"Труд"

Българският потребител няма да плаща по-високи цени за природен газ през следващото тримесечие, обеща във Варна шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов, пише "Труд" на бизнес страницата си. Премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Трайчо Трайков и посланикът на Великобритания Стийв Уилямс символично пуснаха газ от новите находища "Каварна" и "Калиакра" в Черно море от станция "Галата". Годишно "Мелроуз рисорсиз" ще подава 400 млн. куб. метра газ от двете находища на "Булгаргаз", уточнява вестникът.

Държавата очевидно не може сама да си оправи сметките. В този смисъл МВФ може и да стане необходим, за да вкара правителството в рамките на някаква разумна финансова политика. След като поизхарчиха резерва - парите от миналото, сега започват да харчат и от бъдещето, вземайки нови заеми, съветва пред "Труд" Румен Овчаров, депутат от БСП и бивш министър на енергетиката. "Когато миналата година представителят на МВФ съветваше - да не намаляват осигуровките, да не намаляват капиталовите разходи, Дянков не го чу. Сега чу препоръките. Това избирателно чуване потвърждава мнението ми, че МВФ вече е необходим като усмирителна риза на управляващите", категоричен е Овчаров.

 

"24 часа"

"Бойко: ще се фукам пред Путин с BGгаз". Така изданието коментира пускането на находищата "Каварна" и "Калиакра". Премиерът се похвали, че е поситна обещаното от него намаляване на цената на газа.

"Въвеждат 10% данък офшорка", е друго заглавие във вестника. Фирми, които са се установили в офшорни зони, ще получават преводи от български физически и юридически лица с удържан 10% данък при източника. Когато фирма или самоосигуряващо се лице й плаща наем е нас, авансовият данък ще се удържа от него. Това реши бюджетната комисия, приемайки на второ четене промени в закона за облагане на доходите на физическите лица. 

 

"Класа"

"България се обяви против нови данъци във финансовия сектор на ЕС", е челното заглавие на изданието. Ако приходите от тях отиват в самостоятелни фондове, кой ще ги управлява, питат експерти. Темата е от дискусия във финансовото министерство.

На вътрешна страница вестникът информира, че България остава под номер 51 в тазгодишния доклад "Doing Business 2011", изготвен от Международната финансова корпорация и Световната банка. Страната ни е направила само две реформи по отношение на улесняването на правенето на бизнес: плащане на данъци - чрез намаляване дела на работодателите във вноските за социално осигуряване и стартиране на делова дейност - чрез намаляване на задължителния минимален капитал от 5000 на 2 лева.

 

"Сега"

България няма да приключи 2010 г. с ръст на БВП, възможно е дори да отбележи символичен спад с 0.2 процента, смятат експертите от Центъра за изследване на демокрацията, цитирани от "Сега". Според тях, въпреки че през април-юни за първи път от началото на кризата икономиката ни излезе на плюс спрямо предходното тримесечие и положителната тенденция ще продължи, ръстът няма да е достатъчен, за да се похвалим с годишно увеличение на БВП.

"Данък лукс ще е без таван", обмислят във финансовото министерство. Така всеки имот с данъчна оценка над средната ще се облага пропорционална на оценката. Ако идеята се приеме и средната данъчна оценка в дадена община е например 50 хил. лева, имот со оценка 60 хил. лева ще се обложи с 20% по-висок данък.

 

"Стандарт"

"Правят н "Кремиковци" тръби за "Южен поток", информира вестникът. Това е един от вариантите при проговорите с германската компания "Манесман", един от най-големите производители на безшевни тръби за газопроводите. Две китайски компании пък ще спорят за активите на комбината на търга днес.

 

"Пари"

"И нека пазарът в образованието заработи сега". Така изданието коментира оповестеният рейтинт на университетите. Според вестника новета рейтингова система най-после дава обективан и детайлна картина на българското висше образование.