Монитор

 

Родното земеделие в риск заради промените в климата, алармира "Монитор". Родните домати и зелки са на път да отидат в историята. Ако не се научим да напояваме ниви и градини, и последните БГ зеленчуци ще изчезнат от трапезата ни, предупреждават учените от Националния институт по хидрология и метеорология към БАН, които изследват процесите на глобалното затопляне. Само преди седмица еколозите признаха, че вместо с очакваните 2 градуса до 2020 г. температурата ще се вдигне с 4 градуса. Перспективни за страната са сухоустойчивите видове като етеричномаслените култури. Трябва да се върнем към ръжта, захарното цвекло и памука, които са били традиционни за страната ни в миналото, препоръчват учените.

 

Капитал Daily

 

Какво ни очаква през 2012 г., прогнозира "Капитал Daily". Следващата година вероятно ще е по-лоша от настоящата за България, поне ако се вземат предвид прогнозите за региона, еврозоната и широкия ЕС, от които икономиката на страната зависи в най-голяма степен. Износният ръст в най-добрия случай ще се забави значително, потреблението ще остане свито, а чуждите инвестиции може да не достигнат дори скромните нива от тази година. Затова както правителството, така и всички останали трябва да запазим коланите си затегнати, ако искаме да преминем и през новата рецесия без дълбоки белези. А очакванията за по-висок растеж, инвестиции и вътрешно потребление ще трябва да оставим настрана поне за още една година.


Стандарт

 

Правим данъчна полиция, обявява в интервю за "Стандарт" вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той отчита, че за 2011 г. са събрани 1,5 млрд. лв. повече на годишна база. "Догодина очакваме повишение на приходите с още един милиард, така че очевидно събираемостта се подобрява и тази тенденция ще продължи. Особено в митниците, въпреки че парламентът оряза правомощията на дознателите да разследват данъчни престъпления. Ние обаче пак ще предложим подобни текстове и ще настояваме за тях, като показваме добри резултати. Колкото до данъчната полиция, тя съществува в 18 държави от ЕС. Ние искаме да станем 19-ата държава с фискална полиция", обяснява Дянков. "Проблемът у нас е, че политиците искат по-висока събираемост, но като стигнем до парламента и предложим дознателски функции, има отстъпление. За мен митническото дознание е един от големите ми успехи като министър през тази година", допълва Дянков.


Новинар

 

Премиерът Бойко Борисов се обяви "за" промени в трудовото законодателство, които да дадат правомощия на държавата да наказва бизнеса за неизплатени заплати, отбелязва "Новинар". Проблемът засяга стотици българи, останали без възнаграждения след фалит на фирми и според него Тристранният съвет трябва да подготви предложения за промени веднага след празниците. Борисов направи своя равносметка за изминалата година и си пожела: "Да свърши кризата, че ми се падна най-тежкото време. По-тежко е само война.

24 часа

 

"75% от българите искат спешна здравна реформа", пише под глава "24 часа". Народът вярва на лекарите, но не вярва в системата на здравеопазването. Това показват данни от проведени изследвания от институт "Отворено общество" - София, в рамките на изминаващата година. Над 60% от запитаните смятат, че ги обслужват по-добре, когато платят сами, отколкото, когато е платено от здравната каса. Недоволство от системата има и сред здравните специалисти. Близо една четвърт от медиците са обмисляли или планират да напуснат системата, за да работят в чужбина. А всеки втори от тях има очакване за месечен доход до 2500 евро.