Бразилските власти искат да въведат режим на строги икономии, като първите резултати ще станат ясни по-късно тази година, съобщава Reuters, цитирайки президента на страната Дилма Русеф.

"Това е процес, който ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да се балансира нашата икономика", заяви Русеф.

Тя обясни, че реформите започват намаляване на публичните разходи. Втората стъпка е премахване на данъчни облекчения и субсидии.

Плановете на Русеф за намаляване на обезщетенията за безработица и пенсии бяха оспорени в собствената ѝ партия, а президентския указ за повишаване на данъците върху заплатите беше отхвърлен от Сената на страната.

В резултат реалът се срина с повече от 1.5%, до 3.1098 USD/BRL, тъй като инвеститорите се опасяват, че управляващата коалиция в Бразилия ще се разпадне. За това влияние оказва и огромният корупционен скандал с петролната компания Petrobras, в която са замесени и имената на бразилски конгресмени.

От началото на годината реалът загуби над 14% от стойността си срещу долара, прехвърляйки психологическата граница от 3 USD/BRL.

Публичният дълг на Бразилия надхвърля 100% от брутния вътрешен продукт на страната, ако към преките задължения, възлизащи на 58% от БВП, се прибавят и имплицитните такива, като държавни гаранции и пенсионни схеми.