Класа

 

Според водещата новина на "Класа" в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство има 1 160 988 свободни работни места. Българските граждани могат да търсят сами работа на европейския портал на мрежата "Европейски услуги за заетост – EURES". Подробността е, че позициите за българи и румънци са предимно ниско квалифицирани. Към момента 17 страни - членки на Европейския съюз, са прекратили ограничителните мерки за български и румънски граждани до пазарите си на труда. Десет държави членки /Австрия, Белгия, Германия, Италия, Ирландия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Обединеното кралство, Франция/ забавиха отварянето на пазарите си за български и румънски работници и през втория 3-годишен етап от преходния период, който изтече в края на 2011 година.

 

Сега


"Сега" също фокусира вниманието си върху българския пазар на труда: Само за около 27 000 безработни ще успее да осигури заетост и обучение държавата с определените 73 млн. лв. от бюджета за националния план за действие по заетостта. Това означава, че държавата ще финансира 7000 работни места по-малко от миналата година. Намалението на хората е заради увеличението на минималната заплата, която от 1 септември м.г. скочи от 240 на 270 лв., а от 1 май е предвидено да стане 290 лв.

 

При пълната си неспособност да създаде среда, която да насърчи иновациите в бизнеса, кабинетът чертае нови планове за бюрократично "стимулиране" и за безсмислено пилеене на пари – уж в името на фирмите, коментира под глава "Сега". За целта икономическото министерство е произвело проектозакон, който предвижда създаване на специално държавно предприятие, което да управлява и харчи фонд за иновации, както и учредяване на нов съвет, който да обгрижва предприемачите, въвеждащи изобретения и подобрения в работата си. Предлага се дори освобождаване от осигуровки за срок от 3 години на фирми, които назначават кадри, занимаващи се с изследвания и развойна дейност.

 

Капитал Daily

 

Под заглавие "В сянката на растящата безработица" "Капитал Daily" алармира, че бизнесът очаква нови съкращения и намаляване на заплатите през 2012 г. Само в отделни сектори като IT, фармация и козметика може да се очаква наемане на нови хора.

 

Труд

Темата на "Труд" прави анализира състоянието на капиталовия пазар: След като 2010 г. докара рекордни цени на суровините, през 2011 г. те леко отстъпиха, но златото остана царят на пазара, като в левово измерение поскъпна с повече от 15 процента. Петролът се отчете с ръст от 13 на сто. Млякото е най-силно поскъпналата борсово търгувана стока през миналата година, показва статистика на сайта на Чикагската стокова борса. За година продуктът е увеличил цената си с почти 41 процента заради ръст на търсенето в Китай, Индия, Мексико и Япония, допълва вестникът.

 

"Кризата помогна на хората да осъзнаят колко са взаимозависими и колко крехко е индивидуалното благополучие", казва в интервю за "Труд" на по-задна страница социалният антрополог Харалин Александров. По думите му наблюдаваме все повече примери на подкрепа и солидарност, които щадят достойнството на другия. "Например да осигуриш работа на познат, да дадеш заем, който не очакваш да ти върнат, да платиш сметките на беден приятел. Дори сред по-заможните, когато някое семейство е закъсало, приятели вземат детето им и го водят на ски, на почивка или в чужбина с идеята, че в по-добри времена жестът ще бъде върнат. Паралелно с това обаче нарастват песимизмът и отчаянието, което води до озлобление и агресия. Доказателство са палежите на коли, които добиват епидемичен характер", аргументира се Александров.


Монитор

 

Кризата е шанс за по-силна Европа, подчертава в интервю за "Монитор" историкът Владимир Градев. "Нашето глобално време е такова, че националните държави, дори и най-могъщите вече не могат сами да посрещнат подобни предизвикателства... Лично за мен изход от кризата ще има и ако ние тръгнем към прякото избиране на европейски президент", коментира историкът.

 

Стачка в Мини Марица – изток

 

Синдикатите в "Мини Марица-изток" са готови да започнат ефективна стачка от 7 януари, отразяват водещите ежедневници. От вчера започна да тече 3-дневният уведомителен срок до ръководството на мините, даден от синдикатите, след като арбитражната комисия разреши провеждането на стачни действия при спазването на определени условия за безопасност, пише "Монитор". Междувременно вчера стана ясно, че ръководството на "Мини Марица-изток" оспорва основанията за стачката.


Крадат труда на миньорите, категорично заявява пред "Дума" председателят на ФНСМ към КНСБ Пенчо Токмакчиев. По думите му на всеки работник трябва да се изплатят средно около 1000 – 1200 лв. Токмакчиев допълва, че причината тези средства да се бавят е неясна, защото дружеството е на печалба: "Произведени са рекордните 33 млн. тона въглища през 2011 г. Такъв резултат не е имало от началото на съществуването на мините - от преди близо 60 години. Рудник едно е на 60 години, а миналата година празнувахме 50 години на другите мини. Това е рекорден добив, като над разчета са произведени 5 500 000 тона. Заложеното е
преизпълнено на 110 процента. Печалбата на дружеството е над 110 млн. лв. за 2011 г."

 

Стандарт

 

Собственици на хотели ги предлагат тайно за продажба в Интернет, пише "Стандарт". В обявите не се споменава името на комплексите, за да не изпуснат клиенти. В много от случаите сградите се продават под тезгяха, за да не се разчуе, че има проблем. Това обаче крие рискове за туристите, които купуват почивки, без да разберат, че може да останат излъгани заради евентуален фалит.

В друга статия "Стандарт" информира за поредната туристическа сага, при която стотици туристи останаха навън в студа, вместо в 4-звездния хотел "Орфей" в Пампорово. Въпреки че са платили почивките си, те станаха заложници на спор между СИБанк и собствениците на комплекса. В навечерието на Нова година гости от България, Русия и Сърбия не бяха допуснати в хотела, за който са си купили пакети.


По темата "Класа" цитира коментар на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма: "Вместо да гони туристите от хотела в Пампорово, СиБанк трябваше да влезе в управлението му, за да не прекъсва работата... Последствията след този случай в Пампорово и този от лятото с "Алма тур" и блокираните у нас руски туристи са силно уронване на престижа на българския туризъм. Резултатът от това е продажба на ниски цени на хотелската база и на туристическата услуга като цяло."

 

Пред "Телеграф" Драганов отбелязва, че липсата на ефективен гаранционен фонд е това, което обрича българските туристи на страдание.

Туристи се оплакват и от лошата организация в Банско, алармира "Труд". Първо скиорите плащат по 50 лв. за лифт карта, второ, ако изпуснат хотелските бусчета, тръгват с колите си. Там обаче ги чака бариера. Опашките са големи, защото, ако паркингът е пълен, не пускат. Стоиш и чакаш някой да излезе. Престоят струва 10 лв. и се заплаща на излизане, където дебне друга изненада - трябва да напуснеш за 10 минути, иначе плащаш още 10 лв. / БТА