Всички издания отбелязват, че България се надява да постигне по време на предстоящите преговори с Русия намаление на цената на природния газ с повече от 5 процента. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод програмата на разговорите по време на визитата на руския премиер Владимир Путин в България на 13 ноември, уточнява "Дневник". "През лятото цените бяха намалени с пет процента за количествата, които се отнасяха за договореностите, очевидно винаги можем да се целим и по-високо в намеренията си", са думите на Трайков, цитирани в  "Дневник". В случая срокът като тема е второстепенен.

Друга водеща икономическа тема отбелязана от водещите ежедневници е, че България би могла да изнася електроенергия за Сирия след строителството на АЕЦ "Белене". Това стана ясно от думи на президента Георги Първанов на съвместната пресконференция с президента на Сирия Башар ал Асад, който бе на официално посещение у нас. Сърбия иска 5 процента от АЕЦ "Белене", извежда под глава "Земя".

 

"Класа"

"162 млн. лв. плаща бизнесът годишно за държавни и общински такси", според БСК. Въпреки че в законите регулаторните режими намаляват, в последните две години двойно са се увеличили нерегламентираните правила. На практика администрацията, особено общинската, намира начини да въвежда режими, които приличат на лицензионните, но са формулирани по друг начин. Това са изводите в анализа "Администриране на регулаторинте режими - модерно регулиране", пуердставен вчера от председателя на БСК Божидар Данев.

 

"Труд"

"Местим се в друг град, но срещу двойна заплата". Българинът е склонен да се премести в друг град, ако му предложат двойно по-висока заплата. Така отговарят 23% от запитаните у нас в международон изследване на маркетинговата компания "Синовейт". Повече от половината не биха сменили града за повишеине с 50%. Най-много са потенциалните "имигранти" в малките градове под 50 хил. жители. За чужбина ще заминат 60%, само ако работодателят гарантира препитание и на други членове от семейството.

 

"Сега"

"Ипотечните кредити с под7% лихва пак се появиха". Намаленията през октомври се движат между 0.25 и 3%, съобщават от "Моите пари" и "КредитЦентър". Набраният ресурт от трезорите по време на депозитната война е основният източник за финансиране на кредитното раздвижване.

 

"Стандарт"

"Дузина искат жп "Тракия". 12 компании и консирциуми подадоха оферти в търга за пондовяванвето на жп магистрала "Тракия". Това е втората порцедура по избор на изпълнител за рехабилитация на жп линията Пловдив-Бургас. 67% от проекта се финансира от ОП "Транспорт".

 

"Новинар"

Министерството на околната среда и водите даде отрицателна екооценка за строежа на петролопровода "Бургас-Александруполис", информира на първа страница вестникът. Ведомството върна за доработка доклада за оценката за въздействие на проекта върху околната среда (ОВОС). Българският клон на проектната компания "Трансболкан пайплайн" разполага с два месеца да отстрани причините за забележките. След това екоминистерството трябва да се произнесе в срок от 30 дни. Негативно е отношението на министерството и по оценката за съвместимост на проекта със зоните от европейската екомрежа НАТУРА, през които минава българският участък на тръбопровода.

 

"Монитор"
Проверките на Главна инспекция по труда показват, че вече повече от половината икономически дейности, по-точно при 53.5 процента от тях, има наети хора без редовни трудови договори. Това казва в интервю Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Главна инспекция по труда. Според статистиката ни почти всяко пето нарушение е свързано с липсата на законен трудов договор на наетите хора. В 35 процента от случаите не се спазва договореното работното време и в 47 процента има неизплатени или забавени плащания на заплатите и съответните осигуровки. Сега нарушенията при изплащането на възнагражденията са много по-често срещани от миналото, твърди Михайлова. За три месеца проверки открихме забавени плащания за над 80 млн. лв.,
подчертава тя.