Стандарт

„Парното по-евтино със 7%”

Цената на парното ще падне поне със 7% точно преди началото на отоплителния сезон. Това прогнозира вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той смята, че от 1 октомври цената на природния газ ще се понижи най-малко с 10%. Причините за това са на първо място договореното през миналата седмица от премиера Бойко Борисов намаляване със 7% на цената, на която "Булгаргаз" купува синьото гориво от Русия. Освен това за поевтиняването на газа от есента ще помогне и курсът на долара към еврото, както и стабилизирането на цените на алтернативните на газа горива - мазут и газьол, по световните пазари, обясни шефът на регулатора.

„Банкер: Твърда лихва = по-скъп кредит”

Ако искате лихвата да не се променя за целия период на кредита, потребителският заем ще стане по-скъп. Това заяви за "Стандарт" главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян. Според изискването на новия закон за потребителските заеми банките не бива да променят лихвите, ако предварително не са уведомили клиентите за условията, при които това ще става. Така има краен вариант банката да калкулира още в самото начало евентуалния риск, който би могъл да настъпи, коментира Хампарцумян.

„Шеметна кариера за чиновника”

С промените ще се даде възможност хората с добро образование и богат професионален опит да започват работа в администрацията не с най-ниската заплата за съответната длъжност. Те ще могат да стартират направо от второ или трето ниво. Ще има и стимули за привличане на млади кадри във ведомствата.

Сега

„Лихвената ваканция за дългове към НОИ се скъсява с 6 месеца”

Намаление с 6 месеца на срока за плащането без лихва на натрупани задължения към Националния осигурителен институт предвижда ревизия на предложените от социалното министерство промени в Кодекса за социално осигуряване. Социалният министър Тотю Младенов обяви след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера, че ще се опрости еднократно лихвата на хората с натрупани дългове до 30 юни 2010 г., ако си изплатят главницата до края на годината. Според първоначалния вариант длъжниците на НОИ можеха до средата на 2011 г. да погасяват без 20% наказателна лихва дългове, натрупани до 31 декември 2010 г.

„Сезонът на евтината техника свършва тази есен”

Сезонът на евтината черна и бяла техника ще приключи тази есен, прогнозира вчера Божидар Колев, президент на "Видеолукс холдинг", компанията, собственик на "Технополис". Според него всички вериги за продажба на такава техника бележат възстановяване на продажбите, като специално "Технополис" отчита 5-6% ръст на плащанията с кредитни карти и на лизинга. "Банките стават по-отворени, а хората харчат по-смело", коментира Колев.

Монитор

„Връчват на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН констатациите от одита”

В рамките на днешния ден ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН ще получат констативните протоколи за нарушенията, открити по време на регулаторните одити. На база на тези констатации ще бъдат съставени наказателните постановления. Глобите ще бъдат определени съобразно оборотите на енергодружествата, които са значителни, поясни отново шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. В резултат на това се очаква ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН да бъдат санкционирани със суми, близки до максималните глоби. По закон ЕРП-тата могат да бъдат глобени с до 1 млн. лв. Семерджиев допусна, че дружествата ще обжалват някои от наложените им санкции.

„Една четвърт от офисите в София остават празни”

33 000 кв. м офиси са намерили наематели през второто тримесечие на годината, но увеличаването на дела на празните кантори в София продължава и се очаква до края на годината да достигне 25-30 процента, сочат анализите на Forton International.

„Хотелите в морските курорти пълни”

Хотелите в големите летни курорти към средата на юли са почти пълни. Това съобщи председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев. По-малката запълняемост в началото на юни вече е преодоляна, допълни Тончев. Към момента най-посещавани са Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена, където средно заетостта на хотелите е около 80%, а при някои хотели над 90%.

24 часа

„Зоват народа да каже как да се пенсионира”

Референдум да реши бъдещето на пенсионната реформа. За това призоваха вчера КНСБ и "Подкрепа". Техните лидери напуснаха гневно заседанието на Националния тристранен съвет, което обсъждаше поправките в Кодекса за социално осигуряване. Според профсъюзите чрез всенародно допитване трябва да се реши дали да се вдигне задължителният за пенсия стаж, или да се повишат осигурителните вноски. Социалното министерство твърди, че най-безболезненият начин за попълване на дефицита на НОИ е вдигането на стажа с 3 г. За работещите в първа и втора категория труд мярката се комбинира с повишение на пенсионната възраст. Това ще става поетапно с по 1 г. - от 1 юли 2011 г. до 2013-а, а не с 3 г . изведнъж, както бе предвидено първоначално, каза вчера министър Тотю Младенов.

Труд

„Заради борчове в Поморие продават цял комплекс”

Тъмната страна на недвижимите имоти засегна Поморие. Частен съдебен изпълнител продава цял ваканционен комплекс с 97 апартамента и магазини. Селището е на груб строеж и се намира до бившия къмпинг “Европа”. В съседство има планове да се построи модерна болница с подкрепата на проф. Александър Чирков. От публичната продан ще бъдат засегнати и няколко физически лица, закупили апартаменти “на зелено” в комплекса. Варненец е на път да загуби 12 жилища.