Преди 100 години Норвегия беше една от бедните страни, а сега е една от най-богатите. И това се дължи не само на петрола. Нашето най-голямо богатство са хората, заяви Нейно превъзходителство Гюру Катарина Викьор, посланик на Норвегия в София на форум, организиран от Българо-скандинавската търговска камара.

Събитието, за което съдейства и списание Economist, беше посветено забележителния опит на скандинавските страни, които чрез формират един от районите в света с най-развита икономика, най-високо жизнено равнище, най-силна социална политика и най-ниски нива на корупция.

Викьор посочи, че в нейната родина Норвегия има най-малка разлика в заплащането на мениджърите на фирмите и техните работници. Това се дължи на добрата съвместна работа между синдикатите, правителството и работодателите, предава БГНЕС.

Тя, както и нейните колеги посланици от Дания, Швеция и Финландия подчертаха, че основен приоритет в политиката на държавите им, както и в съвместното им коопериране е образованието и едно от големите преимущества на кооперирането им е общата на регулация на трудовия пазар.

В този контекст посланикът на Финландия сподели, че един от проблемите на страната му е продължителното образование, заради което младите по-късно навлизат на пазара на труда, но и че трябва да работи по-дълго, защото хората живеят по-дълго и естествено са и по-дълго работоспособни.

Според посланика на Швеция, моделът на скандинавските страни най-добре се справя с безработицата в тези времена криза.

Образованието е това, което ще ни даде тласък, за да приемем предизвикателствата на бъдещето, на глобализацията и за да бъдем истински конкурентоспособни, категоричен беше посланикът на Дания. Той подчерта, че в скандинавските страни жените са най-равнопоставени на мъжете във всички сфери на живота.

Скандинавските страни са пример не само за развита икономика, ниво на здравеопазване и образование, но не на последно място и в овладяването и почти несъществуваща корупция, каза при откриването на форума Ирена Комитова от Българо-скандинавската търговска камара.

Българо-Скандинавската Търговска е създадена през 2009г. като сдружение с нестопанска цел. Целта на Kамарата е да представлява и да защитава икономическите интереси на своите членове и да насърчава и подпомага търговските и икономическите отношения между България и Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.