Сега

„Стажът за пенсия се увеличава още от 1 януари”

Пенсионната реформа ще стартира още на 1 януари 2011 г., а не както се предвиждаше от 1 юли, но пък стажът ще се вдига плавно. Най-новите идеи за стабилизиране на системата изложи социалният министър Тотю Младенов в парламента вчера. Там той проведе пореден кръг срещи - този път с представители на БСП и ДПС. Новата формула на социалното министерство е от 1 януари нужният осигурителен стаж за пенсия да се вдига с по 1 година. Общо увеличението трябва да е 3 г. Така през 2013 г. жените ще се пенсионират на 60 г. и след 37 г. стаж, а мъжете - на 63 г., след 40 г. стаж.

„Немският бизнес връчи на премиера 101 идеи за ремонт на закони”

Премиерът Бойко Борисов вчера получи дълъг поменик от закони за ремонт. Германо-българската индустриално търговска камара (ГБИТК) му връчи "каталог" от 101 конкретни предложения за промени в над 20 закона. Така камарата откликна на апела на премиера, който на среща през май призова немския бизнес да помогне България да подобри бизнес климата си. В списъка за поправяне е Законът за обществените поръчки. Камарата сочи, че нашият ЗОП допуска фирми да печелят търгове за пътища и улици, като си вдигат оценката с обещание за 100 години гаранция за асфалта. Друг дефект за отстраняване е, че възложителите искат от фирмите - участници в конкурси, да представят данни и документи, които вече са подадени и качени в публични електронни регистри - например в Регистъра на строителните компании. Много критики отнася България и за слабото застъпване на електронните услуги.

„Данъчни измамници няма да могат да правят нови фирми”

Хора, които са управлявали лошо търговска фирма и са я довели до фалит, няма да могат да стават шефове в други дружества. Това предвиждат промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и Търговския закон, подготвени от финансовото министерство. Целта е да се ограничи прехвърлянето на фирми с огромни дългове на социално слаби и неграмотни хора, при което хазната и други фирми не могат да си получат вземанията.

Монитор

„БДЖ отвори шест почивни бази за туристи”

Шестте почивни бази на БДЖ са отворени за всички нейни пътници, след като от превозвача започнаха за първи път да предлагат пакетна туристическа услуга, в която в цената е включено превозването и настаняването. Услугата се предлага в офисите на бюрата „Рила”, които са с лиценз и за туроператор, и за туристически агент. Предлаганите пакети за почивка са два вида. „Уикенд пакет” се предлага само за почивните дни от седмицата и като цяло отговаря на променената нагласа на хората да отдъхват на кратки порции на възможно най-изгодни цени.

„Хлебната пшеница двойно по-малко тази година”

В страната са прибрани 2 100 000 тона пшеница. 550 хиляди тона е хлебна, а останалото количество е фуражна пшеница, съобщи вчера в Добрич председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Той взе участие в свикана спешна среща за проблемите на жътвената кампания, организирана от Националната асоциация за семена. В нея се включиха и представители на научните институти по пшеницата и слънчогледа в Генерал Тошево, по ечемика в Карнобат и по пшеницата в Садово, членове на браншови организации и земеделски производители.

„Тютюнджиите вече получават премии”

Изплащането на премиите на тютюнопроизводителите за реколта 2009 г. започна вчера, съобщиха от аграрното министерство. Движението на финансовия пакет се осъществява между Министерство на финансите, МЗХ и фонд "Тютюн".Средствата ще се отпускат на няколко транша в рамките на следващите дни. При превеждането на парите е допустимо известно забавяне, съобразено с капацитета на съответната банкова система, предупредиха от МЗХ.

Стандарт

„Кметовете с аванс за европроекти”

Държавата ще отпуска до 35% от средствата за инфраструктурни проекти авансово на кметовете. Това ще гласува кабинетът в сряда, обяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев. По-големите авансови суми ще са само за публични институции и инфраструктурни проекти, уточни той. Авансът за всички останали спечелили поръчки с финансиране по европейските фонодове ще бъде между 10% и 20%, както е и досега. Гъвкав ще бъде и подходът за изискваната сума като съфинансиране за проекти от кметовете, обяви министърът.

„Пълнят хазната от нашите покупки”

Българите ще харчат повече през 2011 г., което ще повиши печалбите на фирмите. Тази прогноза е залегнала при разработването на бюджета за 2011 година, основните параметри на който бяха одобрени от Министерския съвет във вторник. Над 20,3 млрд. лв. от данъци се очаква да влязат в държавната хазна през следващата година, което е с 1,6 млрд. лв., или 5,5% повече от актуализирания бюджет за тази година. Основният ръст на приходите се очаква от ДДС. Предвижда се от данъка в хазната да влязат 6,5 млрд. лв., което е с 640 млн. лв., или близо 11% повече от настоящата година. За да се сбъдне тази прогноза, догодина трябва да се увеличат чуждите инвестиции, а хората да започнат да харчат доходите си, вместо да трупат пачки в банките.

Труд

„Искат немски закони у нас”

Безпрецедентен пакет от 101 конкретни промени в 24 закона има за цел да превърне условията за бизнес в България в копие на немските. Ръководството на Германо-българската индустриално-търговска камара връчи на премиера идеи за нови текстове в законите, заимствани от действащите във Федералната република. Една от идеите дори предвижда промяна на конституцията, с която да се даде възможност на всички граждани да сезират Конституционния съд. Сега за това са необходими подписите на поне една пета от депутатите.До септември "германските закони" ще се обсъждат в министерствата, след това ще има нова среща с немските инвеститори.Според бизнесмените с подобни поправки страната ни ще се превърне в по-добро място за инвестиране. На срещата на боянските ливади са присъствали посланикът на ФРГ Матиас Хьопфнер и строителният министър Росен Плевнелиев.

„Данъчните искат достъп до кредитните досиета”

Данъчните искат спешно достъп до кредитните досиета на фирмите. Това съобщи шефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. В момента досиетата са обект на банковата тайна. Общоизвестно е, че по време на кредитния бум фирмите представяха в банките данни от т.нар. черно счетоводство, докато информацията, подадена в официалните данъчни декларации, няма нищо общо с тази, депозирана в банките, обясни Стефанов.

„Прокурор отказа проверка на Румен Овчаров за газа”

Апелативната прокуратура в София отказа да образува досъдебно производство срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров и длъжностни лица заради подписаните анекси към газовите договори с Русия през 2006 г. Това става ясно от постановление по жалбата на лидерката на ЕНП Мария Капон и заместничката й Елеонора Николова. Преди година те внесоха сигнал за нанесена щета от 2 млрд. лв. от 2006 г. досега за държавата заради предоговорените от Овчаров цени на синьото гориво.

„55,7 милиона лева дупка в бюджета на осигуряването”

Очакваната дупка в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) в края на годината е 55,7 млн. лв., съобщиха вчера от НОИ. Това показват сметките за изпълнението му към 30 юни т.г. Отчетът за приходите е 1,61 млрд. лв. постъпления или 45,6% от плана за годината и 119,4 млн. лв. (6,9%) недостиг спрямо юни.