Вестник Стандарт

„Захариев не пуска ОЦК”

Собственикът на затъналия в дългове Оловно-цинков комбинат (ОЦК) в Кърджали Валентин Захариев не пуска предприятието. Това стана ясно на проведените вчера търгове за имущество на комбината. Търгът за пречиствателната станция беше спечелен от "Стил Комодитис" АД, която според синдикатите е фирма на Валентин Захариев. "Стил Комодитис" АД предложи 1,9 млн. лв. за пречиствателната станция при начална цена на търга от 1,5 млн. лв. А без това важно съоръжение не може да бъде пуснато цинковото производство. Другата фирма участник в търга - "Файнансинг анд консултинг", предложи 1 536 000 лв., а "Хармони 2012", които на предишен търг станаха собственици на половината от комбината, предложиха 1 532 000 лв.

Вчера бяха продадени общо 52 движими вещи на ОЦК Кърджали - компресори, автомобили, везни, стругове и др., 35 сгради и пречиствателната станция. С изключение на нея всички бяха купени от фирма "Хармони 2012", която през септември спечели търга за цинковия завод за 8,6 млн. лв. За сградите "Хармони 2012" предложи 1,48 млн. лв. Общата сума от първоначалните цени на продадените вчера имущества беше над 5 млн. лв. Съдия-изпълнителят Росен Сираков съобщи, че в скоро време ще има търгове и за продажба на сгради и съоръжения от оловното производство на комбината.

Вестник Сега

„В данъчната декларация все пак ще се обявяват доходите от лихви”

Управляващите продължават упорито да налагат идеята си да има данък върху доходите от лихви от депозити и влогове, макар да не са изчистили детайлите около въвеждането и събирането му и всеки ден променят идеите си. Вчера стана ясно, че въпреки уверенията на финансовото министерство, че доходите от лихви няма да се декларират, част от българите все пак ще трябва да ги обявят в данъчните си декларации. Задължение за деклариране на парите от лихви ще има за всички българи, които получават доходи извън възнагражденията си по трудово правоотношение, обяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Въвеждането на данъка бе одобрено вчера на първо четене в ресорната парламентарна комисия единствено с гласовете на ГЕРБ.

Според Менда Стоянова логиката на подаване на декларация върху получени доходи извън трудовите е те да бъдат изравнени на годишна основа. По тази причина според Стоянова в декларацията няма как да не фигурира и доходът от лихви. Досега версията бе различна - финансовото министерство обясняваше, че данъкът върху лихвите е окончателен и банките ще го удържат при всяко начисляване и ще превеждат парите накуп в НАП, за да опазят банковата тайна за наличности по сметките. Опасенията са, че при деклариране на дохода от лихвите данъчните ще могат да се ориентират косвено и за размера на депозитите.

Вестник Капитал Daily

„Атомна централа по погрешка”

Изграждането на атомната централа "Белене" беше спряно още през март, но изглежда дейностите по проекта продължават. В началото на октомври управителят на фирма "Трафоелектроинвест", която е част от Националната електрическа компания (НЕК), е изпратил писмо до кмета на Свищов Станислав Благоев, с което иска да бъде утвърдено трасето за изграждането на нов високолентов далекопровод – 400 киловата от АЕЦ "Белене" до подстанция "Царевец".

В писмото, което вчера беше разпространено първо в социалните мрежи от "Зелените", a след това и от "Синята коалиция", се посочва, че "горецитираният обект е необходим за осигуряване връзката на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ "Белене" с енергийната система на страната".

Далекопроводът за АЕЦ "Белене", който според писмото се предвижда да бъде изграден, реално е част от Плана за развитие на преносната електрическа мрежа на България в периода 2010 - 2020 г. на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Този план, който включва изграждането на новата атомна мощност, все още е в сила. Тепърва ЕСО трябва да подготви нов план за развитие на мрежата, който да бъде одобрен до края на годината. Във все още действащия план обаче се предвижда към проекта АЕЦ "Белене" да бъдат изградени една нова подсанция и пет нови дълекопровода високо напрежение, един от които е въпросният АЕЦ "Белене" - "Царевец". Според писмото той вече има одобрен подробен устройтвен план, а технически съвет на НЕК е избрал трасето на далекопровода от два възможни варианта. Дали обаче това е станало, преди проектът за централата да бъде спрян, или след това, ще стане ясно тепърва.

Вестник 24 часа

„SMS за 1 ст. предупреждава за кражби на фирми”

Срещу 1 стотинка ще получаваме SMS за всяка промяна по партиди на фирми.

"Уведомления за на нови обстоятелства по партиди на дружества ще може да получава всеки заинтересован, а не само собствениците им", уточниха от Агенцията по вписвания за "24 часа".

Така с последваща проверка в Търговския регистър ще става ясно дали заявленията се отнасят до нов управител, капитал или адрес на дружествата.

Услугата ще бъде въведена до 2 м. и ще предлага предплатен пакет на уведомления. При надвишаване на лимита от уведомления със SMS, пакета ще се презарежда.

Процедурата се въвежда като мярка срещу кражбите и злоупотреби с фирми.