Сега

 

Пенсионни фондове – скандал

Скандалът с пенсионните фондове ще удари цялата финансова система, пише под глава "Сега". Застрашени са инвестициите на фондовете на борсата, депозитите им в банките и вложенията в ДЦК, алармираха икономисти. Разклаща се и доверието в другите частни пенсионни фондове, които трябва да изплащат вторите пенсии на родените след 31 декември 1959 г. Освен това компаниите, управляващи фондовете, вероятно ще заведат искове за милиони срещу държавата. Сред тях има и чуждестранни инвеститори, които се ползват със специална защита, включително по международни договори. "Ние все още не знаем в каква законова форма ще се облече замисълът, но е много вероятно да бъдат нарушени няколко закона, включително конституцията", са думите на шефката на "Алианц" София Христова, цитирани от "Сега".

 

По последни данни в професионалните фондове (ППФ), в които се внасят осигуровки за работещите от I и II категория, са събрани общо 465 млн. лв. От тях 127 млн. лв. са инвестирани в акции на компании, търгувани на борсата. Други 91 млн. лв. са вложени като депозити в банки. 101 млн. лв. са в корпоративни облигации, а 98 млн. лв. са вложени в ДЦК, сочат данните на Комисията за финансов надзор.

Ако се случи одържавяването на фондовете, което замисля кабинетът, средствата във всеки момент ще могат да бъдат изтеглени и да се ползват за попълване на дупките в държавната система, предупредиха икономисти. Затова още вчера инвеститорите на фондовата борса реагираха негативно и основният индекс SOFIX падна с 2.27%.

София и Перник заплашени от режим на тока заради "Люлин"

Жителите на югозападната част на София и на голяма част от Перник трябва да се подготвят за чести прекъсвания на тока през следващите седмици. Столичните квартали "Владая", "Княжево", "Павлово", "Бъкстон", "Овча купел", "Горна баня" и др., както и части от Перник ще пострадат от започващото поетапно изключване на съоръжения заради строежа на магистрала "Люлин". Това ще продължи до средата на ноември, съобщиха от ЧЕЗ.


Пари

Фалшивата децентрализация

Защо общините няма да се възползват от правото си да увеличават данъци в предизборна година – пита Пари под глава. Шумно рекламираната от правителството финансова децентрализация ще се изчерпи само с определянето на размера на новия туристически данък.

Туристическият данък ще удари по-слабо заетите хотели

За разлика от туристическата такса, данъкът не зависи от броя на нощувките. Ако се стигне до въвеждане на туристически данък, цените на нощувките ще се увеличат, за да може хотелиерите да компенсират по-високите си разходи. Данъкът ще е непосилен за обектите, които имат ниска заетост, тъй като те ще бъдат принудени да плащат за празни легла.

Кабинетът се опитва да замаже гафа с пенсионните фондове

За "Пари" Йосиф Милошев, шеф на правния отдел в НОИ, коментира, че солидарният фонд за ранно пенсиониране, който трябва да заработи от началото на 2011 г. към агенцията, няма да осребрява или ликвидира активите на професионалните фондове. Той просто ще бъде приемник на тези фондове, ще стъпи като титуляр на всички индивидуални партиди и ще управлява активите, там, където са.

 

"Пари" допълва, че НОИ успокоява финансовите институции, че няма да продава активите на професионалните фондове. Според изданието това е замазване на поредния гаф.

 

Труд


„Не е вярно, че парите във фондовете не се управляват добре“

 

Активите на професионалните фондове към 8 октомври т.г. са близо 497 милиона лева, като от вноски са постъпили 429 млн. лв., казва пред "Труд" Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. "Към същата дата фондовете са превели на НОИ близо 98 млн. лв., в това число и доходи от инвестиции за над 16 млн. лв. Извършени са и еднократни плащания на наследници за над 9,2 млн. лв. Осигурените в професионалните фондове са 232 187 души, толкова са партидите им. За целия десетгодишен период от съществуването си професионалните фондове са постигнали средногодишна доходност от 5,6 процента. Така че твърдението, че парите не се управляват добре, не издържа." По думите на Абаджиев фактически е невъзможно, според сега действащото законодателство, средствата, натрупани в професионалните фондове да се преведат на НОИ и да влязат в общ солидарен фонд.

 

Тиктакаща бомба след изборите

 

Каква я обещаваха, каква стана! - чуди се Пламен Енчев. Уж нямаше да вдигат данъци догодина, а подготовката за финансовия валяк тече с пълна сила още от есента на 2010 г. Общините ще цакат „богатите“ с данък лукс, налозите върху сградите могат да скочат с 80%, а хотелиерите направо ще пропищят от солената глоба /то си е глоба, а не данък/ върху всяко легло, без значение дали някой спи в него, или е празно 9 месеца в годината.

 

И всичко това е гарнирано с тъпоумното изискване, като караш колата на технически преглед, да си носиш кетап за всички платени данъци през годината. Слава Богу, че не искат и бележка от Светия синод, че ходиш всяка неделя на църква ...

 

Ясно е – трудно ще се намерят кмет и община в държавата, които да посмеят веднага да треснат с данъчната тесла. Все пак избори има догодина. Но каква вакханалия ни чака след това! Питаме се, има ли отговорни хора в държавата, които да я спрат?

 

Удържат авансовия данък от фирми наематели


От 2011 г. авансовият данък за доходи от наем ще се удържа от наемателите, ако те са фирми или самоосигуряващи се лица. Това решиха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Идеята е облагането на доходите от наем да се извършва по ред, подобен на възприетия за доходите от извънтрудови правоотношения.


Дневник

 

Объркване и недоволство

Объркване и недоволство предизвика сред общините предложението на Министерството на финансите за въвеждане на данък "лукс" за имотите с високи данъчни оценки, пише под глава "Дневник". Те не са съгласни за жилищата над средната данъчна оценка да се плаща с 30 процента повече, защото това автоматично ще увеличи данъците за немалка част от хората, дори и местните власти да не решат да вдигат данък "сгради". Ще бъдат засегнати предимно собственици на големи имоти в градовете, но повечето от тях не влизат в категорията "луксозни". Другият проблем е как точно ще се изчислява средна данъчна оценка за общината, от която ще зависи и данък "лукс", уточнява изданието.

 

Това, което се предлага да се случи с професионалните фондове, е кражба, твърди в интервю за "Дневник" Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти.

 

 

"Стандарт" акцентира върху изказване на премиера по повод скъсаното споразумение с лекарите. "Аз имам принцип, като късат споразумението, после да го лепят и тогава да дойдат при менЕ. На никого няма да се моля."

 

 

Класа

Парите от новия пенсионен фонд - на по-висока лихва в търговските банки

Солидарният фонд към НОИ ще бъде държавен и ще има гаранцията, че държавата стои зад него. Това на свой ред ще позволи с банките да се договарят по-високи лихви, каза вчера Христина Митрева, управител на Националния осигурителен институт, като уточни, че дава мнението си като експерт. Според нея по този начин ще има яснота работодателите какви допълнителни вноски правят за категорийните работници, като свободните средства от тях също ще се инвестират, без да има индивидуални партиди. Тя уточни, че създаването на фонда ще бъде заложено в Кодекса за социално осигуряване, който ще бъде гласуван от МС идната сряда.


Научаваме кой е собственикът на медиите

 

Парламентът реши издателите на медиите, излизащи в България, да публикуват информация за действителния собственик на изданието, пише "Класа". Изискването залегна в приетите на второ четене промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Информацията за собственика на изданието трябва да се публикува в първия му брой за всяка календарна година, уточнява изданието.

Хакват сайта на здравното министерство

 

Сайтът на здравното министерство бе хакнат вчера около 20:00 часа от неизвестен специалист, подвизаващ се под името "The White wolf"(Белият вълк). Кодът на началната страница е променен, като се зарежда изображение на вампир и текст - No More Secure, I'm Here ! Все още не е ясно дали става дума за дефейс (когато първоначалната страница на сайта се пренасочва към друг сайт) или хакерът е получил достъп до целия сайт и базите данни.
Здравното министерство не е първото държавно учреждение, което е подложено на хакерски набези. Преди време от турски атаки пострадаха Интернет страниците на строителното и земеделското министерство. Миналата година пък бе хакнат сайта на бившия премиер Сергей Станишев.