24 часа

На първа страница "24 часа" обявява: "Погват 800 000 емигранти за осигуровки". Целта е от здравната система да отпаднат мъртвите души. Сега много емигранти се водят нередовни платци заради стари здравни вноски. Има хаос кой за колко време идва в България, кой е с временно прекъснати права и кой иска да бъде отписан от системата. Акцията е възможна в резултат на промяна в Закона за здравното осигуряване, която влиза в сила от 1 януари 2012 г. Според нея, живеещите в чужбина може да се освободят от плащането на пари за здраве, единствено ако декларират, че не са се връщали в страната за повече от половин година. Данъчните ще информират за почина си най-големите общности на сънародници зад граница. В момента близо 2 милиона души имат проблеми с неплатени здравни вноски.

Изданието съобщава на вътрешните си страници за правителственото решение от държавния бюджет да бъдат похарчени за плащания към различни ведомства 310 млн. лв. Най-много от тези пари ще отидат към НОИ, който е с дефицит от 2 млрд. лв. тази година. За да няма проблем с плащането на пенсии, се дават 280 млн. лв. Почти половината сума отива за МВР.

За "24 часа" изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов, казва: "Слагаме край на заплатите в плик. Събрахме 20 млн. лв. от певци, артисти и футболисти. Хеликоптерът "донесе" 40 млн. Настоявам да се знае, че няма как хората, които всеки ден демонстрират благосъстояние да не плащат нито лев данък. Вече работим по интегрирана система за събиране на дълговете. Богатите сами ще си плащат храната на кучето и заплатите на прислугата, т. е. тези разходи не могат вече да бъдат "фирмени". Сигурен съм, че 90% от печалбите в тв игрите не са обявени. Важно е все повече хора да си задават въпроса имат ли достатъчно официални доходи, за да си купят следващия имот или кола", заключи г-н Стефанов.

 

Труд

"Труд" цитира премиера Бойко Борисов, който заяви, че близо 200 млн. лв. от евросъюза ще бъдат инвестирани, за да могат българските деца без родители да намерят свой дом. "Това са пари за една магистрала", каза той. Борисов присъства на старта на инициативата на "М-Тел" "Приеми дете. Създай бъдеще." Телекомът ще дава по 100 лв. месечно на 100 нови приемни семейства в продължение на година. Онези, които са взели вкъщи детенце с увреждания, ще получават по 200 лв. Освен тези средства българите, които дават дом на сираче, ще получават и пари от правителството. "Да поощря и похваля министър Младенов за това, което прави - 2000 деца са изведени от сиропиталищата", каза Борисов, с което даде да се разбере, че оттегля наложения миналия месец жълт картон на социалния министър.

Ежедневникът помества проучване на БАН, според което всеки втори българин иска да работи в чужбина. Ниското заплащане, страхът от безработицата, бедността и липсата на перспектива за по-добър живот карат все повече българи да искат да емигрират. Изследването на БАН показва още, че 28% от българите мечтаят за нетна заплата между 1000-1050 лв., а всеки пети иска чист месечен доход между 1500 и 2000 лв.


Класа

"EVN изкупи за 92 млн. лв. държавния дял в двете си български дружества", с голямо заглавие на първа страница съобщава за сделката "Класа". Мажоритарният собственик в "ЕВН България" - австрийската EVN AG, успя да изкупи държавния пакет акции, пуснати вчера на аукцион през БФБ. Така EVN увеличава участието си в електроразпределителното дружество с 30,75% (равняващи се на 48 100 акции) до 97,75%, а в "ЕВН България Електроснабдяване" - с 32,73% (равняващи се на 61 600 акции) до 99,73% в капитала. За да си осигурят държавния дял, австрийците дадоха близо 90 млн. лева. Държавата бе заложила да спечели от сделката 78 млн. лв.

Вестникът отразява и оценката на "Стандард енд Пуърс", която потвърди кредитния рейтинг на дългосрочния и краткосрочен дълг в чуждестранна и местна валута в България - ВВВ/А-3 със стабилна перспектива, вчера. "Потвърдили са ни кредитния рейтинг, когато на другите им го свалят, за ужас на опозицията. Мъка голяма ще настане пак", коментира решението на оценителите премиерът Борисов.

Само две са държавите в Европа със стабилен кредитен рейтинг, сигурен е и финансовият министър Симеон Дянков. "Българското правителство запазва благоприятната си фискална позиция в резултат от продължаващата бюджетна консолидация и провеждането на структурни реформи", се казва в съобщението на най-голямата рейтингова агенция. Анализаторите отчитат стабилната фискална политика и ниския брутен и нетен общ държавен дълг, както и солидните средносрочни перспективи за растеж, подпомогнати от увеличение на усвояването на средствата от Европейския съюз.

Новинар

Данъчни ще проверяват за първи път от дълги години насам финансовите дела на Българската православна църква, известява "Новинар". Според експерти от КТ "Подкрепа", църквата не плаща данъци, както и не покрива осигуровките на духовниците и хората, работещи в нея. / БТА