Икономиката на България продължава да расте, макар и с по-бавни темпове, като по този начин сбъдва прогнозите за забавяне. Експресните данни на Националния статистически институт, изнесени днес, показват, че Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0.2% през месеците от април до юни, спрямо първото тримесечие на годината. Това е поредно покачване, макар и по-слабо, след като от януари до март бе регистриран 0.3% ръст, в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година.

В парично изражение изработеното от икономиката на страната през второто тримесечие се равнява на 19.077 млрд. лв. Реализирана е 16.438 млрд. лв. добавена стойност. Най-голяма е тя в сектора на услугите, който е реализирал 59.8% от този резултат, следван от индустрията с принос от 35% и аграрния сектор с 5.2% от създадения през периода Брутен вътрешен продукт на страната.

От националната статистика посочват, че основен принос за регистрирания икономически растеж през второто тримесечие имат крайното потребление и бруто капиталообразуването в основен капитал. Износът на стоки и услуги през второто тримесечие се увеличава с 2.4% спрямо предходното тримесечие, а вносът на стоки и услуги - с 5.9%.

На годишна база икономиката на България отчита ръст от 0.5% спрямо юни 2011 година.

Така от началото на годината до сега Брутният вътрешен продукт надхвърля 34 млрд. лв., а кумулативният прираст за полугодието е 0.5%.

През месец юли от Европейската банка за възстановяване и развитие направиха прогноза, че икономиката на България ще се забави и в края на годината растежът ще е 1.2%. Международният валутен фонд също оповести становище, че има рискове за икономиката заради външните фактори. През месец май експертите посочиха, че очакват от икономиката ни да отчете нарастване с 0.8% в края на годината. Световната банка е най-големият песимист за България след големите международни финансови институции и това пролича при корекцията на прогнозата й от 1.7% ръст в края на годината на едва 0.6%.