24 часа

"Тръгват на лов за крадци на парно", известява "24 часа". Ако блокът поиска "Топлофикация-София" ще пусне термокамера, която да заснеме кой потребява, като камерата ще отчете горещите отоплителни тела, съпоставяйки ги с легалните потребители. Предложението към домоуправителите за това начинание отправи ръководителят на столичното дружество Стоян Цветанов. Той бе категоричен, че има кражби и сметка от 200-300 лв. за топлия декември не е резонна!

Анализът на ежедневника, направен от Илиян Василев, дипломат и експерт по енергийна сигурност, разглежда екопротестите срещу шистовия газ като политикономия. Събитията, развили се около проучванията за газа и "Шеврон", са прелюдия към по-важния сблъсък на мнения около съдбата на АЕЦ "Белене". Авторите на този сценарий успешно противопоставиха естествени съюзници - еколози и застъпващи се за енергийна независимост привърженици.

Капитал Daily

Бюджетният дефицит за миналата година е 1.58 млрд. лв., или 20% по-малък от планирания, а спрямо 2010 г. той намалява с 44%, публикува данни на Министерството на финансите "Капитал Daily". Разбивката показва, че основна причина за по-добрите резултати са спестяванията от държавни инвестиции. Пестеливостта на държавата се изразява и в по-ниското усвояване на еврофондовете, резултатът е - 6% под плана за годината. Правителството е успяло да събере планираните приходи от централните данъци - най-много постъпления, традиционно, се събрани от ДДС - 2% повече от плана за годината. Общо от акцизи върху горива, цигари, алкохол и енергийни продукти са събрани 3.86 млрд лв. Неизпълнение има в приходите от корпоративен данък и от социално осигурителни вноски.

Преса

Пред "Преса" д-р Йордан Войнов, изп. директор на БАБХ, заявява: "Забраняваме хапчетата за "безсмъртие". Хранителните добавки често подвеждат потребителите с лечебните си свойства. Масово на пазара се предлагат продукти, които нямат указания и са без етикети на български език. Предлагат се и такива, които лекуват всички болести - от рак до цироза. Сега производителите ще трябва да доказват полезността на добавката си. Злоупотребите при хранителните продукти включват нискомаслените млека, айрана, пушеното сирене, което правят от мухлясъл кашкавал. Стандартът "Стара планина" е успех, защото щемпелът му гарантира качеството на храните", категоричен е експертът.

Класа

Осем страни - членки на ЕС - Италия, Испания, Гърция, Ирландия, Португалия, Латвия, Литва и Словакия, ще получат облекчено финансиране по програмите на Европейския социален фонд, съобщава "Класа". Причината за това са рекордните равнища на младежката безработица в тези държави, съобщи по време на брифинг на ЕК в Брюксел говорителят на институцията Пиа Аренкилд. По думите й мерките важат за втората половина на програмния период 2007-2013 г. България не е сред посочените държави, защото страната ни се нарежда на 10-о място в общността по брой безработни младежи, обясни пред "Класа" евродепутатът Ивайло Калфин.

Става дума за объркване на две паралелни инициативи на ЕК, коментира за "Класа" Томислав Дончев, министър по усвояване на европейските фондове. По думите му едната е инициативата на ЕК за намаляване на съфинансирането на 5% за страни с тежки бюджетни затруднения. Дебатите по нея са от средата на миналата година. Другата инициатива на Брюксел е за целенасочени инвестиции против младежката безработица, за подпомагане на малки и средни предприятия и тя е буквално от последните дни. По думите му все още и в ЕК няма яснота по какъв начин ще се подпомага борбата с младежката безработица.

Фискалната 2011 г. се оказа с 400 млн. лв. по-добра от прогнозите на Дянков“ – вярно копира вестникът в новината си на първа страница заглавието от вчера на DarikFinance.bg.  

Дума

Дума" коментира: "ЕС ни отряза, защото сме "отличници". Страната ни не е сред облагодетелстваните, въпреки че при неотдавнашната си визита в Германия премиерът Бойко Борисов поиска от Ангела Меркел подкрепа именно за облекчено финансиране по европейските фондове и за "страните-отличнички, каквато е България". У нас младежката безработица е над два пъти по-висока от средната за страната, нещо, по което сме шампиони в целия ЕС. По последни данни на Евростат пък младежката безработица в една от страните, които ще ползват облекчения - Италия, е 27,7% срещу 27% в България, което ни нарежда на 9-о място, веднага след осемте облагодетелствани държави членки.

Сега

Офисите в България се увеличават, но стоят празни – анализира вестникът данни на консултантска компания. През 2011 г. общият обем на офис площите е близо 1.5 млн. кв.м, като 30%, или около половин милион, са незаети. Към декември 2010 г. България се нарежда на 5-о място в света по ниво на свободни офис площи. Инвеститорите, които влагат у нас, са основно високорисковите фондове и предприемачите, като най-голям интерес има от Великобритания, Гърция, Израел, Франция.

Във водещата статия на вестник Сега от вчерашния ден, „Чуждите банки се спасяват с пари от България“, която с некоректно позоваване копира авторски анализ на DarikFinance.bg, при преписването е допусната груба грешка. Вместо 4 /четири/, в действителност над 40 млрд. долара е отливът на чужди банкови капитали от Полша. Открийте разликите.

Вместо да преписват на тъмно, колегите от „Сега“ биха могли чисто и просто да анализират масивите от цифри в 114 – страничния доклад на BIS, с който могат да се запознаят от тук