Сега

„Холдинг Пътища взима последния участък от Тракия”

Изграждането на най-дългата отсечка на магистрала "Тракия" от Ямбол до Карнобат ще излезе под 2 млн. евро на километър. Сдружение "Тракия IV" е предложило най-ниската цена - 174.795 млн. лв. без ДДС, което е 1.8 млн. евро на километър (2.1 млн. евро с ДДС). В обединението влизат "Галчев инженеринг", "Холдинг Пътища", "Мостстрой" и още 5 дружества, свързани с бизнесмена Васил Божков. Ценовите предложения за последния участък от "Тракия" бяха отворени вчера. И за трите отсечки от "Тракия" регионалното министерство беше предвидило бюджет до 3 млн. евро на км. В предните два търга бяха постигнати цени, доста под тавана. "Трейс" спечели отсечката от Ст. Загора до Нова Загора с цена от 2.2 млн. евро за км. Гръцката "Актор" ще строи участъка от Н. Загора до Ямбол за 1.5 млн. евро/км.

„Всяко десето такси в страната е нелегално”

Всяко десето такси в страната работи нелегално или на спекулативно завишени цени. Това заяви във Варна вчера транспортният министър Александър Цветков, мотивирайки се защо иска чрез поправка в закона да се наложи таван на цените на таксиметровите превози. Той не обясни как е изчислил процента. Онзи ден Комисията за защита на конкуренцията се обяви срещу мярката, която според антимонополистите би довела до картел между фирмите. Цветков обаче заяви, че въпреки това ще вкара в парламента поправката, защото "по този начин ще бъдат защитени икономическите интереси на потребителите и предпазени от необосновано високи цени". Той посочи, че такъв подход се прилага в развити европейски страни като Великобритания, Франция, Германия.

„ЧЕЗ: Истинският скок на тока само се отлага”

Поскъпването на тока едва с 2% от 1 юли бе посрещнато на нож от електроразпределителните предприятия. ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН предупредиха вчера, че задържането на цената сега ще струва скъпо в бъдеще. "Ние ще оцелеем, защото сме голяма компания, но цената на това задържане на цените сега ще се плати по-скъпо утре", отсече регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Ян Вавера. Компанията е категорична, че увеличението на цената на тока е незадоволително, и твърдят, че така на практика ще се ощетят потребителите, тъй като компанията ще свие инвестициите си за подобряване на мрежата.

Стандарт

„€ 14 млн. неустойка, ако бавят Люлин”

14 млн. евро неустойка ще дължи турският консорциум "МАПА- Дженгиз", ако магистрала "Люлин" не бъде изцяло завършена и е без АКТ 15 на 15 май 2011 г. Това условие ще бъде включено в поредния анекс с изпълнителя на аутобана за увеличение цената на пътя, обясни строителният министър Росен Плевнелиев. През следващата седмица се очаква Министерският съвет да одобри решението за отпускане на допълнителни 63 млн. лв. за трасето.

„Данъчни държат сметки на търговци”

Данъчни държат банковите сметки на длъжници. Все по-често вместо да вземат всичките пари на длъжниците, данъчните прибягват до разрешения за неотложни плащания. При тях търговецът има възможност да използва част от приходите си, за да плаща заплати, ток, да купува стоки и да покрива други неотложни плащания. В същото време данъчните взимат 15% от приходите на фирмата за покриване на дълговете й. 261 разрешения за неотложни плащания са издали от НАП София през първото тримесечие на годината. Така столичната дирекция е събрала над 4 млн. лв. дългове.

Монитор

„22 търговски банки ще кредитират земеделците”

Представителите на 20 търговски банки и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева се договориха вчера да осигурят кредитирането на земеделските стопани през тази година. До края на седмицата към меморандума ще се включат още Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка. След 14 дни областните  дирекции на фонд "Земеделие" ще започнат да издават на земеделските производители удостоверения, в които са записани заявените декари за подпомагане през кампания 2010 г. С тези документи производителите, които са кандидатствали за субсидии на площ, ще могат да поискат  кредити от банките, уточни шефът на фонда.

„БДЖ губи 70 хил. лв. от гръцките стачки„

Всички влакове от и към Гърция вчера не се движиха поради поредните стачки, блокирали и жп превоза в южната ни съседка. БДЖ веднага обяви, че ще възстанови сумите на всички пътници, купили предварително билети за пътуване с отменените влакове за Гърция. Хората трябва да се обърнат към съответните гишета и сумите ще им бъдат възстановени. До момента сме възстановили около 1000 лева, съобщи директорът на БДЖ Пенчо Попов. Той допълни, че от началото на годината това е десетата поредна стачка, заради която се спира движението на влаковете. Само от върнати билети пропуснатите ползи са за около 20 000 лв. Отделно се изчисляват щетите от движение на локомотиви и вагони, които надвишават 50 000 лв., допълни Попов.

Труд

„Осем вида цени в сметките ни за ток”

Сметките за тока в бита ще станат от утре не само по-големи, но и по-сложни. Осем отделни вида цени, вместо досегашните пет, ще влизат във фактурите ни от 1 юли. Това стана ясно вчера от решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). То предвижда поскъпване на тока за населението средно с 1,88 % при ЧЕЗ, с 1,39 % при ЕВН и с 1,86 % при Е.ОН. Сегашните пет вида цени в сметките са: за пренос по разпределителната мрежа, за достъп до нея, за енергия по дневната тарифа, за енергия по нощната тарифа и добавка за “зелена” енергия. Към тях от утре се добавят цена за пренос през мрежата на НЕК, цена за достъп до мрежата на НЕК и добавка за подпомагане на парното.

24 часа

„Унижават фирми с 300 м опашка”

300 метра опашка се вие пред Агенцията по вписванията в столицата от вчера. Хиляди чакат по 5 часа, за да подадат финансовите отчети на фирмите си. По български пак в последния момент. Крайният срок е утре. Следва глоба от 2 000 до 3 000 лв., която НАП ще наложи за неуспелите да обявят приходите и разходите на търговските си дружества. Най-ранобудните чакаха от 4,30 ч сутринта да отвори врати агенцията, съобщи жителка от квартала. "Това е безобразие. Подаваме едни и същи документи веднъж в НАП, после и в агенцията. Защо институциите не си разменят данните, а ни карат да висим по опашки и да плащаме двойно", недоволстваха хората. СДС предложи да отпадне подаването в агенцията. Мнението на повечето от търговците бе, че така се цели събиране на 50 лв. допълнително от фирмите, колкото е таксата за едно заявление. Никой обаче не успя да изтъкне убедителен аргумент за това, че е чакал последните дни на срока.

„Гогов: Защо гледате само газа, вижте и бензина”

"Не знам дали сте си направили труда да погледнете колко струва днес бензинът. Той е на нивото, на което бе, когато петролът беше 147 долара за барел. Някой нещо да казва по този въпрос?". Така вчера сутринта пред Би Ти Ви шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов се опита да защити поскъпването на синьото гориво от юли. И за да няма неясноти, дори цитира - в момента литър бензин или дизел е от порядъка на 2,40-2,50 лева на колонката, а цената на петрола е 80-85 долара за барел в най-високите си нива. "Тази цена от 2,50 лв. българският потребител плащаше, когато цената на барела през 2008 г. беше 147 долара", допълни шефът на "Булгаргаз". Вчера от "Лукойл България", които са основният производител на горива у нас, отказаха коментар. Проверка на "24 часа" показа, че при еднакви котировки на петрола цените на горивата са почти същите. Преди това Гогов обясни, че гласуваното от ДКЕВР поскъпване на газа с 24,63% води "Булгаргаз" към фалит.