Труд

Водещата икономическа тема в днешните ежедневници е приетият от парламента на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2011 г. Проектобюджетът подкрепиха ГЕРБ и "Атака". Против гласуваха от "Коалиция за България" и ДПС, а от "Синята коалиция" се въздържаха. "Срам и позор! Най-важният документ на републиката бе приет пред очите на едва двама министри - на финансите Симеон Дянков и здравния Стефан Константинов. Другите тапицирани столове, запазени за колегите им, останаха празни цял ден", коментира "Труд". А "24 часа" извежда: Бюджет на стабилността.

 

24 часа

 

Атаката срещу мен е политическа, въпреки че се използват неполитически средства - компромати, доноси и лъжи, категорично заявява в интервю за "24 часа" Андрей Иванов, председател на Столичния общински съвет. По думите му атаката се случва сега, "когато се появява нова политическа формация с амбиции да участва в политическия живот". Иванов допълва, че вече и на "стените" стана ясно, че няма 60 имота, а 14, но от никъде не е чул да казват: "Извинявайте, г-н Иванов, сбъркали сме." Председателят на столичния съвет подчертава още, че в държавата дебатът се е изместил.

 

Макар всички да са се вперили в милионерите, те не са от особено макроикономическо значение – твърди в коментар за 24 часа Лъчезар Богданов от Индъстри Уоч. За последната година българите са добавили 2.9 милиарда в банковите си сметки, а от началото на кризата през есента на 2008 г. - 4.1 милиарда. Според него, далеч сме от момента, в който значим брой българи ще започнат да теглят от спестяванията си, за да покриват текущите си разходи. Напротив, при бъдещ очакван спад на лихвите, депозитите може да станат относително непривлекателни. Ако икономиката се развива добре, вероятно част от паричния ресурс на домакинствата от средната класа ще се насочи за инвестиции в реалния бизнес или в недвижимости. Ако обаче перспективите са песимистични, част от спестяванията може действително да отидат за потребление.


Сега

 

"Бюджет 2011 е притоплена гозба в тенджера под налягане", твърди в своя коментар за "Сега" Георги Кадиев. Той прогнозира, че плащанията за лихви догодина ще нараснат с 30 процента, а издръжката и субсидиите - с над 9 процента.

 

Данък "колиба" ще замени данък "лукс", отбелязва "Сега" на челна страница. Ден след като ГЕРБ се сети, че е дясна партия, и реши да не натоварва с по-високи данъци собствениците на палати, управляващите решиха да обложат паянтовите постройки. Имотите с данъчна оценка под 1680 лв., от които досега не се събираше данък сгради, от догодина ще се облагат със стандартната ставка на налога за съответната община. Това предложение на финансовото министерство е вкарано в проектозакона за местните данъци и такси, заяви пред "Сега" зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Имотите с оценка под 1680 лв. са най-вече селски паянтови къщи. Досега те не се облагаха, защото приходите от тях не могат да покрият разходите на общините по събирането на данъка.

На икономическата си страница "Сега" отбелязва, че търсенето на колбасите "Стара планина" се е сринало със 70 процента в резултат от скандалите в последния месец. Набедената от аграрния министър Мирослав Найденов за соя в колбасите "Сами - М" обяви, че се отказва да произвежда по стандарта "Стара планина". Собственикът й Антон Костадинов обяви, че интересът към тези продукти е паднал под санитарния минимум. Това се случи, въпреки че проби от продукцията им, пратени в Германия, опровергаха твърденията на земеделския министър, че в колбасите на това дружество е имало соя, уточнява вестникът.

 

Стандарт


Критиките на БСП за приходите, заложени в бюджета за догодина са неоснователни, твърди в интервю за "Стандарт" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС. "Смятам, че приходите са планирани консервативно. Има резерви за допълнителни приходи, но те не са в такъв размер, какъвто смятат от БСП", казва Стоянова.

 

Дневник

 

Икономиката е заплашена от допълнително свиване на потреблението, след като през последните месеци основните хранителни продукти ускориха поскъпването си, алармира на първа страница "Дневник". Това предупреждават икономисти и представители на бизнеса пред изданието. В момента цените на продукти като брашно, хляб, олио и млечни изделия вървят нагоре, което е следствие от поскъпването на зърното през лятото. Всичко това се случва на фона на все още замразените доходи. В България над една трета от домакинските разходи отиват за храни и напитки. Според икономистите това създава реална опасност вътрешното потребление допълнително да намалее, което ще е спирачка за по-бързото възстановяване на икономиката.

 

Класа

Аутсорсинг индустрията в България ще нарасне с около 50 процента през 2011 г., отбелязва под глава "Класа" и уточнява, че прогнозата е на една от най-големите независими аутсорсинг компании в Източна Европа CallPoint New Europe. Това означава секторът да наеме минимум 3000 нови служители и така общият брой на заетите да достигне около 9000 - 10 000 човека. Пазарът на подобни услуги у нас се оценява на 100-150 млн. евро и има потенциал да се увеличи поне 10 пъти.

Много инвеститори летят отново към България, заявява в интервю за "Класа" Антъни Хасиотис, президент на Американската търговска камара в България. "Големият коз на страната са хората - те са високообразовани, говорят чужди езици и са с добро ниво на работоспособност. Освен това разходите в България са ниски, географското положение е благоприятно, страната е член на ЕС и НАТО. И да не забравяме - най-ниските данъци в Европа", подчертава Хасиотис.

Пари

 

Премълчаните въпроси за тръбата – пише вестникът на първа страница. Предстоящото посещение на Владимир Путин ще донесе новини по всички българо – руски енергийни проекти, но едва ли ще даде отговор на ключовите геополитически въпроси за България. Във всеки случай, цената на газа най-вероятно ще остане за друг път.

 

Евросубсидиите увеличиха приходите на фондовете за земя. По-високите арендни плащания помагат за ръст на приходите на АДСИЦ, които инвестират приоритетно парите на инвестиорите си в покупка на земеделска земя. Това показват резултатите за първите девет месеца на годината за петте дружества, които се търгуват на БФБ. Мениджърите също твърдят, че по-високите ренти и окрупняването на парцели помагат за повечето приходи за компаниите. Всички фондове, с изключение на ФЗЗ Мел Инвест, са увеличили постъпленията от аренда и наем. На печалба са: Адванс Терафонд АДСИЦ, Агро финанс АДСИЦ, ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ, Булленд Инвестмънтс АДСИЦ.


"Геврек от Дянков", е заглавието на първа страница на "Земя", под което се посочва, че пицата на финансовия министър от миналата година вече е станала "геврек". В бюджета няма никаква политика, обобщава в интервю за"Дума" Пламен Орешарски, бивш министър на финансите.