Монитор

„Правим топ 10 на привлекателните отрасли за инвестиции”

До края на годината ще са известни десетте индустрии, за които страната ни ще търси инвеститори през следващите две години, това стана ясно вчера от изявлението на Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. За всеки един от рекламираните отрасли ще се изведат неговите предимства и възможности за развитие в България. Освен ниските данъци и евтината работна ръка на потенциалните инвеститори ще се представят и показателите, по които водим пред другите страни в региона. Едновременно с това ще бъдат определени държавите и фирмите, на които ще бъде предложено да инвестират у нас.

„Фирмите погасиха 77 млн. лв. заеми към банката за развитие”

Към края на юни компаниите са погасили над 500 кредита по двете програми за целево финансиране на малки и средни предприятия и земеделски производители на Българска банка за развитие (ББР). Общият размер на погасените заеми е близо 77 млн. лв., съобщиха от финансовата институция. Към 30 юни 2010 г. селскостопанските производители са погасили 396 заема на стойност над 45 млн. лв. По програмата за оборотно и инвестиционно финансиране на малки и средни предприятия фирмите са върнали 106 кредита на обща стойност 31,8 млн. лв. За периода януари-юни 2010 г. Банките партньори на ББР са договорили нови 291 кредита и по двете кредитни линии в размер на 51,6 млн. лв.

„Решават за спрените пътни проекти до 2 седмици”

До 15 дни ще бъде изработен план, който да разясни кои лотове по проектите „Транзитни пътища V” и „Рехабилитация на пътната инфраструктура” трябва да завършат през тази година, кои от тях могат да се отложат за следващата и кои да се спрат, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Когато той стане готов, ще се направи среща на ръководството на ведомството с браншовите организации на строителите, за да се набележат следващи действия за решаване на казуса, добавиха от МРРБ.

„Екодокументите на тръбата до Гърция готови до септември”

До септември цялата документация за екооценката на петролопровода „Бургас – Александруполис” трябва да е окомплектована и ще бъде предоставена на България и Гърция. Това стана ясно по време на пресконференция на компанията „Транс Болкан Пайплайн”, която реализира проекта. „Засега оценката на основния проект е завършена, но правителствата на България и Гърция ни помолиха някои неща да бъдат дообработени”, обясни генералният й директор Владислав Емилиянов.

Сега

„ВиК фирми масово точат вода без водомери”

ВиК дружествата, които досега хитруваха с количествата вода, която използват, най-сетне ще бъдат дисциплинирани. Парламентът вчера одобри куп промени в Закона за водите, между които и текст, който ще принуди фирмите да поставят водомери на тръбите, по които докарват водата до потребителите. Сега измервателните устройства в много райони са по-скоро рядкост, фирмите плащат на държавата такси водоползване според обеми, които сами заявяват, и дори да взимат повече вода от декларираното, никой не може да ги хване. А от тази порочна практика страдат и държавата, която получава по-ниски такси, и абонатите, които плащат чрез сметките си разхищения на неизвестно какви количества от течове по мрежата.

Стандарт

„Шефката на НОИ с 31 бона от отпуска”

Шефката на НОИ Христина Митрева е прибрала 31 хиляди лева от неизползвани отпуски. Това е съобщил социалният министър Тотю Младенов в отговор на питане на червени депутати. Митрева е получила тлъстата сума при заемането на зам. министерския пост в социалното ведомство като компенсация за неизползвани почивки от 2001 до 2009 г. Преди да заеме мястото като заместник на Тотю Младенов, Митрева беше шеф на дирекция в осигурителния институт. Предшественикът й в НОИ Йордан Христосков пък е прибрал 47 000 лева.

„Супербой дава € 180 млн. за БТК”

Ричард Ли е готов да даде 180 млн. евро за 51% дял във "Виваком" (преди БТК). Милиардерът от Хонконг е отправил такава оферта към две от големите банки кредитори на компанията - Дойче Банк и Роял Банк ъв Скотланд. Това пише хонгконгският вестник "Саут Чайна Морнинг поуст". Офертата е част от плановете на Ричард Ли за преструктуриране на дълговете на "Виваком". Плановете на Ричард Ли за преструктуриране на дълговете на компанията предвиждаха половината от борча й от 1,6 млрд. евро да бъде опростен. В замяна една част от банките щяха да получат акционерно участие в телекома, а друга част - т. нар. мецанин кредитори (отпуснали вторичен необезпечен дълг), да останат неудовлетворени.

„Турците връщат € 103 млн., ако забавят Люлин”

България няма да връща пари на Брюксел заради фатално закъснялата при предишното управление магистрала "Люлин". Чудото се случи, след като председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов и директорът проекти на консорциума "МАПА-Дженгис" Кемал Юнлюер подписаха вчера нов контракт към договора за изграждане на магистралата. С клауза в новото споразумението се гарантира, че държавата няма да загуби нито лев от европарите, дори ако изпълнителят не успее да навакса фаталното закъснение в изграждането на шосето. Ако чуждите фирми не съумеят да извършат и сертифицират строителните работи за 142 млн. евро до 31 декември, те ще дължат като неустойка 75% от стойността на тази сума. Точно толкова, 103,06 млн. евро, е съфинансирането за магистралата от страна на Брюксел по програма ИСПА.

24 часа

„Забраниха Горна Арда и каскадите от вецове”

Забрана за изграждане на каскади от водноелектрически централи одобриха в четвъртък депутатите при гласуването на второ четене на поправките в Закона за водите. Новият чл. 118ж в първата си алинея забранява на министъра на околната среда и водите да издава разрешително за водоползване от повърхностни води на такива проекти. "На практика това убива хидроенергетиката в страната. По-интересното е обаче, че с тези текстове забраниха на държавата да строи и каскадата "Горна Арда", коментира председателят на сдружението "Екоенергия" Стоян Тенчев, което обединява повечето от частните собственици на вецове в страната. Три дни преди решението на парламента премиерът Бойко Борисов подписа споразумение с австрийския си колега Ервин Прьол за изграждане на каскадата от ЕВН и НЕК.

Труд

„НЕК взела 23 млн. лв. джобни от Белене”

НЕК е използвала не по предназначение близо 23 млн. лева пари от бюджета, отпуснати по проекта АЕЦ “Белене”. Това стана ясно от ревизионен доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, с който “Труд” разполага. Експерти са проверили как е изразходвана сумата от 300 млн. лева, която кабинетът “Станишев” отпусна от бюджетния излишък в края на 2008 г. за създаването на “Енергийна компания Белене” АД.

„Чистим залежали отпуски само до края на 2011-а”

Със 130 гласа “за”, 49 “против” и без въздържали се вчера парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Кодекса на труда, чиято най-спорна част бяха новите правила за ползване на платения годишен отпуск. Документът беше приет от Народното събрание на 23 юни т. г. и върнат за ново обсъждане с президентски Указ № 176, тъй като държавният глава не беше съгласен с режима за изчистване на старите отпуски.