Сега

„Жилищните заеми отново започнаха да стават атрактивни”

Покупката на жилище с кредит е на път отново да стане атрактивна. През май за пръв път от около година и половина насам банките са свалили лихвите по ипотечните заеми в левове и евро по-чувствително - с около 0.50%, отчита статистиката на БНБ. Брокери на ипотеки също твърдят, че дъното на този пазар е достигнат през м.г. и тази година ще има ръст на обемите от поне 10-15%. Лихвите по новоотпуснатите заеми за жилище през миналия месец са паднали с 0.61% до 8.55% в левове и с 0.19% до 8.29% в евро в сравнение с април. От данните се вижда ясно, че пазарът на тези продукти в левове е много по-благоприятен за клиента сега в сравнение със ситуацията преди година. Тогава потребителят, който искаше ипотечен заем в левове, трябваше да се съгласи на лихва, по-висока с 1.50-2.00%.

„Солена глоба ще плаща кмет, който замени държавен имот”

Солени глоби ще плащат кметовете, ако продадат, заменят или дарят безвъзмездно прехвърлените им от държавата имоти. Санкциите варират от 30 хил. лв. до 50 хил. лв. и са заложени в проекта за промени на Закона за държавната собственост, внесен за обсъждане в парламента. В досегашния закон не се предвиждаха изобщо глоби за такова действие.

„Фирми ще плащат по 2000-3000 лв. за неподаден отчет”

Фирмите имат само още три дни, за да подадат годишните си финансови отчети за 2009 г. и така да отърват глоби от по 2000-3000 лв. Крайният срок за внасянето на формулярите в Агенцията по вписванията е 30 юни. В София документите се приемат само на едно място - в сградата на агенцията в кв. "Гео Милев".

Стандарт

„На месец 1600 горят за кредит”

Лавина от дела срещу длъжници и техните поръчители задръсти съдилищата в кризата. Всеки месец пред Темида се изправят по 1600 души, които не могат да плащат банковите си кредити, установи проверка на "Стандарт". По 80 изпълнителни дела за отнемане на имуществото се завеждат всеки ден срещу хора, взели потребителски заем, съобщиха магистрати. В по-голямата част от случаите процесите са срещу поръчителите, станали гаранти за отпускането на парите. Причината е, че длъжниците не само не могат да плащат, но и нямат нищо на свое име, с което да погасят кредитите. Масово в съда застават хора, които имат от 500 до 5000 лв. борч, по-редки са случаите със закъснелите за изплащане на потребителски заеми до 20 000 лв.

„Мениджъри: Скъпият газ убива износа”

Скокът на природния газ може да стопи предимството за износ на наши стоки, което им дава евтиното евро. С колко точно ще поскъпне горивото от 1 юли, се решава днес. "Булгаргаз" настоява поскъпването да е с близо 30%. Чака ни пълна катастрофа, каза изпълнителният директор на "Агрополихим" Христо Петров. Торовите заводи ще пострадат най-тежко от поскъпването, тъй като природният газ е 70 на сто от себестойността на продукцията им. Вдигне ли се цената, "Агрополихим" ще спре износа навън, категоричен е Петров. Международните цени на един тон амониева киселина сега са 145-160 долара. При висока цена на газа у нас продукцията на "Агрополихим" също ще поскъпне и няма да може да се пласира навън.

Монитор

„GSM тарифите с 15% надолу от юли”

Мобилните  оператори у нас  трябва да свалят цените на телефонните разговори. Таксите за терминиране ще паднат с 30%, което значи, че може да се очаква поевтиняване с 10-15%, изчислиха от „Активни потребители". Решението е наложено от Европейската комисия и от българската Комисия за регулиране на съобщенията. То трябва да влезе в сила в началото на идния месец, въпреки че операторите все още обжалват в съда. Неотдавна излезе проучване на Еврокомисията, което показа, че цените на разговорите между абонатите на един оператор в България са сред най-ниските за ЕС. В същото време обаче у нас цените за свързване с потребител на друг телеком са сред най-високите. Например средната такса в Кипър е около 2 евроцента на минута, а у нас тя е 12 цента.

„Данъчни погнаха заведенията в Слънчев бряг”

Бургаските данъчни заедно с инспектори от Областната инспекция по труда започнаха вчера проверки в Слънчев бряг. Акцията е във връзка с туристическите услуги, освен това се проверява дали се спазва данъчно-осигурителното и трудовото законодателство. Държавните чиновници установили, че в заведенията в Слънчев бряг има хора, които работят за 240 лева месечно, което е минималното възнаграждение, определено от закона у нас. Това показали трудовите договори, които управителите показали без проблем. Съмнително ниските възнаграждения озадачили и директора на Областната инспекция по труда Павлин Васков, който участвал в проверката.

Труд

„Затвориха седем обекта по морето”

Заповеди за затваряне на седем туристически обекта издаде още в първата седмица от акция “Лято 2010” председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров. Затворените заведения са предоставяли туристически услуги, без да имат категоризация, съобщиха от комисията. Единият от затворените обекти е хотел по Южното Черноморие. Става дума за почивна станция в крайморски парк. Останалите санкционирани са заведения за хранене и развлечения (три по Южното и три по Северното Черноморие). Досега са проверени 107 хотела и заведения за хранене и развлечения. 21 търговци, предлагащи туристически услуги, са глобени за това, че не са обявили цени на хотелиерските услуги и за липсата на меню на български език в заведения за хранене и развлечения.

„Пазарът по-евтин от склад на едро”

Плодовете и зеленчуците, които се продават на дребно на Женския пазар в София, са по-евтини, отколкото в складовете на едро. Това показа проверка на “Труд”. Така например, през миналата седмица кайсиите на едро са стрували средно 1,62 лева, става ясно от бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Това е и плодът, който поевтинява най-много - с 11 на сто за седмица. На Женския пазар вече могат да се намерят кайсии между 80 стотинки и 1 лв. Гръцкият внос струва 1,30 лв. за килограм. Прасковите на пазара варират между 0,70 лв. и 1,10 лв., докато на едро цената е 1,45 лв. за килограм - със 7 ст. по-малко, отколкото преди седмица. Черешите вървят по 1,30 лв. на пазара, при цени от 1,75 на едро.

24 часа

„Бунт на наематели и в новите молове”

Бунт на наематели зрее и в новооткритите молове в София. Протестът на търговци в "Сити център София" скоро може да бъде последван и в "Сердика център" и The Mall. В мол "Сердика" положението било по-тежко. Близо 90% от магазините там работят на загуба, съобщи Мариан Колев, шеф на "Хиполенд" и на Българската ритейл асоциация. Според него клиентите били малко, приходите също. "Никой не очакваше, че посещаемостта ще е толкова ниска", коментира Колев. Огромен минус били липсата на кина и развлечения, както и по-голяма зона за хранене.