"Труд"

"Стартират 46 нови мерки за заетост с европейски пари"

Мерките за заетост и преквалификация на безработните на стойност 850 млн. лв. ще стартират от 1 декември т. г., съобщи социалният министър Тотю Младенов. Парите са от еврофондовете по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" и с част от парите, които се предоставят по безвъзмездни схеми, ще бъдат обучени и наети 250 безработни като медиатори в бюрата по труда. Те ще обучават и подготвят за работа хора в предпенсионна възраст, с увреждания, младежи или от малцинствени групи.



"ГЕРБ изгониха партиите от пазарите"

Темата на "Труд" проследява състоянието на пазарите в София. Изданието посочва, че около 3 млн. лв. дивидент са превели на Столичната община петте дружества, които стопанисват десетките пазари в София. Сумата е с около 30 процента повече в сравнение с 2008 г., сочат данните от балансовите отчети на фирмите за 2009 г. Ръководствата им бяха сменени в началото на 2008 г. Преди това софийските пазари с над 2000-те си сергии, маси и други търговски обекти носеха печалба на града колкото 340 обекта на тържищата в Кюстендил. Ниските приходи предизвикваха подозрения, че печалбите са по-високи, но парите изтичат в други посоки - партийни каси, коментира изданието.



Класа“

Развиваме приоритетно 5 индустриални зони“

МИЕТ фокусира усилията си върху трите индустриални зони, които се развиват добре – Свиленград, Русе и Видин, както и върху стартиращите Божурище до София и Бургас. Това съобщи за изданието зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов. Предвидените още три – в Карлово, Телиш /Плевен запад/ и Варна-запад, засега няма да се развиват. Зоната в Свиленград ще бъде продадена, защото е напълно развита.

Една пета от големите вериги планират инвестиции унас“

Заключението е на консултантската компания CB Richard Ellis. Изследването е направено сред 212 водещи компании. Страната ни заема 14-то място от 20-те най-добри целеви пазари. Лидер сред целевите пазари е Германия, в която искат да открият магазини 41% от веригите. Следват Полша, Франция, Испания и Великобритания.



Пари“

Магистрала „Тракия“ пак започна да поскъпва“

Основният строител на участъка от Ямбол до Карнобар „Холдинг пътища“ пръв заговори за вдигане на цената. 48-км участък ще струва повече от 174.7 млн. лв. без ДДС.

Направи си сам служители“

Безработни много, квалификация малко. Затова петте компании, които ще разкрият най-много работни места догодина, сами ще обучат бъдещите си кадри, констатира изданието в темата на деня.



Сега“

Почват пазарлъци за цената на довършването на „Тракия“

Строителите за участъка Ямбол-Карнобат се натъкнали ма мочурища по трасето и искат оскъпяване, пише вестникът. От пътната агенция обявиха, че не са получавали от строителя искания за препроектиране и промени в проекта. Още при отварянето на офертите за Лот 4 министър Плевнелиев обяви, че този участък е сложен и в проектната документация се говори за трудности със заблатени райони, торфища и т.н.



Стандарт“

Блата спъват „Тракия“, коментира изданието същия казус. То припомня, че още след обявяване на резултатите от търга експерти обявиха, че трасето не може да бъде изградено толкова евтино. След като разгледаме документите, с които се иска промяна в технологията, ще вземем експертно решение дали това наистина се налага. Мнението си трябва да каже и надзорът, обясни председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Божидар Йотов.