Частен съдебен изпълнител продава на търг имотите на Исперих-БТ АД, съобщава targ.bg. Малко над 2 млн. лв. е началната цена на имотите на дружеството. То е създадено през декември 1993 година, когато става част от Булгартабак-Холдинг ЕАД, заедно с още 22 акционерни дружества с държавно участие.

 

В края на 1997 година държавата предприема прехвърляне на притежаваните директно от нея акционерни дялове в дружеството на холдинга. Това прехвърляне е приключило в началото на 1998 година. На 16 май 2005 г. Булгартабак холдинг АД продава изцяло акционерния си капитал в Исперих БТ АД в размер на 85.9% на ЕТ Айсберг – Бейхан Сопен. Останалата част от капитала, в размер на 11.5% се държи от Никотиана-БТ Холдинг АД.

 

Предметът на дейност на дружеството включва изкупуване на суров тютюн, манипулация и ферментация на тютюн, продажби в страната и чужбина, съхранение и заготовка за износ на чужди тютюни и други.

 

Проблемът, който остава, след продажбата на имотите, е какво ще се случи с предмета на дейност на обекта. Продажбата на имотите чрез ЧСИ не постановява запазване на предмета на дейност, което означава, че продаваните активи могат да се ползват от новия собственик по негово усмотрение.

 

Търгът приключва на 29.04.2013 година, когато е и крайната дата за подаване на документи. Началната цена на активите е 2 067 392.00 лв., като в нея се включват парцел от 6 032 кв.м., ведно с 31 бр. сгради с обща разгърната застроена площ 23,150 кв.м. Имотът се намира в Разград, на ул "Васил Левски" №3.