Сега

„Изчистването на неползваните отпуски ще блокира държавата”

Промените в Кодекса на труда, които повеляват използване на старите отпуски до края на 2011 г., ще поставят в патова ситуация едни от най-чувствителните публични сектори у нас - здравеопазване и образование. Натрупаните отпуски в болници и университети са много, работата не може да се прекъсва, а заместници и пари за наемането им няма. Администрацията също може да бъде блокирана, показа проверка на "Сега". Заради опасността от лишаване на служителите от гарантирано по конституция право президентът Георги Първанов подготвя поредното вето, а БСП и ДПС се готвят да сезират и Конституционния съд.

„Дълговете на държавата спъват изготвянето на кадастъра”

Дълговете на държавата към бизнеса могат да спрат изготвянето на кадастрална карта на България, чието изграждане и без това върви с мудни темпове. Фирмите, които са ангажирани с този процес, имат да взимат 5-6 млн. лв., научи "Сега". Според шефа на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Александър Лазаров сумата дори може да набъбне до 10 млн. лв., а в бюджета на ведомството няма предвиден нито лев за тази дейност през 2010 г. Лазаров увери, че засега няма изоставане от графиците по изготвяне на кадастъра, но компаниите, до които "Сега" се допита, не са толкова оптимистично настроени. "Има фирми, които почти не работят и ако не бъдат изплатени сумите, между 300-400 души, заети в сектора, ще останат без работа", прогнозира Ангел Янакиев, председател на управителния съвет на Камарата на инженерите по геодезия.

„Корпоративна банка е дала едва 10 млн. лв. кредит на държавните фирми”

Големите държавни фирми, за които преди месец се оказа, че държат половината от парите си - около 408 млн. лв., в Корпоративна търговска банка, са взели едва 10 млн. лв. кредити от същата банка. Това личи от отговорите на пет министерства, които вестник "Сега" получи. Общо 855 млн. лв. най-големите държавни предприятия държат в банки към края на март, като най-много пари държат в Корпоративна търговска бака, и то на неизгодни за тях разплащателни сметки, стана ясно преди месец. Тогава финансовият министър Симеон Дянков обеща до месец да има правила, по които държавните фирми избират банка. Въпреки че срокът мина, няма и помен от нови правила - от финансовото министерство отговарят, че работната група още не е изработила правилата.

„Хазната е ощетена със 130 хил. лв. от хонорари на чужди звезди”

Хонорари за 1.3 млн. лв. не е декларирала пред НАП компания, организатор на концерти, съобщиха от приходната агенция. Така в хазната не са влезли 130 000 лв. от данък върху доходите. Данъчните инспектори вече са съставили ревизионен доклад на фирмата, чието име не съобщават. В края на м.г. НАП започна проверки на 13 фирми, които организират участията на световноизвестни шоу звезди в България. Според българското законодателство компаниите са длъжни да удържат 10% данък върху възнагражденията на чуждестранните изпълнители. Проверките показали, че 90 на сто от проверяваните фирми не са го правили. Само една е начислила данъка, но не го е платила.

Стандарт

„Данък банки”

Крайно време е и банките да започнат да плащат своя данък "криза". Налог върху транзакциите на трезорите и финансовите къщи у нас предложи вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Той няма да засяга тегленето на банкноти от обикновените хора. Целта е да се ограничи рискът от финансови спекулации, подобни на тези в САЩ, които запалиха световната криза. Според изчисления на ЕС, където вече обсъдиха идеята, дори при 0,05% ставка върху транзакциите ще се съберат 200 млрд. евро за година, каза Димитров. Банките да спрат да извиват ръце на хората и бизнеса, заяви пък лидерът на "Атака" Волен Сидеров по Нова тв. Той настоява за по-голяма защита на клиентите и прозрачност в раздаването на дивиденти. Частните банки със затруднения да се одържавяват, както в САЩ, иска още Сидеров.

„60 евро печалба от чифт дънки”

Бутици продават контрабандни дрехи от Солун и крият ДДС и данък печалба, разкриха за "Стандарт" митничари. Схемата е много лесна и доходна. Български леки автомобили пресичат границата с Гърция между 21 и 23 ч вечерта и се насочват към пристанището в Солун. Там през нощта има голям нелегален пазар на маркови дрехи, които са докарани с контейнери от Китай. Продават се маркови дънки, колани, трикотаж и маратонки. Те са направени в същите фабрики, които шият и за бутиците в Западна Европа, но част от стоката се насочва към нощния пазар в Солун. Ако се вземе цяла серия маркови дънки, чифтът излиза по 12 евро. В софийските магазини същите дънки се продават по 80 евро, като дори след транспортните разходи остават по около 60 евро печалба за търговеца.

„Купуваме газа двойно по-скъпо от Германия”

България купува природния газ от Русия два пъти по-скъпо от Германия. Това показват данни на консултантската компания East European Gas Analysis. Според публикувана на сайта й информация през второто тримесечие на тази година Германия е купувала руското синьо гориво на цени между 150 и 155 долара за 1000 кубични метра. В същото време България е получавала природния газ срещу 295 долара. Подобна е ситуацията и спрямо Турция. Югоизточната ни съседка получава синьо гориво от Русия през газопровода "Син поток", който минава по дъното на Черно море и през България. И докато по директната тръба до Русия газът тече към Турция срещу 280-290 долара за 1000 кубика, което е близо до цената, която плаща България, количествата, които минават през нашата територия, се купуват от Анкара за около 150 долара. Интересното е, че този газ, влизайки в България, струва два пъти по-скъпо, отколкото напускайки територията ни.

„БТК - афера без край”

За пореден път БТК се препродава. И за пореден път държавата ще остане с пръст в уста. Не само че няма да вземе нито лев, но вече дори няма думата при решенията за компанията. От няколко месеца в управителния съвет няма представител на държавата, защото "Виваком" отказва да свика събрание, на което да го назначи. Макар че от април там е изпратено писмо от Министерство на транспорта, съобщенията и информационните технологии за избрания човек, който да държи т.нар. златна акция. Ако някой започне да брои щетите за хазната от сделката за БТК, трудно ще му излязат сметките. Частни собственици завлякоха стотици милиони и дори милиарди от дружеството, което бе приватизирано за жълти стотинки.

Монитор

„Хващат по 150 нелегални превоза на месец”

Приходи от данъци в размер на 50 млн. лв. годишно ще влизат допълнително в хазната след изкарването на сивия сектор в транспорта на светло. Намаляването на дела на сенчестия бизнес в бранша ще стане възможно след приемането на новия Закон за автомобилните превози, съобщи пред БНР министърът на транспорта Александър Цветков.По неофициални разчети сивият сектор в сферата на транспорта е 10-15%, каза Цветков.

„Брашното и захарта тръгнаха надолу”

С 1,15 лв. паднаха цените на едро по тържищата в страната на черешите за последния месец. Това показва статистиката на  Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). В началото на юни те са се продавали на борсите по 3,12 лв. килото, а в петък цените са паднали до 1,97 лв./кг,което поевтиняване от над 37 процента. Според експерти спадът в цените се дължи както на сезона, така и на факта, че вече има по-голям ред при изкупуването в черешовите масиви в Югозападна България.

Труд

„Обмислят по-висок данък за богатите”

За да се компенсират падащите приходи в бюджета, предстои да се обсъжда увеличение на данък общ доход за богатите от 2011 г. Това съобщи на дискусия в НДК вчера заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров. Дебатът ще се води в националния съвет за тристранно сътрудничество. Ако заможните хора се обложат с по-висок данък, това на практика ще бъде отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно облагане с две скали. Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че догодина няма да се вдигат налози. Но според експерти, пожелали анонимност, в ръководеното от Симеон Дянков ведомство вече се правят сметки за повишаване на личните данъци на заможните българи. Вариантите били няколко: от 12% до шоково повишение на ставката до 24%.

24 часа

„По-изгодна зимата на ток от парно”

Идва зима, в която отоплението с парно ще е по-скъпо от тока. Това показват разчети, ако цените от 1 юли останат и през 6-те студени месеца. За тях 1511 лв. ще плати за парно семейство с едно дете, което живее на 75 квадрата в София. Същото ще даде 1077 лв., за да се топли на ток, изчисли експертката Дина Грозева. Тя прави уговорката, че тези суми се получават, ако се отопляват всички стаи на жилището, без да се пести. В Пловдив фамилия с едно дете, но в 60 квадрата ще плати през зимата 1411 лв. за парно и 1005 лв. за отопление с ток. Идната зима ще е по-евтино да се отопляваш с ток, отколкото с парно.