им единният инспекторат на МФ ще разполага с 34 щатни бройки.

Сега

„Сделки над 5000 лв. и заплатите ще се плащат само по банков път”

Разнасянето на едри суми в брой скоро ще се наказва с глоби. Плащането на повече от 5000 лв. на ръка ще се третира като нарушение според нов закон за ограничаване на плащанията кеш, чийто проект вече е публикуван на сайта на МФ. Заплатите пък задължително ще се превеждат по сметка - независимо за колко лева става дума. Така предложения на НАП и на бизнеса, лансирани от години, най-сетне са на път да оживеят в правния ни мир. Уреждането на сметки по сделки и даването на заеми между фирми и граждани, надвишаващи прага от 5000 лв., ще става задължително по банков път, предвижда проектозаконът. Ако нарушител бъде спипан да дава пари на ръка, чака го глоба - 25% от броената сума, ако е физическо лице, и 50%, ако действа като юридическо лице. При второ нарушение процентите на санкциите се удвояват.

 

"Финансовите компании ще обявяват истинските си собственици"

Дружествата от небанковия финансов сектор, например пенсионни компании, здравни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни дружества, ще са длъжни да обявяват действителния си собственик. Това обяви вчера новият шеф на комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Ведомството вчера одобри формата на декларацията, в която ще има куп въпроси за изясняване на собствеността.

„Експертиза ще доказва кой е виновен за дефектите по Тракия”

Неравностите на отсечката от магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора са отстранени от строителя на пътя за негова сметка. В момента експертна комисия установява кой е виновен за друга част от деформациите на пътната настилка и ще се произнесе за чия сметка ще се поправят. Това съобщиха вчера от агенция "Пътна инфраструктура" по повод опасенията, че тази част от магистралата може да пропадне. Шефът на браншова камара "Пътища" Румен Йовчев алармира, че причината за това е желанието на бившето ръководство на пътния фонд да спести разходи, заради което не са предвидени отводнителни системи и залесяване. По думите му спешен ремонт на пътя ще струва около 2-3 млн. евро, но ако шосето пропадне, ще излезе над 10 млн. евро.

Монитор

„Държавата отново кредитор № 1 на Кремиковци„

Държавата отново има шанс да се превърне в най-големия кредитор на металургичния комбинат „Кремиковци”, след като Върховният административен съд върна за ново разглеждане делото за държавна помощ в Софийския градски административен съд. Решението за това е от 3 август, съобщиха вчера от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

„Кризата свали наемите на складовете”

Пазарът на индустриални и логистични площи се характеризира с увеличаващ се брой възможности за избор от страна на наемателите, а от друга – със спад  на наемите, сочи проучване на Forton International. „Инвестиционният риск може да бъде сведен до минимум, ако се изграждат модерни индустриални площи на правилни локации и се прави внимателен и професионален подбор на наемателите”, коментира Александър Танев, мениджър във Forton.

Труд

„Цели блокове без парно при над 50 % неплатени сметки”

Топлофикациите ще получат право да спират парното и топлата вода на цели сгради, когато над 50 % от подадената топлоенергия в блока не е платена. Предвиждаме този нов инструмент за събиране на сметките да бъде въведен през октомври с промяна в Закона за енергетиката след обществено обсъждане, съобщи вчера пред “Труд” Любка Георгиева, държавен експерт в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Всички стари сметки, които са натрупани преди повече от 3 месеца, няма да се взeмат предвид при налагането на санкцията “студен душ”. Тези суми ще се събират от абонатите както досега - по съдебен ред.

„Пуснаха на пазара сирене по БДС”

Стандартът за сиренето БДС 15:2010 г. влиза в сила на 15 август, но първите продукти, приготвени по всички правила на добрата производствена практика, са вече на пазара.  Могат да се купят в голяма столична верига, а цената за килограм краве сирене по БДС е 8,75 лв. На 15 юли т. г. влезе в сила и стандартът за киселото мляко, а тапията за кашкавала се подготвя от голяма група специалисти, съобщиха от Българския институт по стандартизация (БИС).

24 часа

„Тракия с коловози, но нямало да потъне”

Магистрала "Тракия" преди Стара Загора ще се ремонтира за сметка на фирма "Трейс", която е строила лот 1. Отсечката е още в гаранционен срок, заяви вчера Лазар Лазаров, член на УС на пътната агенция. Изявлението му е по повод твърденията на шефа на камара "Пътища" Румен Йовчев, че в този участък магистралата е с коловози и може да потъне заради лошо изработен проект за трасето. Проверка на "24 часа" вчера откри две-три дупки и коловози на платното около километър 202 в посока Стара Загора. Малко преди това място мантинелата и предпазната ограда са повредени от катастрофирал там неотдавна ТИР.

„2.26 пъти скача токът от централите до контакта”

2.26 пъти скача цената на тока по пътя му от централите до контакта, показват изчисления на Е.он. Компанията издаде брошура, за да е ясно на клиентите как се образува цената и какво има в нея. Производителите продавали на НЕК средно по 7.26 ст. на киловатчас. При домакинствата стигал за 16.439 ст. По веригата НЕК продава на електроразпределителните дружества за 9.635 ст. По разбивки на зелената енергия се падат 3.03 ст., а за тока от топлофикациите - 2,19. Така излиза, че абонатите плащат над 5 ст. за екоенергията и парното. Това прави 58,6% от общата цена.