Пристигането на стотици хиляди имигранти и бежанци в Европа "няма да промени демографията на континента". Така смата Жил Пизон от Националния институт за демографски изследвания.

Броят на населението на света през 2015 г. е около 7.3 милиарда души и ще продължи да расте, за да достигне вероятно 11 млрд в края на този век, прогнозира Пизон, цитиран от AFP.

Според него емиграцията не променя фундаментално демографската структура на континентите. Освен това днес става дума за поток от бежанци, а не имигранти. Не се знае колко време те ще останат в приелите ги страни, колко от тях ще се върнат и кога?

Въпреки че в случая със сирийците, може да отнеме известно време, преди ситуацията да се стабилизира.

Пизон дава за пример конфликтите в бивша Югославия. През 90-те години на XX век, около 800 хиляди бежанци бяха приети в Германия, но голяма част от тях, прогонени от войната, се завърнаха у дома след края на конфликта.

Германия, която има ниска раждаемост, се радва от години на сериозен имиграционен приток, който продължава да захранва нуждите ѝ от работна ръка. А повечето от сегашните бежанци са млади и дипломирани, посочва Пизон.

Той отчита, че едва 3% от населението на света са имигранти, тоест такива, които живеят в държава, различна от тази, в която са родени.

Това не се е променило съществено през годините, въпреки че вида на миграцията се променя с обръщането на миграционните потоци все повече от юг на север. Може да се предположи, че емиграцията от Африка, където населението ще нарасне през следващите десетилетия, ще се увеличи.

Но е много трудно да се правят прогнози, хипотези за миграционните потоци, които могат да се обърнат много бързо, предупреждава Пизон.