"Труд"

"Почва лов на незаконни строежи край язовирите", предупреждава "Труд". Две министерства - регионалното и на околната среда и водите, ще гледат под лупа 53 язовира за наличие на незаконни строежи и сметища в бреговата зона. Ще се гледа дали има зауствания на отпадни води, какво е водоползването, както и дали се спазват изискванията в санитарноохраняемите зони, съобщи екоминистърът Нона Караджова. Има точен план, разписани са срокове, отбеляза министър Росен Плевнелиев. Резултатите от инспекцията ще бъдат обявени презянуари, а през март ще се провери дали са изпълнени разпорежданията.

"24 часа"

"Торбичките в супера по левче". Таксата за най-тънките се вдига от 2011 г. Вдигането на цената цели да откаже хората да слагат покупките в найлонови пликчета, за да се спре трупането на отпадъци. Поскъпването ще стане със специална екотакса, чийто размер все още не е ясен.

"Броят керемидите до 53 язовира, но без летене". Така вестникът комантира обявените проверки на строежите около язовири в страната.

"Българин измисли тухла като трапец, конкурира четворката." Стоян Лазаров, известен с ваянето на восъчни фигури е създател на алтернативата. Новият строителен материал е с размери 25 на 30 см. Вече има предложения за производството му в Холандия.

 

"Класа"

"Банките у нас първенци по отпуснати ипотечни кредити в чужда валута", е челното заглавине на вестника. Данните са на KPMG за Централна и Източна Европа. От тях става ясно, че 95% от отпуснатите ипотечни заеми у нас и в балтийските страни са в чужда валута. По-висок е процентът само в Румъния и Словакия - 98%. Според проучването България е сред лидерите по качество на обслужването на ипотечните кредити.

"Петър Диков: Строителството ще претърпи нов бум до 4 години". Според главният архитект на София някои негатинти явления ще останат в историята като прекалено високите печалби на предприемачите, строителството без висококачествени проекти и подходяща инфраструктура, както и строежита "на зелено". Печалбите на предприемачите не трябва да надхвърлят 20-25%.

 

"Пари"

"Липсата на кадри спъва растежа на IT сектора", е челното заглавие на изданието. Кризата отдавна напусна този бранш, но проблемите с персонала намаляват очакванията за по-високи печалби, констатира вестникът.

 

"Дума"

"Бюджет 2011 е бюджет на "замръзването". Доходите на хората са замръзнали, а инфлацията продължава да расте. Това означава, че българинът ще продължи да обеднява и през следващата година и че това е заложено в бюджета, предложен от управляващите. С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев обобщи позицията на социалистите за финансовата и фискалната политика на ГЕРБ.

 

"Дневник"

"Българските домакинства вече теглят от спестяванията си", отбелязва изданието. За първи път от година и три месеца депозитите им са намалели - през септември изтеглените средства са с 25 млн. лв. повече от спестените, по данни на БНБ. Според представители на финансовия сектор засега е трудно да се определи точната причина за това поведение. Една част от експертите смятат, че с част от спестяванията се посрещат текущи нужди. Други виждат сигнал за повишено потребление, след близо две години свиване на разходите. За да се определи точната тенденция, са необходими поне още няколко месеца.