През третото тримесечие на 2010 г. е отчетен 19% спад в превозените товари с автомобилен транспорт спрямо нивата от миналата година. В тръбопроводния транспорт спадът е 24%. Превозените през Q3 товари възлизат на 21447 хил. тона, или 6143.6 млн. тон километра. Спрямо второто тримесечие, има увеличение на превозените товари с 2.1%, главно благодарение на 17.7% ръст в автомобилните превози.

Статистиката показва, че макар превозените товари да намаляват, извършената от транспорта работа в тонкилометри леко нараства на годишна база през третото тримесечие, в резултат от увеличеното средно превозено разстояние на товарите при международните превози с железопътен и автомобилен транспорт.

Над 127 млн. са превозените пътници през третото тримесечие на 2010 г., като на годишна база спадът е 6.1%, а спрямо предходните 3 месеца 6.8%. Само че при международните превози има годишен ръст от 26.4% на броя на превозените пътници. Все пак, делът на международните пътници е твърде малък, за да се отрази чувствително на крайното число.

Намалява и броят на превозените пътници с градски електротранспорт – до 66.4 млн. души, или спад с 2.2% за година.

Във водния товарен транспорт количеството на превозените товари бележи ръст от 7.7% на тримесечна и спад от 17.7% годишна база. Намалението на превозените товари е по-изразено в речния транспорт и изцяло се дължи на международните превози. Извършената работа в тон километри е с 35% по-малко спрямо предходната година.

Данните за транспорта и особено морския транспорт се следят внимателно от инвеститорите на световните пазари, тъй като те показват моментното състояние на икономическата активност.