Внимание! И днес търговията с ценни книжа се очаква дабъде много нестабилна. Виновни са световните пазари, които дават този минорен тон за песен. Ето защо за пореден път днес ръководството на Българска фондова борса увеличава с 30% диапазоните, които предизвикват прекъсвания на търговията поради нестабилност. (Това се случва, когато инвеститорите подават оферти за продажба на цени значително по-ниски от последните референтни).

Докато четат тази информация, в инвеститорските зеници се отразява червеното на борсовите индекси. За 9 месеца водещият SOFIX изтри 4.23% от нивото си, а равнопретегленият BGTR30 изгуби 5.63%.

Широкият BG40 успя да трепне нагоре с минималните 1.07%, а новината на деня идва от сектора на дружествата, инвестиращи в имоти. Те явно са успели да задържат доверието на инвеститорите, ако съдим по ръста от 9.22%, който прави BGREIT за деветмесечието. Ако беше задържал майския си връх от 51.98 пункта, напредъка на индекса щеше да е още по-голям, но както видяхме, прогнозите за силно второ полугодие не се сбъднаха и от лятото насам борсата се движеше предимно надолу.

Излиза, че сините чипове не са толкова стабилна инвестиция, колкото дружествата, фокусирани върху недвижимите имоти и най-вече земеделските земи. Това между другото го твърдят и експертите от бранша.

През миналата седмица шефът на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков похвали акционерните дружества със специална инвестиционна цел, особено онези от тях, които държат портфейл от земеделски земи, за стабилните позиции в кризата. Той каза, че дружествата работят усилено върху подобряването на качеството на активите си като ги комасират. АДСИЦ-овете са склонни да продават, но на цени не по-ниски от 700 -  800 лв. за декар при средни пазарни цени от 340 - 420 лв. за декар, каза още Петков. По-високи са и рентите, които дружествата събират от онези, които вземат земята под аренда.

Не дават вид да стоят на едно място и другите дружества, инвестиращи в офис сгради или ваканционни комплекси. Една от големите новини на годината дойде от Фонд имоти АДСИЦ (бившият БенчМарк Фонд имоти АДСИЦ), който сключи договор за продажба на цяла сграда с Европейската комисия. Атрактивния имот е разположен в центъра на София и макар от АДСИЦ-а да не казват на колко възлиза сумата на контракта, в средите се говори, че тя ще донесе около € 9 млн. на дружеството.

С успех в подобряването на резултатите от дейността си се похвалиха и в последния си отчет от ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ. От 127 хил. лв. печалба за полугодието на 2010 година, през тази дружеството отчете 965 хил. лв.

Проверката на това как инвеститорите се отнесоха към тези позитивни събития в сектора показва, че макар и по-тиха, подкрепата я има. Дружествата със специална инвестиционна цел имаха силно представяне в класациите на БФБ по ликвидност и оборот от търговията.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ и Адванс Терафонд АДСИЦ присъстват в класациите на дружествата, с които се сключва най-голям брой сделки. Повишила се е и капитализацията им от началото на годината до сега съответно с 10.09% и 12.59%.

При ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ изменението в цената на акциите е от 0.576 лв. в началото на годината до 0.700 лв. в петък, 30-ти септември. Това са 21.5% ръст. Дружеството попадна и на второ място в Топ 30 на компаниите, реализирали най-висок оборот през Q2.

В търсене на още причини, поради които секторът не изглежда пострадал от разочарованието на инвеститорите от българската борса, а дори напротив, се сещаме, че АДСИЦ са длъжни да изплащат дивидент на акционерите си. Освен това акциите им са относително евтини на фона на останалите и изменения в рамките на стотинка-две дават значително отклонение в процентното представяне на портфейла. 

Остава ни още едно тримесечие да проверим дали недвижимите имоти няма да се окажат спасителния оазис на борсата или и той ще падне жертва на мечките, които прииждат подплашени от гръцката криза.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!