Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/ ще проверява цялото семейство на Христо Бисеров. Това заяви пред БНТ председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев.

Комисията ще анализира какъв е нетният доход на Бисеров – какви доходи е получавал той от всички законни източници. Ще се анализират всички сметки за 10 години назад. Така ще се направи анализ и дали направените разходи от Бисеров са законни или не, заяви Пламен Георгиев.

Разследващите ще проверяват за други сметки на Бисеров из цяла Европа. Целта е да установяват как, при какви обстоятелства и колко законни са потоците от средства, придобити от Бисеров. Първоначалната проверка ще е по линия на полицейското сътрудничество, след което, ако такива бъдат открити, ще бъдат изпратени и съдебни поръчки.

Имаме сериозно запорирано имущество спрямо бившите депутати от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков. Стойността на запорираното имущество от началото на 2013 година е 42 млн. лева – говорим за реално запорирано имущество, уточни той. Ние проверяваме от лица, които се занимават с всякакви незаконни дейности, от трафик на хора, допълни Георгиев.

По случая "Боевски" той обясни, че се чака уведомление от Министерство на правосъдието, което пък чака присъда от Бразилия. Тази присъда не е дошла у нас и това бави комисията да започне проверка. Георгиев не каза дали "има какво да се проверява" при Гълъбин Боевски, но проверка ще има.

БГНЕС припомня, че бившият зам.-председател на Народното събрание и депутат Христо Бисеров е обвинен за пране на пари и за непълна данъчна декларация. През 2012 година, в писмена декларация, подадена пред Сметната палата той е затаил истина относно наличието на сметки в банка в Швейцария.

Второто обвинение на Христо Бисеров е за това, че в периода 13. 12. 2012 г. - 21. 02. 2013 г., в условията на продължавано престъпление, е извършил финансови операции с имущество (314 529 щатски долара и 117 192 евро), за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление. Доведеният му син Ивайло Главинков е обвинен, за това че в периода 13. 12. 2013 г. – 21. 02. 2013 г., в условията на продължавано престъпление, е придобил по банкова сметка парични средства (314 529 щатски долара и 117 192 евро), за които е знаел или е предполагал, че са придобити от престъпление – престъпление.