Труд

 

Ще наложим нашите сирена в Бразилия", заявява в интервю за "Труд" Диляна Славова, шеф на Националната асоциация на млекопреработвателите. Тя отбелязва, че всяка година Европейската комисия предлага два търга за рекламиране на хранителни продукти на вътрешния пазар на ЕС и на трети страни. Асоциацията е спечелила по един проект на всеки от търговете и е единствената от всички държави членки, която в момента самостоятелно реализира два промоционални проекта. Вече втора година български сирена и кашкавали се рекламират на пазарите в Германия и Испания. Според Славова това е много успешен проект, защото само за първата година са се удвоили продажбите на български млечни продукти на немския пазар. Чрез втория проект българските продукти ще се рекламират в Русия и Бразилия.

 

Продавачи, компютърни специалисти и служители в кол центровете ще са най-търсените професии и през 2012 година. Това прогнозираха пред "Труд" мениджъри и консултанти по човешки ресурси. Обяснението е, че в последните 2-3 години в България се откриват нови работни места от големите търговски вериги, както и от чужди компании, които изнасят у нас дейности по обслужване на клиенти. Поръчките на ИТ фирмите растат, затова и гладът за компютърни специалисти ще се засили. Ще се увеличава нуждата от инженери за автоматизация на производството, хидравлика, енергийни системи и електроника.


Сега

 

Магазините са пълни с клиенти, а продажбите намаляват, коментира "Сега". Според националната статистика доходите нарастват по-бавно от цените, което логично води до свиване на потреблението. През 2010 г. спрямо 2009 г. доходите у нас дори са спаднали с 3.6%, докато цените са се повишили с 2.3%. Тенденцията не е кой знае колко по-добра и тази година, а потребителското кредитиране е далеч от пиковите си времена. Тази разлика в джоба на хората се усеща и по рафтовете на магазините. Все повече хранителни вериги се ориентират към по-голямо разнообразие от стоки в средния и най-вече в ниския ценови клас и намаляват избора на скъпи стоки. На практика хранителните продукти в средния ценови сегмент са изгубили най-голяма част от клиентите си, показва опитът на сладкари, производители на безалкохолни напитки и пр., но и на големите търговски вериги. А хората, които преди купуваха най-евтиното в магазина, свиха драстично покупките си, казват производителите. Макар че търговците обикновено не дават данни за продажбите си, всички признават, че в супера хората се ориентират към най-евтиното. Или към промоциите.


Монитор

България ще запази данъчната си независимост, обещава Валентин Николов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ. В интервю за "Монитор" той обяснява участието на България в новия пакт за финансова стабилност в рамките на ЕС. "Ние трябва да отстояваме две неща. Първото нещо е ние да имаме суверенитет относно данъчната си политика. Това е изключително важно за българската икономика, която е доста зле спрямо средно европейската. Единственият начин да догоним другите страни е, като привличаме чужди инвестиции. Това значи да имаме ниски ставки на преките и косвените данъци. И второто нещо е да защитаваме нашата конвергентна програма, тоест това, което ще ни доближи до средно европейското ниво. Това означава да защитаваме всички онези неща, които ни правят по-конкурентоспособни от другите европейски държави. Ако уеднаквим данъчните си системи, това ще облагодетелства големите държави, а малките ще бъдат обречени на „живуркане“ покрай големите икономики. Иначе България трябва да се стреми да участва в преговорите за всяка една обвързаност на ниво ЕС", смята Николов.

 

Стандарт

 

600 хиляди фирми горят – алармира ежедневникът на първата си страница, тъй като остават само две седмици за вписване в Търговския регистър. Излиза, че всяка втора фирма в страната ще бъде заличена. Срокът за пререгистрация, който беше удължаван на няколко пъти, изтича в края на годината. За ЕТ, които по Булстат са почти 705 хиляди, застрашени от заличаване са 480 хиляди. Общо търговците са над милион, от тях не са се пререгистрирали 57% към края на ноември. От Агенцията по вписванията се готвят за наплив през следващите две седмици.

 

Класа

На Малдивите бизнесът може да се издължи на хазната само с три плащания за по-малко от час, а у нас са необходими цели 17 процедури, отнемащи 500 часа. Това сочи годишното проучване за улесненията при плащане на данъци на консултантска компания PricewaterhouseCoopers и Световната банка, в което са включени 183 икономики. България е 84-та в света и се изкачва с една позиция спрямо миналогодишното изследване, когато общо 17 данъчни плащания са изисквали чакане по опашки и губене на време за 616 часа.

Проекти за около 4,5 млрд. евро подготвя Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) за периода 2014–2020 г. по Оперативна програма „Транспорт”, съобщи Стилиян Кротнев, директор на „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти” в компанията. За следващия програмен период приоритет за компанията ще е работата по шест проекта. В тях влизат развитие на жп възли в София и Бургас, както и модернизация и строителство на 4 основи железопътни линии. По думите на Кротнев, има голяма вероятност ЕК да не отпусне цялата необходима сума.

 

24 часа

 

Воден режим от януари – алармира вестникът на първата си страница. Още в първия месец на 2012 г. Министерството на околната среда и водите може да въведе режим на ползването на водните запаси. Причината е, че язовирите са полупразни и ако не навали много сняг до края на декември, нивото имще продължи да пада, обясни шефът на водите в екоминистерството Асен Личев. Първо ще се ограничи подаването на вода към вецовете, а ако няма достатъчен приток при снеготопенето напролет, ще има режим и за питейното водоснабдяване, обясни той. Язовир “Искър” е пълен 60%, а най-празните питейни водоеми са “Среченска бара”, откъдето черпят Враца и Монтана, и “Дяково” за Дупница и Кюстендил. В Монтана дори прибягнаха до ограничаване на потреблението през нощните часове. Заради ниските нива на реките изчезват и подземните води.