24 часа

„Важно е да изберем нов модел на растеж, за да живеем по-добре”, съветва в интервю за „24 часа” еврокомисарят Кристалина Георгиева. По думите й в много трудни международни условия България е в сравнително добра ситуация, защото запази макроикономическата си стабилност и перспектива за растеж през 2012 г. от над 2%. Пазарната икономика ни осигури растеж преди кризата и място в ЕС, откъдето днес постъпва жизненоважно финансиране. Има още какво да постигаме - спазване на правилата на конкуренцията, енергийната ефективност, борбата със сивата икономика, прозрачност и добра работа на администрацията. За нас е важно да гледаме напред, да преосмислим модела си на растеж и да се обединим около нов, отговарящ на реалността след кризата, казва Георгиева.

Сега

Бензинът ударно поскъпва, съобщава „Сега”. Официалното решение на ЕС да наложи петролно ембарго над Иран разпали страховете за нов ценови шок при горивата. 27-те външни министри на Евросъюза вчера превърнаха във факт заканата да спрат доставките от Техеран заради ядрената му програма. Новината дойде на фона на поредното увеличение на цените на горивата по бензиностанциите у нас. Литър бензин А95 вчера достигна 2,50 лв. на дребно - с 6 стотинки повече спрямо началото на януари, с което плътно се доближи до абсолютния рекорд от миналото лято, когато бе 2,53. С рекордна цена от 2,64 лв. на дизела обаче още вчера България изпревари 7 европейски държави. Бензинът у нас поскъпва за трета поредна седмица.

Труд


2012 г. взе, че започна като че ли напук на икономическия министър Трайчо Трайков, коментира „Труд”. Как иначе да се определи януарската седмица, в която едновременно избухна най-голямата стачка в енергетиката и претърпя крушение опитът на министъра да вкара голям чужд инвеститор в добива на енергийни суровини. Миньорският протест изкара наяве слабостта на енергийната система. Липсата на инвестиции я докара до положение да прибегне до кризисния план „Б” с резервните мощности и спирането на износа още на 24-ия час от стачката. Но безспорно най-големият неуспех на Трайков в началото на годината е решението на парламента да се забрани не само добивът на шистов газ, но и проучванията, че дори и технологията. Пред очите ни в момента се развива световна енергийна революция и средствата са безмилостни. Ако добивът на шистов газ в САЩ продължи с такова главоломно темпо, възможно е това да препълни европейските пазари и да оказва траен натиск върху цените, предупреждава авторът.

„Не остаряваме, а се топим”, алармира в интервю за „Труд” социологът Михаил Мирчев. Според него, ако се запазят демографските тенденции и няма мощни миграционни процеси, към 2050-2060 г. населението на България ще стане 5 милиона. От тях половината ще са българи, българските турци ще са от порядъка 600 000 - 700 000 и останалите ще бъдат роми. Демографският проблем може да бъде решаван с няколко прости за казване и много трудни за осъществяване неща. Първо, трябва да се спре емиграцията на цивилизовани българи, които бягат от България, защото сега тя им се струва нецивилизована държава. Второ, да се спре с изкуственото надуване на ненормалната циганска раждаемост - прекомерно много деца са обречени на неграмотност и средновековна мизерия. В момента нашата държава и политиците в частност стимулират тази ненормална раждаемост, смята Мирчев.

Класа


Цената на „Гражданска отговорност” ще скочи с около 15% тази година, обявява в интервю  за „Класа” Данчо Данчев, председател на Асоциацията на българските застрахователи. Той посочва, че приходите от така наречените доброволни застраховки намалява и основният приход е от задължителните застраховки и в по-тесен смисъл от автомобилно застраховане. Благодарение на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” браншът спря загубата на премиен приход през миналата година. Резултатите през последните няколко месеца показват минимален ръст от 0,1-0,2 на сто, което е нищожно, но все пак няма спад. За миналата година спрямо 12 месеца по-рано има ръст на цената на „Гражданска отговорност” от около 12-13 на сто. Ако тази година се получи подобно поскъпване от около 15 на сто на годишна база, то месечният ръст ще бъде от около 2 лв., което няма да е тежко за потребителите. „Каско” застраховката е една от най-страдащите полици от кризата. За последните три години премийният приход по този продукт е спаднал с 200 млн. лв., отчита Данчев.

Започна превеждането на 800 млн. лв. субсидии от Държавен фонд „Земеделие“ по банковите сметки на близо 90 хил. земеделски стопани, съобщиха вчера от фонда. Сумите трябва да бъдат изплатени до 31 януари. Пари няма да получат тези, които не са подали верни заявления, уточни преди дни министърът на земеделието Мирослав Найденов. По схемата за европейски субсидии за единно плащане на площ са заявени 3,550 млн. хектара, а по схемата за национално доплащане - 3, 100 млн. ха. Заявените земи през 2011 г. са 5% повече от 2010 г.