Жилищата могат да станат недостъпни за британците, ако търсенето продължава да бъде толкова високо, колкото е в момента, предупредиха днес от Nationwide, след като отчетоха най-големия месечен скок на цените на имотите от 4 години насам. 

През декември пазарните цени на британските жилища са нараснали средно с 1.4%, което е най-силното им поскъпване от август 2009 г. Това води до опасения, че през 2014 г. балонът на имотния пазар във Великобритания може да се надуе до пръсване. 

Темпът на покачване на цените на жилищата изпреварва увеличението на доходите на британците от средата на миналата година насам, благодарение на рекордно ниския основен лихвен процент на централната банка и мерките за количествени улеснения. 

При това темпът на поскъпване на имотите се ускорява. През първата половина на миналата година, цените са растели средно с 0.4% на месечна база, а през втората вече се покачват средно с 1%. 

Една от причините за това е, че предлагането остава ниско. Към края на третото тримесечие на 2013 г. броят на продажбите на жилища е бил с 25% под нивата отпреди кризата, но броят на новопостроените жилища е с 45 на сто по-нисък. 

И въпреки че средната цена на жилище от 175 826 паунда през декември, е с 5% по-ниска от тази преди срива на пазара, опасенията за балон са силни, защото поскъпването е съсредоточено основно в Лондон. Докато в северната част на Англия цените са нараснали с 1.9% през миналата година, то в региона на столицата те са скочили с 15 на сто.